Любомир Кючуков: Решенията на ниво ЕС вече се взимат от НАТО

Оформя се конфигурацията на един нов глобален свят, смята дипломатът
24 апр 2023 20:30, Анисия Иванова
122
Любомир Кючуков: Решенията на ниво ЕС вече се взимат от НАТО
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оформя се конфигурацията на един нов глобален свят. Основното противоборство между Китай и САЩ е чия идеология ще доминира развитието на този свят. Независимо, че Китай е управляван от комунистическа партия, това, което предлага на света, не е идеологическа алтернатива, това е геополитическа алтернатива. Доста ясно се оформят контурите на нещо, което може да се нарече геополитически Незапад. Китай се опитва да е лидер на този геополитически Незапад.

Това е по-скоро пасивен опит да се дистанцират от натиска на Запада спрямо третия свят - става въпрос основно за Африка, Латинска Америка, частично Азия. Нека не забравяме, че едно от последните действия в тази ситуация е кандидатстването на Саудитска Арабия за Шанхайската организация за сътрудничество, където освен Русия и Китай и първоначалните средноазиатски държави, които я създадоха, са Индия, Пакистан - т.е. оформя се нова геополитическа конфигурация. Това заяви Любомир Кючуков, дипломат от кариерата, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата
"Много видимо от началото на годината центъра на световната политика се премести от Брюксел и Вашингтон в Пекин", посочи Кючуков. По негови думи показателни за това са множеството визити в страната на европейски лидери.

По думите му започва новото утвърждаване на Китай като лидер на глобалната политика чрез сключването на дипломатически отношения между Иран и Саудитска Арабия – нещо, което е пробив.

"Китай вече стана фактор и то много сериозен в международните отношения. Фактор, който излезе от позицията на заинтересован наблюдател на международните процеси, в която доста дълго време беше, и вече пое една много сериозна активна роля", отбеляза гостът.

Според него посещението на френския президент Еманюел Маркон е най-впечатляващото от гледна точка на резултатите. Кючуков очаква дебат на ниво Европейски съюз след изказването на Макрон, че Европа не може да следва нито САЩ, нито Китай по отношение на Тайван, а трябва да има собствена политика.

"Самият ЕС има много документи, които казват, че трябва да има собствена политика. Става дума за цялата концепция на ЕС за стратегическата автономност – което означаваше политическа еманципация от САЩ, търговска еманципация от Китай и ресурсна еманципация от Русия. Войната преобърна всичко това", отбеляза Кючуков.

"Външната политика на ЕС не е общностна. ЕС няма своя външна политика, тя е на отделните държави членки. Това не е случайно, защото обратното би означавало загуба на суверенитет – нещо, за което страните не са готови. Това е балансът в блока. А стремежът за стратегическа автономност изчезна с войната – решенията на ниво ЕС вече се взимат от НАТО“.

По отношение на войната в Украйна дипломатът смята, че налице е пропаганден капан от страна на Русия.

"Дотолкова доколкото Русия не е фиксирала своите крайни цели – те са доста размити и доста подвижни, тя може във всеки един момент, в който е постигнала повече от това, което е било на 24 февруари миналата година, тя може да декларира, че е постигнала целите си“.

"Оптиката спрямо войната става много по-краткосрочна и по-конкретна... Предстои ескалация, след която евентуално ще се пристъпи към търсене на край на войната", прогнозира Кючуков.

Той добави, че Русия попада в политическа, икономическа, технологична зависимост от Китай. „Т.е. войната осигури на Китай и на САЩ много сериозни, но зависими от тях съюзници. За Китай това е Русия, за САЩ това е ЕС“, каза още гостът.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
4
 
! Отговори
Милиционерите преди 1 година
Божидар Искренов бе забелязан с бутилки водка на трибуните на Герена в самота заедно само с Георги Соколов да наблюдават мач на Левски София.....................същия се трансферира в отбора на тартора на агитката на ЦСКА Лютви Местан Действието.........Оня другия бил Алкохолик Ахмед Соколето
70
4
 
1
 
! Отговори
ПИЯН СОКОЛ преди 1 година
Синият ЛЕВСКИ София на руския СИН Газпром имаше намерение да охранява живота и здравето на цялата Червена България а Вие сами си ги изгонихте замеряйки с камъни и бомбички в центъра случайни хора,майки с деца,ченгета...............Запомнете името на червения велик философ тартор на агитката на цска ЛЮТВИ МЕСТАН както и че ПОД ПРИКРИТИЕ оня богаташа от неговия Военен отдел на ДС е вероятен Господин НИКОЙ
69
3
 
1
 
! Отговори
Сухи червени преди 1 година
Жълта пясъчна СУХА безплодна арабска пустиня за Нов план на местото на стадион Българска армия трябваше да одобрите за да не внасяте Грозде,Домати,краставици от ПУСТИННИТЕ АРАБИ както в момента и досега
68
3
 
1
 
! Отговори
Богомил Дънов преди 1 година
СЛЕДИТЕ ОСТАВАТ във Борисовата градина.........Началника забрани РАЗВОДА между Мохамед Ата и неговите терористи със ЦСКА тире София............Съдебното дело за съучастие на България към организацията на атентатите от 11.09.2001 ще е с начална дата по желание на Началника а до тогава троцкизма на Евгени Дайнов
67
2
 
6
 
! Отговори
Никола преди 1 година
Уникални сме, всичко знаем и можем....***,***, поне по коментарите...А отдавна не става въпрос за Украйна и Русия. Всичко е противопоставяне между САЩ и Китай, американците не могат да си позволят слабост заради Тайван. Четете, моля. И дано Бог да пази България.
66
2
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Видя се отношението на Китай към ЕС с посрещането и "изпращането" на Урси.
65
0
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Външната политика на ЕС даже не се прави от страна членка на съюза, а се прави от САЩ. В следващо изречение го потвърждава, защото НАТО прави каквото нареди САЩ.
64
5
 
1
 
! Отговори
руско мекере си преди 1 година
такива като тебе и дядо му на Андрей Луканов продадоха Левски
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕУТРАЛНА България Швейцария на Балканите !
62
3
 
1
 
! Отговори
Ален Пръц преди 1 година
Във Борисовата на стадион Армията около 16 000 червени цесекари на "12" .09.2001 над 90 минути скандираха "Осама Бин Ладен"............За Англия ИМА РАЗВОД............ЦСКА тире София е ВЕЧНА сватба с организаторите на атентатите от 11.09.2001................Провалихте СИНЯТА руска Газпром ЛЕВСКАРСКА охрана на Червената част от България замеряйки с камъни и бомбички майки с деца,ченгета,случайни хора в центъра на София и сами сте си виновни
61
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес няма новина за превзети незнам си колко процента от Бахмут.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иван Шишман е бил неутрален.....
59
6
 
1
 
! Отговори
Обречени да Ви няма преди 1 година
От името на Йохан Кройф Нидерландия с шамари изхвърли България от Шенген а настоява и с шамари България да я изхвърлят и от НАТО и Евросъюза................Български несъществуващ народе още преди Христо Стоичков да те е изтребил окончателно............. Нидерландия и Йохан Кройф никога НЕ са те изтребвали а Христо Стоичков Ви спретна окончателен геноцид
58
2
 
3
 
! Отговори
Прогноза преди 1 година
Възраждане ще управлява, когато руснаците превземат Украйна!
57
7
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
62, имай предвид, че те запомних и локализирах. Да не кажеш после ама...аз се бъзиках.
56
8
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Хаха, тоя сайт наследник на вестник Стършел ли е? Такава смешка като тая, че на Запад имало демокрация, скоро не бях слушал. Отивам на Запад да си пусна RT. Ще послушам македонски и украински речи. Ще ми се сгрее душата.
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпратете на Източния фронт всичките генерали иФатмаци, където сте ги избрали да ви управляват. Генерал Боко, генерал Радев, генерал Янев, Райхсмаршал Шкембе войводата, фелдфебел Джамбазки и фелдмаршал Волен Сидеров, пратете ги всчките в Бахмут да помогнат на Зеленски и Нато. Украйна има нужда от вашите български военни гении! Слава на НАТО! Зиг Зеленски!
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е неудачници, оправихте си бардака и сега тръгнахте да оправяте ЕС, Нато, Сащ, Русия, Китай и цялата вселена
53
12
 
7
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Кючуков откри топлата вода!!! Няма нищо по-естествено от това демокрацията, в лицето на Запада, да се изправи срещу тоталитаризма, авторитаризма и империализма на т.нар изток, в лицето на Китай и лилипутин. Той последният се навира между шамарите и ще го яде хлъзгав.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От ЕС всеки може индивидуално да излезе! Но индивидуално може да влезне, ако страната ми е членка! Или, като преплува Средиземно море...