Китай разработва извънземни строителни методи за база на Луната

От лунна почва ще се произвеждат тухли със сглобки
21 апр 2023 22:20, Елка Василева
104
Китай разработва извънземни строителни методи за база на Луната
Снимка: архив, БГНЕС

Китай разработва извънземни технологии, които да приложи при изграждането на лунна база с използване на наличната там почва, предаде Синхуа.

Изследователска група, ръководена от професора от Научно-технологичния университет на Хуачжън Дин Леюн, комбинира методи на 3D печат с традиционни китайски техники на зидария и градеж. Така от лунна почва ще се произвеждат тухли със сглобки, които след това роботи ще съчленяват в постройки, както се прави при играта "Лего“. Тази технология, смята разработчикът, прави възможно изграждането на относително големи лунни постройки по енергийно ефективен и икономичен способ.

Подобно извънземно строителство е изправено пред редица предизвикателства. Тъй като Луната се намира в среда със свръхвисок вакуум и има големи вариации в температурата в рамките на 300 до 400 градуса по Целзий, традиционните методи за строителство трудно могат да бъдат приложени и не може да се гарантира стабилност на конструкцията.

Освен това честите лунни трусове, силната радиация от космически лъчи, слънчевите ветрове, ударите на микрометеорити и сложната топография на лунната повърхност превръщат строителството на място на лунната повърхност в изключително сложен и интердисциплинарен суперпроект.

Дин отбеляза, че материали като стомана, бетон и вода, необходими за строителство, трудно могат да бъдат доставени от Земята, поради което веществата от лунната почва трябва да се използват колкото е възможно по-ефикасно за строеж на място.

Юй Дънюн, главен проектант на четвъртата фаза на китайската програма за изследване на Луната, заяви, че една от целите на тази програма е да се изгради научноизследователска станция на южния полюс на спътника на Земята. Юй добави, че тази изследователска станция ще извършва задълбочени изследвания в областта на лунната наука и ще провежда технически експерименти за използване на лунните ресурси на място.

"Изграждането на инфраструктура на лунната повърхност е необходимо за дългосрочното изследване на Луната, но е трудно да се постигне в близко бъдеще", каза Юй. Той също така добави, че изследването на извънземното строителство е все още в начален стадий и се нуждае от повече интердисциплинарен обмен, дискусии и сътрудничество.

(БТА, Христо Кьосев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Знайко да намалиш старкрафта ли кво ли
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На земята имаме всичко необходимо за да живеем добре но ние я унищожаваме а после ще търсим друга планета. Толкова глупави и маемунете не са.
68
0
 
2
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
Луната се състои от ядро, което е покрито с лунна прах. Това , че няма влага прави миннодобивните дейности много по-лесни, вместо да копаеш и да дробиш, трябва просто да пресяваш!Пресяваш и извличаш металите, кристалите и друзите с виока плътност, които стават за пресовки за вертикално слобяеми и хоризонтално неразглобяеми сглобки.Интересно е изливането на бетон при условия на безтегловност и дали поради липса на гравитация няма да се получи заготовка по-ниска плътност и тегло,шупли или гранули
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай тазработвал?!?! Мили боже. Тези още плюят като маЕмунЕ по улиците и се обекчата като кучета по дървета и храсталаци ама щели да строят на Луната. Стига вицове от соца.
66
0
 
1
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
До АнонименРешила НАСА- ама дръжки!Не че лапнищараните нямат право да вярват....вервайте ми ...каза оня човек и дойде и ни изтръска като прани ***! Верваме ви....само питам защо от 33 двигателя се включиха само 27 2 гръмнаха и взривиха носителя?
65
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91 - NASA го е решила вече този пролем с Кюросити. Един мини ядрен реактор и няма проблеми с енергията за поне 10 години. На книга щатите вече имат ракети за лунни мисии. И СЛС и Ф хеви за такива. Дори Ф 9 става за поддържащи мисии, в момента нали пратиха някаква японска сонда с Ф 9.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който и да експлоатира Луната без значение САЩ,Европа или Китай има да реши проблема с енергията която ще захранва лунните бази.И да бъде поставен енергиен источник той трябва да доставя еленергия до пръснатите модули.Някои на километри.Тогава решението е това за което Мъск говори непрекъснато.Автономен неизчерпаем енергиен източник.Имплантиран към всеки Модул.С кабели не става защото ще трябват километри.А това са стотици тонове които не са по силите на нито една държава да изпрати на Луната
63
4
 
1
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
До Гошо ***, брат, китайската стена не се вижда от космоса!
62
3
 
4
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
Мъск пуска ракети и години наред разработва технологии в тази посока и не може... Ся тия го решиха и го говорят така сякаш утре ще имат бази там - хахахахаххахахахаха. И копейкаджиите пак реват от кеф как Америка си била отишла вече...
61
2
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Единствения човешки...градеж,който може да се вижда от комсмоса от древноста е китайски и това е Великата китайска стена. За това и Луната е...китайска.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама нали китайците били изостанали и бедни?!
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека първо стигнат до луната пък после ще видим какво ще построят там.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците също си заплюха южния полюс на спътника на Земята. Ще са съседи.
57
10
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Първо до потренират със строителство в Сибир , а после на Луната.Ходиха на обратната страна на Луната , ама там тъмница.Светлата час е 51-ви щат на САЩ.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите полудяват.
55
0
 
5
 
! Отговори
kris преди 1 година
според китайците,и не само,историята не е права линия а колело,така че.........................
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази седмица холандски генерал заяви, че западът трябва да си признае, че технологично е изостанал от Китай.
53
7
 
11
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Добре сте му го казали на тоя илитерат. Хората не учат история и не им е ясно къде е истинския център на властта на тая планета. А именно в Поднебесната. Драконът се събуди и няма връщане назад. А Англосаксите пикаят ГАЗ!
52
3
 
3
 
! Отговори
А Зеленски пее преди 1 година
100 процента взимате от бялотона живота търсите сладкотоза пари и за коли живеетедобре че сте родени със късмет
51
5
 
9
 
! Отговори
Не може да бъде преди 1 година
Според форумните експерти китайците живеели с купичка ориз на ден и били много репресирани. Освен това нямали били капацитет да измислят нищо. Само ФАЩ имал капацитет! И трябвало само ФАЩ да гледаме в очите като верни съпруги. Никакво сътрудничество да няма с лошите Китайци.