ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5

Фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото
Обновена: 18 май 2023 07:03 | 18 май 2023 07:00, Камелия Цветанова
368
ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5
Снимка: БГНЕС

Европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел е предложил да бъде попълнен с още 3,5 милиарда евро фонд за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщиха източници на Ройтерс в евроинституциите.

Според пожелалите анонимност източници дипломат номер едно на ЕС е поискал правителствата на държавите членки на съюза да осигурят още пари за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), фонд, от който вече бяха отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна.

Още по темата

Фондът, който беше създаден през 2021 г., беше замислен като средство, чрез което ЕС да помага на развиващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след руската инвазия в Украйна миналия февруари 27-членният блок реши да го използва за осигуряване на оръжие за Киев.

Фондът е отделен от европейския бюджет. Според правилата на ЕС централният бюджет на съюза не може да бъде използван за финансиране на военни операции.

Войната доведе до това, че фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото. Той позволява на страните от ЕС, които снабдядват Украйна с оръжие и боеприпаси, да си възстановяват част от направените разходи.

Високопоставен европейски представител каза, че Борел е решил да поиска още пари, тъй като средствата във фонда са на привършване, а външнополитическата служба на ЕС иска да е сигурна, че разполага с достатъчно пари да финансира военна помощ както за Украйна, така и за други страни.

"Трябва да попълним средствата във фонда", заяви европейският представител. "Европейският механизъм за подкрепа на мира има универсален характер. Той не е замислен за Украйна. Той е замислен за всеки конфликт, с който на ЕС би могло да се наложи да си има работа", каза той. /БТА, Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
5
 
! Отговори
Войната е мир преди 1 година
"Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ)" финансира войната. Оруел на живо.
209
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на нас,колко изпрати ЕС.
208
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като имате излишни пари, защо ни облагате с нечовешки данъци, всевъзможни глоби и такси?
207
0
 
16
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Наливат пари в бездънна каса. Всички знаем, че Русия ще спечели битката.
206
0
 
13
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
На това му се вика,пладнешки и тотален грабеж на обикновените хора....чиста диктатура и тирания!?
205
0
 
5
 
! Отговори
K6 преди 1 година
Пълни #диоти, Сега е крайно необходим нов Ленински декрет на мира. Мили войничета захвърлете пушките незабавно. Стига сте умирали напразно за тези проклети бюрократи
204
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Aa, То хора нямат вече украинците, той за оръжия мисли, да налива още масло в огъня и в смъртта! Дайте отчет, в чии джобове потъват тези пари, всъщност е рекет!
203
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искал още пари да пропилее , а от джоба си ли ги вади тея пари или от данъколатците ги сучи?
202
1
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Тоя г-н Варел от джоба си ли вади тия пари?..-Ами не,просто разхвърля парите на данъкоплатците без изобщо да ги пита ...Не разбирате в какъв капан ни набутаха Недостойните,нали?..А идеята "ЕС" беше толкова примамлива !...Сега дори и не усещате в какво извращение се превърна тая идея..Без много да бързат,крачка по крачка,Недостойните ДРЕСИРАХА европейците...Но всеки балон се спуква след време,особено ако го надуваш много усърдно..
201
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да припомня че още ЕС не е задействала оня план да се връщат милиардите за ковид помощите от световната банка на страните в съюза. Дълговата инфлация сега е нищо почакайте година -две .Не вашите деца ,не тяхните деца,не внуците на вашите внуци няма да могат да платят заемите от 2020-2022. Важното е че тоя и другите като него поръчват каквото им падне от банковото меню защото няма те да плащат сметката!
200
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички нормални хора подкрепят Русия да смаже ЕС!
199
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5 . . . . . . . или . . . . ЕС изпрати ЗА 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5. . . . Двете изречения са много близки, но коренно различни! От заглавието разбрах, че са им броили 4,6 млрд на украинците да си купят военна помощ! Изпит по български държали ли сте в редакцията?
198
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така се финансира смъртта на 10-ки хиляди хора. Причина за смъртта - Европейски помощи...
197
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още!Още!Още!
196
0
 
15
 
! Отговори
Aa преди 1 година
Целта на Специалната военната операция беше утилизация на армията на Украйна.Е,вече според мен е постигната.Защо?Ами останаха ли им танкове на украйнците?-Не.Останаха ли самолети?-Не.Флотът замина ли им?-Замина.ПВО-то замина ли?-Замина.Артилерията замина ли?-Замина.Войниците заминаха ли?-Заминаха.Е какво тяхно остана?-Нищо.Сега тече утилизация на по-старата техника от Европа и Америка.Бавно и полека и тя си заминава.Заминаха си всички танкове от бившиВаршавския договор,системите за ПВО ,МТЛБ
195
0
 
24
 
! Отговори
неприятно преди 1 година
Тоя гну,ен старец олицетворява корумпираната брюкселска върхушка, зависима от САЩ с компромати, пари....Възхищавам се на британците, че се отърваха
194
0
 
21
 
! Отговори
w преди 1 година
Играта с мечката няма да свърши добре. Накрая ще се изправи на два крака и ще стане страшно.
193
2
 
33
 
! Отговори
Холмс преди 1 година
боя се, че парите ще отидат не където трябва ... Боже колко наивни хора на високи постове има Боже!
192
2
 
31
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Хей, спри се!Това са нашите пари!Не ги даваш от джоба си!!!!!
191
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Фонда за мира" ?!?! Фонда дава пари за закупуване на танкове и ракети?!?И този иска още пари?Абе дайте им на *** 200 милиарда!!В какъв свят живеем бе!!!