Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут

Освобождаването на Артьомовск е завършено, съобщи руското министерство на отбраната
Обновена: 21 май 2023 07:33 | 21 май 2023 07:28, Красимир Ангелов
915
Русия обяви официално, че нейните войски са превзели Бахмут
Снимка: БГНЕС

Русия заяви късно вечер в събота, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут, което, ако е истина, ще сложи край на най-дългата и кървава битка от 15-месечната война, отбелязва Ройтерс.

Нападението над до голяма степен изравнения със земята град беше водено от бойци от групата наемници "Вагнер“, чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през деня, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Още по темата
Киев отхвърли твърдението на Пригожин. Превземането на Бахмут, наричан от Русия със съветското му име Артьомовск, ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

"В резултат на настъпателните действия на десантно-щурмовите отряди на Вагнер, с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на войски, освобождаването на Артьомовск е завършено", съобщи руското министерство на отбраната.

Нямаше незабавна реакция от Киев на това твърдение, което идва след седмица, през която украинските сили постигнаха най-бързите си победи през последните шест месеца в северната част на Бахмут и по южните флангове.

Пригожин, който многократно е заклеймявал редовната руска армия за това, че изоставя позиции, превзети по-рано от хората му, каза, че след 5 дни собствените му сили ще се изтеглят от Бахмут за почивка и ще предадат руините на редовната армия.

"Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, каза Пригожин във видео, в което той се появи в бойна униформа пред застанали в редица свои бойци с руски знамена и транспаранти на "Вагнер".

"Ние напълно превзехме целия град, къща по къща", каза Пригожин.

Украинският военен говорител Сергей Череватий каза за Ройтерс в отговор на думите на Пригожин преди обявеното от Русия превземане на града: "Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут."

Независимо дали украинските сили са напуснали Бахмут или не, те бавно се изтеглят вътре в него, към отделни групи сгради в западния край на града.

Междувременно в северна и южна посока украинските сили са отвоювали територия от руските войски.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


915
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
522
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И така поне 10 пъти за последната година. И като се освестят ще се окаже, че са обкръжени в руйните на бившия град който сами са унищожили, и няма къде да се скрият. Няма даже да се наложи да ги атакуват, сами ще се предадат от безизходица.
521
0
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 11 месеца
Бахмут падна. Там загинаха много украинци заради високомерието на Зеленски. Сега самите украинци признаха че не могат да организират котранофанзива, защото много от тяхните бригади бяха заличени в Бахмут и тези оръжия, които получиха от Запада и НАТО почват и те много бързо да се топят. Колкото и да не им се иска НАТО трябва да признаят че вървят към провал.
520
0
 
4
 
! Отговори
КънтърНатоЕвроБоец преди 11 месеца
До IQ 3.14Много си смешен ИнтернетКънтърСтрайк боецо...какви възвишения какви 5 лева. Това да не е Шипка - кой атакува с жива сила в днешно време, че да бяга после?! Възвишения се атакуват с техника - един Солнцепек и след него само изгорели ОркоФашаги! Ама верно забравих - Русия няма ракети, бензин и муниции - над Киев и Нато казармите летят перални!
519
6
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 11 месеца
До СМЕХ... декларират победа, въпреки че един път превзеха бахмут миналата година, тая неколко пъти го превзеха, цитирам, "административно", а в населеното място с размерите на кутловица няма останала здрава къща. междувременно, позициите на зсу на близките възвишения са си там и всеки опит да бъдат превзети свършва със стотин кацапи задна. т.нар. трета отделна и холодний яр настъпват по фланговете срещу редновните части на руската армия дето не мислят много преди да побегнат... смех
518
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 11 месеца
арестович и фейгин направиха добър анализ на "превземането" на бахмут в сношния стрийм. кой го не мързи да иде и да види.
517
3
 
8
 
! Отговори
хахХАхаха преди 11 месеца
Цялото НАТО и Кравария + Гендерофилска Европа + 40 млн НаркоФашисти не успяха да спрат частна армия от каторжници, които се бият с лопати хахахахахах Евроатлантиците станаха за пореден път за смях хахахахах
516
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Медиите представят че уж Пригожин е в конфликт с руското ръководство уж се изтегля но ще видим каква е истината.
515
9
 
1
 
! Отговори
хаха преди 11 месеца
те место да си мълчат се хвалят. Какво превзехте един град с 70 хил население, за 224 дена. За цяла Украйна ще ви трябва 3 века да я превземете. Сега с новите оръжия от Лндон и обучение на пилоти на Ф16, ще ядете дървото. 2рая Армия в Мире, стана за смях. Отделно не руската армия ами чатсната Вагнер е превзела града. Знаете как са частниците утре за повече пари , са срещу теб. Отделно пригожин е в конфликт с ръководството на армията , та ще видим дали това е добре и за кого
514
13
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
ПРОЛЕТАРСКАТА ЛЪЖА ---Е ОСНОВНА ЧАСТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА И ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ!
513
12
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
Колкото и да превзели рашките от Бахмут , явно вече разбират , че тази битка става безмислено-трагична и най-простия начин да излязат от ситуацията е да ГО ОБЯВЯТ ЗА ПРЕВЗЕТ!
512
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това кое превземане е за последния месец?
511
10
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
За 38-ми път...
510
11
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
Това може да се окаже страшен капан за руснаците - тъй като околностите на Бахмут се контролират от украинските войски...
509
11
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
Година и половина след началото на тридневната СВО - славната руска армия превзе едно село, което обаче не е сигурно тъй като това се случва вече за 38-път и не знаем дали да вярваме...
508
9
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
Сега ще има ли парад и пищни пиршества в Масква...
507
11
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 месеца
до 104 Прав си, за къде да бързат... - до тук са дали само 215 хиляди жертви, а в дълбините на Сибир чака още много пушечно месо...
506
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
една частна военна компания Vагнер съсипа и раzнебити цялата укроармия господ да ви е на помощ укрозомбита
505
18
 
13
 
! Отговори
Картошки преди 11 месеца
В официалното обявление обаче забравиха да споменат колко процента е превзет.
504
13
 
5
 
! Отговори
Един от Юг преди 11 месеца
Ей, колко много рептили в БГ се радват на нещастието на други! После не се сърдете че живеете в мизерия!
503
8
 
25
 
! Отговори
42 преди 11 месеца
Русия води битка да оцелее ли светът. Но мнозина *** тук явно не го разбират и си харесват деградиралия, прояден от алчност и аморалност Запад. Колкото и да не ни се иска скоро Азия ще контролира света. А глупавият Запад вместо да приеме Русия при себе като мощен щит срещу азиатците, прави точно обратното отслабва си тила и се самоубива.