Еколог: Замърсяването от "Каховка" не създава сериозни рискове за морето ни

Замърсяването ще засегне най-вече крайбрежието около Одеса
14 юни 2023 21:32, Анисия Иванова
147
Еколог: Замърсяването от "Каховка" не създава сериозни рискове за морето ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северозападната част на Черно море в района на град Одеса и устието на река Днепър са застрашени от екологична катастрофа заради химикалите и замърсителите, които са в изливаща се в морето вода след разрушаването на язовир „Каховка” в Украйна. Колкото по на юг се отдалечаваме от този район, концентрацията на замърсителите ще намалява и по мое предположение – докато тези води достигнат до северното българско крайбрежие, концентрациите ще са доста по-ниски от тези, които биха създали някакви сериозни рискове за здравето на хората или ще имат токсични ефекти. В момента по българското крайбрежие замърсяване няма. Това каза д-р Димитър Беров, морски еколог и главен асистент в Лабораторията по морска екология към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Още по темата

Конкретна информация за химикалите и замърсителите, които са в изливаща се в морето вода, все още няма, тъй като това изисква анализ на лабораторни проби, които да се вземат на място в морето. Данните, които имаме, са от колегите ни в Института по морска биология в Одеса, които вече наблюдават навлизането на такива води от прелелия язовир в Одеския залив, но лабораторни изследвания, от които да се вижда какво всъщност има във водата, все още няма като резултати. Очакваме първите данни от колегите ни от институтите в Румъния по изследване на морските екосистеми да се появят следващата седмица, каза д-р Беров.

"Със сигурност водите, които се изливат в Черно море в момента, са обогатени с азотни и фосфорни торове, което е добре известен процес на добавяне на такива компоненти в морската вода от големите черноморски реки...Но има и изхвърляне на големи количества утайки и седименти, които са вдигнати от теченията на преливащия язовир, а какво се съдържа в тези утайки и в тези тинести материи, които се изливат в морето, ние все още не знаем...Има новини за около 150 тона нефтени продукти, които са отнесени от рафинерия някъде по крайбрежието и са навлезли в морето”, посочи събеседникът.

Според него замърсяването с нефтени продукти ще засегне най-вече крайбрежието около Одеса, а разпространението на тези замърсители изобщо изцяло зависи от посоката и силата на теченията, които са в крайбрежната зона на северозападното Черноморие.  

По думите на д-р Беров тези води в момента се придвижват към крайбрежието на Румъния, където все още обаче не се наблюдава техният ефект.

"Със сигурност в близките седмици ще наблюдаваме някакви ефекти от придвижването на тези водни маси към България, но в процеса на този транспорт на юг, замърсителите, които са основно азотни фосфорни торове, се изконсумират от организмите, които са в морето. Това са фитопланктоните, които са микроскопични водорасли и замърсяването ще намалее и ще се разреди при това придвижване на юг”, категоричен бе събеседникът.

Колко време отнема възстановяването на замърсени морски екосистеми и каква е готовността на България за справяне с големи замърсявания може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Хич го не слушайте.Това лято по-далече от Черно море.
58
4
 
18
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Украйна са терористи и са заплаха за всички.
57
6
 
9
 
! Отговори
Гопожо, с преди 10 месеца
съветвам Ви да се изкъпите в Българските Черноморски курорти. Вашето писание говори, че хаир абер си нямате за морските течения. Сигурен съм, че ще има масово бягство от Българските курорти. Идват куп болести, носени от течението. Съветвам министертвото на здравеопазването да подготви ваксинирането на крайбрежното ннаселение, възможна е холера да има във водите от разксаъния язовир и от наводнените райни около крайбрежието.
56
8
 
10
 
! Отговори
Явно е платен преди 10 месеца
от Козяк да успокоява народеца.
55
7
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
Този ' човек " има съвременното джендърско мислене . Най-добре е да стане , ако още не е станал актьор за филмите на протеста . Така и джендърите ще му се израдват и жените ще му се радват .
54
11
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Колкото и да е огромен този язовир, е буквално "капка в морето".
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мутроморието ще бъде закрито.Никой няма да дойде на наще плажове.
52
1
 
23
 
! Отговори
Оцеляващ преди 10 месеца
Щом институциите ви казват спокойно , означава СТРАХУВАЙТЕ СЕ! Нито им вярвайте нито бъдете толкова заблудени , че до нас няма да дойде да не сте на Луната ? Аз няма да рискувам.
51
3
 
19
 
! Отговори
HMLF преди 10 месеца
Аман от пишман учени, и малко дете ще вдене, че ще се отрази и на нас. С колко? Никога няма да разберем. Ние една лаборатория нямаме като хората, която да изследва с точност някой храни! Така че да сме живи и здрави хаха!
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
що *** вливаме, до чадърите за по 30лв, че една Каховка ли ще ни уплаши.
49
6
 
4
 
! Отговори
Черн флаг преди 10 месеца
Емоции и адреналин.Тове е много добре при влизане във водата .Получаваш и бонус ускорено сърцебиене.Като със влакчето на ужасите.Какво по добро от това.Чакаш изненада,ако няма я търсиш,докато нещо не изкочи.Все пак Пашата обича СМЕЛИТЕ.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да така е затова ходят в Гърция
47
9
 
3
 
! Отговори
666 преди 10 месеца
До Гларуса е прав.Загиват млади момчета заради двама луди,Путин и Зелето.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-новата оферта: отиваш на море и се връщаш с три крака и осем ръце.... Радиация
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Платен е тоя.Хотелиерите са му набутали пари да говори лъжи.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази година ще има много риба.Попчета ,сафрид и паламуд.
43
1
 
12
 
! Отговори
Винету преди 10 месеца
Толупа каза че ще си ходи в Испания.Няма да ползва нащо Мутроморие тази година.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещо им нямам вяра
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възраждане не може да спечели повече, това са лимитирани хора, за които тези лъжи минават! Има и други фактори, невежество, омраза на лично ниво, възпитание от детска градина, липса на лично развитие...Толкоз!
40
0
 
17
 
! Отговори
Варна-морето преди 10 месеца
Стотици хиляди разложени и полуразложени трупове от гробищата пътуват към Златни Пясъци и Слънчака.Казаха че водата е отнесла много гробища,тоалетни,складове със стотици тонове химикали и торове.Хиляди издавени животни.Само в басейните на хотелите иначе не.