Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"

Атаката може да представлява военно престъпление
16 юни 2023 18:00, Йоана Цонева
286
Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"
Снимка: БГНЕС

Много е вероятно руските сили умишлено да са унищожили язовира "Каховка" в Южна Украйна. Това е заключението на доклад на международен екип от следователи, съобщава Си Ен Би Си.

"Считаме, че има голяма вероятност срутването на язовира да е причинено от предварително заложени експлозиви, поставени в критични точки в структурата му", обясни Катриона Мърдок, адвокат и експерт по престъпления, свързани с глад.

Мърдок, която беше в една от първите делегации, пристигнали на мястото, добави, че атаката срещу язовира може да представлява военно престъпление.

"Язовирите не бива да бъдат подлагани на атаки, когато изпускането на вода би довело до сериозни загуби сред цивилното население. Дори валидни военни цели, разположени на или близо до язовири, не могат да бъдат атакувани, ако това би причинило сериозни загуби сред цивилното население", посочи тя.

Още по темата
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за експлозията на водното съоръжение.

Атаката срещу язовира, контролиран от руските сили, доведе до най-тежката екологична катастрофа в историята на Украйна след аварията в Чернобил през 1986 г. По данни на украинския министър на вътрешните работи Игор Клименко над 80 населени места в района на Херсон са наводнени, а най-малко 27 души са загинали.

Юсуф Сайед Хан, старши адвокат в Global Rights Compliance, участващ в разследването, заяви, че разрушаването на язовира е причинило "ужасяващо престъпление, свързано с глад" в района на Херсон.

"Отзвукът от тази атака несъмнено е огромен, широкообхватен и засяга много поколения, тъй като цели индустрии и поминък, свързани с агробизнеса, бяха сериозно засегнати", отбеляза Хан.

Екипът от следователи, съставен от адвокати, военни експерти и изследователи, съобшава, че мишена на руските сили са били наводняване на евакуационни пунктове и са ограничили цивилните да напуснат райони с покачващи се водни нива.

Докладът е издаден от Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
3
 
! Отговори
СВОЙ преди 10 месеца
Вероятно Русия,разбирай Дефакто Украйна.Укро армията от месец търпи огромни загуби в жива сила и западна техника(защото др не им остана) и нещо с което да изместят фокуса на тотално провалението им контранастъпление.Плюс,че затопиха една добре подготвена Руска отбранителна полоса.
202
8
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 10 месеца
Руските въшкарници друго не могат да правят!
201
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия се взриви Северен поток, Керченския мост, а сега и стената на язовир Каховка. А, пропускам, сами си обстрелват и Запорожката АЕЦ.
200
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако Русия по някакви причини е искала да потопи тези райони под вода, просто щеше да отвори шлюзовете и готово! Централата щеше да си остане действаща и за в бъдеще щяха да я използват, тъй като ще си остане на руска територия. От половин година украинците я обстрелваха с какво ли не, няколко пъти висши генерали от ВСУ заявяваха, че точно преди контранастъплението им ще я взривят, ама на.... Сега пак руснаците виновни. Точно това отблъсква много хора от про западната пропаганда. Ние не сме олиго
199
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако имате проблеми с нещо, не е необходимо да се съветвате с експерти. Отговора е един и той е: Путин е виновен!
198
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всичко е строго по план, то това беше плана - да се бият 10 месеца в Бахмут, да избягат от Киев и Харков, да загубят флагмана Москва, да дадат стотици хиляди ранени и убити и накрая да накарат украинците да взривят язовира. Ако това не бил плана, тогава не знам какво друго е.
197
2
 
17
 
! Отговори
тулуп преди 10 месеца
международните изследователи си казаха тежката дума..всички те идват от 50-те страни, които пращат оръжия на Украйна. хахахахах
196
8
 
2
 
! Отговори
Кой се учудва преди 10 месеца
освен еФтините русофили
195
7
 
2
 
! Отговори
П.Утин преди 10 месеца
Не, не... не, ама не бе,.. не мога такива неща да правя !
194
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин вкара Македония, Финландия, Украйна и т.н. в НАТО и е кандидат за почитната титла БУДАЛА НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО. Навремето Сталин вкара Турция в НАТО. АБЕ, ТИЯ С КОЯ ЧАСТ НА ТЯЛОТО СИ МИСЛЯТ, И ВЪОБЩЕ ИМАТ ЛИ ЛИПСВАЩИ ЧАСТИ ? НЕ ГИ ЛИ ПРЕГЛЕЖДАТ ПРЕДИ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА ДЛЪЖНОСТИ ?
193
4
 
20
 
! Отговори
София преди 10 месеца
Като прочета или чуя "независими експерти" и вече си представям как всеки са им преведени определена сума пари или са получили някакви други (не)материални облаги. Толкова за независимостта и обективизма.
192
4
 
5
 
! Отговори
ВЛАДИМИР ПУТИН преди 10 месеца
ВРАГ НОМЕР 1 НА ТУТРАКАНСКАТА СЕЛИЩНА СИСТЕМА
191
20
 
4
 
! Отговори
путангутан преди 10 месеца
в Росия сега е забранено да се споменават язовирни стени в пропагандата, заедно с депортирани деца и клането в Буча
190
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Лъжи, лъжи! Сякаш руснаците не могат да отворят шлюзовете ,нали ? Егати плиткоумните демократи ?
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Използването на язовира като оръжие - анализ и превантивни мерки
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и последно 10. Да видим кой ще госпечели
187
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
информация,дезинформация,контрадезинформация,накрая реконтра и валат
186
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лъжите на Зеленски и ко. "Това е любимия скеч на Зеленски: пристигане на чужда делегация и нищо че руснаците не изстрелват ракети и ако в други случай ги изстрелват, то е по военни обекти, хитрите украинци задействат ПВО, пускат сирени без да има реална опасност , гърмят салюти наблизо до делегацията и ги водят в укритие , това е скеча: "ракетен обстрел от лошите руснаци когато има чужда делегация", Любима постановка на украинците, преди даже скеча "обстрелян род дом."
185
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както се казва в една българска поговорка "Миже , да те лажем", толкова много и нагли станаха лъжите и "хайли лайкли"-тата, че вече никой не ви вярва!
184
0
 
15
 
! Отговори
Язе преди 10 месеца
Как пък го разбраха това за няколко дни, а украинския атентат срещу Северен поток - ат който пострада цяла Европа- с месеци се чудят и маят кой е:))))