Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"

Атаката може да представлява военно престъпление
16 юни 2023 18:00, Йоана Цонева
286
Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"
Снимка: БГНЕС

Много е вероятно руските сили умишлено да са унищожили язовира "Каховка" в Южна Украйна. Това е заключението на доклад на международен екип от следователи, съобщава Си Ен Би Си.

"Считаме, че има голяма вероятност срутването на язовира да е причинено от предварително заложени експлозиви, поставени в критични точки в структурата му", обясни Катриона Мърдок, адвокат и експерт по престъпления, свързани с глад.

Мърдок, която беше в една от първите делегации, пристигнали на мястото, добави, че атаката срещу язовира може да представлява военно престъпление.

"Язовирите не бива да бъдат подлагани на атаки, когато изпускането на вода би довело до сериозни загуби сред цивилното население. Дори валидни военни цели, разположени на или близо до язовири, не могат да бъдат атакувани, ако това би причинило сериозни загуби сред цивилното население", посочи тя.

Още по темата
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за експлозията на водното съоръжение.

Атаката срещу язовира, контролиран от руските сили, доведе до най-тежката екологична катастрофа в историята на Украйна след аварията в Чернобил през 1986 г. По данни на украинския министър на вътрешните работи Игор Клименко над 80 населени места в района на Херсон са наводнени, а най-малко 27 души са загинали.

Юсуф Сайед Хан, старши адвокат в Global Rights Compliance, участващ в разследването, заяви, че разрушаването на язовира е причинило "ужасяващо престъпление, свързано с глад" в района на Херсон.

"Отзвукът от тази атака несъмнено е огромен, широкообхватен и засяга много поколения, тъй като цели индустрии и поминък, свързани с агробизнеса, бяха сериозно засегнати", отбеляза Хан.

Екипът от следователи, съставен от адвокати, военни експерти и изследователи, съобшава, че мишена на руските сили са били наводняване на евакуационни пунктове и са ограничили цивилните да напуснат райони с покачващи се водни нива.

Докладът е издаден от Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дааааа, беееееее, ако сутрин ви е криво, ако се спънете, ако се насерееете, ако сте злобни русофоби, да знаете предварително, че Русия е редовния "виновен" , смешници! А корабчета, плуват ли?
182
2
 
23
 
! Отговори
Промивка на мозък преди 10 месеца
Мнението на представители на държави, които изпращат оръжие не се приема, защото не е обективно. Те са страна в конфликта. Я да видим какво казват следователите от независими държави.
181
0
 
14
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
Тука украйна имат много по-голяма полза от този позор! Русия можеше да изчакат да минат украинците с тежките танкове и пехотата и тогава да го взривят, щяха да спечелят в пъти повече. 90% съм убеден че това е украинска атака, да руснаците може да са минирали стената точно за да я взривят един ден, но украинците са пробвали дали е вярно взривили са една от мините и това е довело до каскадни взривове!
180
2
 
23
 
! Отговори
Агенция ЕЖК, преди 10 месеца
финансирана от краварския департамент предполага,че вероятно Русия може да стои зад взрива...Даже по време на соца нямаше чак толкова нагла пропаганда на партията,баце!
179
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Консултативна група за престъпления." Аз бих внимавал с тази група.
178
0
 
18
 
! Отговори
23 преди 10 месеца
Докладът е издаден от Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи. А дали има доклад от Русия, Беларус и Китай? Никой вече не вярва на краварите-англосакси! Тяхната цел е унищожаване на православието! Слагаха ни визи и забрани защото ни мразят а сега понеже вече изчезват канят АфроЕвропейци да ги ...Измират от кръвосмешение тази пасм$на
177
0
 
31
 
! Отговори
Лъжи, лъжи! преди 10 месеца
За да остави населението на Крим без вода, Русия взриви "Каховка". Нямате мярка в лъжите и малоумната си пропаганда!
176
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смешници,вероятно като случая със Скрипал,който "тъпите" руснаци вместо да го убият докато е бил в затвора,или да пратят някой с една тухла да го удари,или да го бутне в някой канал,или с нож,или...........хиляди варианти,а те толкова '***",че тръгнали с бойно отровни вещества да го тровят и с атомна бомба да го целят.Абе вие луди ли сте или хората вземате за бавноразвиващи?
175
0
 
25
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Африканската делегация вече е в Киев. Пуснаха им дежурната сирена за въздушна тревога, но не ги впечатлиха. Черните африканци и египтянина, облечени в костюми бяха по-чистоплътни от Непраният НаркоФюрер. А на Зеленский му личеше, че не ги иска в Киев. Утре са в Петербург. Ясно, че от инициативата им нищо няма да излезе, но им беше полезно да видят от какво се оплакват бандеровците. А и Пан Зеленский да не планира обиколка в Глобалния Юг. От там поддръжка за мирната си формула няма да получи.
174
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кои са тези следователи ве,вероятно Киро-Простото и Пинокио? Те изобщо не лъжат
173
0
 
20
 
! Отговори
Говедо преди 10 месеца
Погледнете от кого е финансирана разследващата група и си правете изводите!Този съвет е за тези,които не мислят с телевизора си,а с главата си!
172
0
 
22
 
! Отговори
Хайли лайкли преди 10 месеца
Но доказателства йок. Като със Северен поток и Скрипалите. Уишфул тинкин, дет се вика. Представяме желаното за действително.
171
2
 
17
 
! Отговори
До Енчо преди 10 месеца
Даже имаше пряко предаване по държавната руска телевизия как взривяват стената. Някои наистина ги ползвате тези глави само за равновесие.
170
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ са виновни, спасиха голтака 1941-1945 а той надяна пищаците на голо дупе и разиграва селото .
169
3
 
4
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Посолственити турски слуги на ПОСОЛСТВОТО
168
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много вероятно или малко вероятно?
167
1
 
26
 
! Отговори
Глух Пор преди 10 месеца
"Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи.".........? Нещо като медиите:)
166
0
 
19
 
! Отговори
Следовател преди 10 месеца
Не смея да отида на лекар че кат съ знам къв съм следовател...
165
2
 
28
 
! Отговори
обективен преди 10 месеца
Вероятно Русия е наводнила северозапада и Берковица напоследък.
164
0
 
26
 
! Отговори
kiko преди 10 месеца
Последните три реда на този пасквил,напълно оневиняват Русия.Тук трябва независими и подготвени специялисти,а не адвокати и други псевдо такива.