Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"

Атаката може да представлява военно престъпление
16 юни 2023 18:00, Йоана Цонева
286
Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"
Снимка: БГНЕС

Много е вероятно руските сили умишлено да са унищожили язовира "Каховка" в Южна Украйна. Това е заключението на доклад на международен екип от следователи, съобщава Си Ен Би Си.

"Считаме, че има голяма вероятност срутването на язовира да е причинено от предварително заложени експлозиви, поставени в критични точки в структурата му", обясни Катриона Мърдок, адвокат и експерт по престъпления, свързани с глад.

Мърдок, която беше в една от първите делегации, пристигнали на мястото, добави, че атаката срещу язовира може да представлява военно престъпление.

"Язовирите не бива да бъдат подлагани на атаки, когато изпускането на вода би довело до сериозни загуби сред цивилното население. Дори валидни военни цели, разположени на или близо до язовири, не могат да бъдат атакувани, ако това би причинило сериозни загуби сред цивилното население", посочи тя.

Още по темата
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за експлозията на водното съоръжение.

Атаката срещу язовира, контролиран от руските сили, доведе до най-тежката екологична катастрофа в историята на Украйна след аварията в Чернобил през 1986 г. По данни на украинския министър на вътрешните работи Игор Клименко над 80 населени места в района на Херсон са наводнени, а най-малко 27 души са загинали.

Юсуф Сайед Хан, старши адвокат в Global Rights Compliance, участващ в разследването, заяви, че разрушаването на язовира е причинило "ужасяващо престъпление, свързано с глад" в района на Херсон.

"Отзвукът от тази атака несъмнено е огромен, широкообхватен и засяга много поколения, тъй като цели индустрии и поминък, свързани с агробизнеса, бяха сериозно засегнати", отбеляза Хан.

Екипът от следователи, съставен от адвокати, военни експерти и изследователи, съобшава, че мишена на руските сили са били наводняване на евакуационни пунктове и са ограничили цивилните да напуснат райони с покачващи се водни нива.

Докладът е издаден от Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
4
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 10 месеца
И да лъжат или не скоро Запада ще се изправи срещу смразяващата реалност , срещу Русия , Китай , Ирак , Северна Корея ,латинска Америка и Арабския свят няма да им стигнат силиците да оцелеят!
222
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тактиката на руските войски носи огромни загуби на ВСУ. Това заяви журналистът Андрю Крамър, позовавайки се на мнението на експерт от Института за външна политика. "Руснаците се опитват да нанесат възможно най-много жертви и да унищожат възможно най-много бойни машини в зоната на войната пред основната отбранителна линия, изтощавайки украинските сили, преди дори да я достигнат", каза Крамер. Експертът смята, че ВСУ могат да загубят много войници и оръжия, ако ситуацията на бойното поле не се промени. Наистина ситуацията ще се промени, но само към по-лошо за Украйна.
221
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинският пилот на МиГ-29, завършил пилотни курсове в САЩ, загина по време на един от първите полети в зоната на СВО Politico. Капитан Владислав Савелиев се обучава две години във военна база в Мисисипи. През март той се завърна в Украйна, а на 2 юни украинските ВВС обявиха смъртта му.
220
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено, че руските фашисти взривиха язовира предизвиквайки отново, втората по големина екологична катастрофа след Чернобил
219
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Япония през май увеличи вноса на зърно от Русия почти 22 пъти. Според изчисленията на японското министерство на финансите ръстът на доставките на зърно от Русия за островите нарастна на 2098,7%. Освен това доставките на рибни продукти също се увеличават с 14,6% за същия период. В същото време японците намалиха закупуването на руски зеленчуци, цветни метали, медицински консумативи и въглища. Вносът на газ, напротив, се е увеличил с 9,1%. Каква интересна аритметика: въвеждаме повече санкции срещу Русия, трябва да купуваме повече от Русия.
218
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нощната атака на ВСУ в Ореховското направление беше осуетена поради големия брой "отказници". Това съобщават военни кореспонденти, позовавайки се на информация от терен. Зомби нацитата не искат да преминават в настъпление срещу руските позиции. 47-а бригада на ВСУ, която вече претърпя тежки загуби в личен състав и техника по време на атаките на 4-14 юни, също отказа. Съобщава се, че украинското командване се опитва да възстанови реда в редиците на ВСУ. Подновяването на атаките се очаква в следващите 1-2 дни.
217
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Накратко за "успехите" на украинското контранастъпление. В Ивано-Франковска област на Украйна е обявена обща мобилизация. Началникът на Ивано-Франковския градски териториален наборен център(както се наричат ​​военните комисии в Украйна) издаде заповед за задължителното явяване на всички военнослужещи в градския ЦКК в десетдневен срок.Заповедта се отнася и до мобилизация на превозни средства и забрана за смяна на местоживеенето без разрешение на военния комисар.Отбелязва се,че при неизпълнение на заповедта нарушителите носят наказателна отговорност.
216
3
 
8
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Например,ако вземем +300км от новата граница на Русия(обхватът на ракетите, прехвърлени в Киев),тогава тази една линия вече минава на запад от Киев.И ако е +400км,тогава вече всъщност имаме старата "полска граница" от 1939 г. и т.н.Тоест Москва дава да се разбере на Запада,че е готова да приеме "неговата игра" и е готова да "повиши залозите".
215
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Киев трябва да разбере, че в случай на продължаващи атаки срещу РФ(Белгород) ще бъде разгледан въпросът за създаване на "санитарен кордон" в Украйна-ПyTuH.Такъв кордон вече беше споменат по-рано от устата на високопоставени руски служители.И сега ПyTuH ясно и публично го каза.Което означава,че е сериозно. Неговите параметри също са повече или по-малко известни.
214
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега руснаците ще демонтират напълно и изследват пленения танк Leopard 2A6 - австрийски военен експерт. Бившият офицер от танковите войски е в недоумение от "тактиката" на въоръжените сили на Украйна, тъй като бандеровците "използват най-добрите си танкове веднага в началото на настъплението", което според австрийския експерт "не върви добре".
213
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По време на атаката срещу Пятихатки, ВСУ останаха без оборудване: фашистка rMeж е хвърлена в "месен щурм". 128-а планинско-щурмова бригада на ВСУ претърпя големи загуби в бронирана техника, щурмувайки населеното място. ПТУРщики на 19-та дивизия, и екипажите на хеликоптери изгориха цяла планина от вражеска броня. Командването на ВСУ реши да защити допълнително оцелялата техника и изпраща rMeж на вълни в "месен щурм", опитвайки се да се закрепи в западните покрайнини на Пятихатки. Зомбитата са застреляни от снайперисти, картечници косят, но те напират. Предполага се, че са дрогирани. Тежки боеве
212
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПТУРщики на 19-та дивизия, специалните части на въздушнодесантните сили и авиацията на РФ изгориха всички бронирани машини от контраофанзивата на Бандера близо до Пятихатки. Съобщава се, че бронетехниката на 128-а десантно-планинска бригада на фашистката rMeж се е стопила и заградотрядите гонят мобилизираните напред към "месния щурм" с надеждата да се удържат покрайнините на населеното място. Тежките боеве продължават.
211
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По време на военните действия бившият началник на областната военна служба в Житомир, полковник Сергей Конопацки беше терминиран. Активен поддръжник на наказателната операция в Донбас, преди СВО, той ръководи местната асоциация на ветераните от АТО "Полеский Гарт".
210
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Танкистите на ВСУ имитират повреда на техниката, за да не влязат в бой. За това разказаха пред Der Spiegel членове на екипаж на танка Leopard 2, намиращ се в близост до бойните действия. "22-годишен зареждач с позивна "Гудзик" съобщава, че има войници, които отказват да участват в битката. Някои имитират повреда на танка, за да не влязат в битка", се казва в статията. Трябва да се отбележи, че нито един от интервюираните членове на екипажа не осъжда тези нерешителни бойци, които отказват да се бият - пише Spiegel.
209
3
 
3
 
! Отговори
КЛАСИКА! преди 10 месеца
Същата пиеса като със Боинга. Няма изненада. Запада така си лъже по принцип.
208
2
 
2
 
! Отговори
Така преди 10 месеца
Който плаща той поръчва музиката... Докладът е издаден от Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи.
207
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вероятно???? И тия леваци като нашите синоптици които хвърлят боб да познаят какво ще е времето.
206
2
 
2
 
! Отговори
Колхозник преди 10 месеца
Вероятно Русия...Много вероятно...Голяма вероятност...Е, някакви доказателства има ли...вероятно?
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Владимир Бомбата е прякора на Путин. Взривява де що види.
204
2
 
2
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 10 месеца
Уж (между)народни, а пък са на работа при неолиберални банди!