Русия призна - десантният ѝ кораб "Новочеркаск" е поразен от Украйна

Един човек е бил убит, а двама ранени в Крим
26 дек 2023 12:53, Елка Василева
338
Русия призна - десантният ѝ кораб "Новочеркаск" е поразен от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия официално обяви, че десантният ѝ кораб "Новочеркаск" е бил поразен от Украйна в Черно море днес, предаде Ройтерс. Освен това Москва съобщи за един убит човек и двама ранени при украинската атака срещу пристанищния град Феодосия на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Още по темата
Руското министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс, информира, че украинското нападение е било с крилати ракети, изстреляни от самолет.

Информацията за жертвите е на назначения от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", написа той в приложението "Телеграм", като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Вследствие на пожара обаче е било блокирано движението във Феодосия, посочва Ройтерс. Заминаващите влакове са били пренасочени от централната железопътна гара на Феодосия към друга местна гара - Айвазовската.

По-рано днес украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили в Черно море руския военен кораб "Новочеркаск", за който се предполага, че е превозвал ирански бойни дронове, използвани от Москва в конфликта с Киев.

"Големият десантен кораб "Новочеркаск" беше "унищожен" от пилоти на ВВС", съобщиха украинските сили в "Телеграм". "Казват, че той е превозвал ирански дронове камикадзе "Шахед", използвани широко от Русия срещу Украйна", се допълна в публикацията в социалната платформа.

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олешчук публикува видео, на което се вижда експлозия в руската военноморска база в пристанищния град Феодосия на окупирания от Русия Кримски полуостров.

Освен това Олешчук изказа благодарност на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим, "преди да е станало късно".

Украйна често нанася удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомнят световните агенции.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленски обяви ли Перемога по случая. :) Жалка им е пропагандата на хохлите, радват се на мънички перемоги, в очакване на голямата Перемога, когато Байдън ще дойде лично на бял кон и ще осинови официално Зеленски. :) :) :)
195
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До агент Мълдър да бе ама леко пуснаха знаеш къде и за това виеш та се късаш.Аман от просяци фантазьори
194
3
 
14
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 месеца
Браво, добър удар. Корабът се е пръснал на хиляди части, целия док бил блокиран. Още веднъж браво на Нато и хубавите самолети и ракети.
193
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 205 Десантът в Камчия е само в главата ти :) :) :)
192
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А е хохли цялата Украйна потъна ,а те за някакъв кораб дето не знае дали е потънал врява вдигат.А тия дронове май е по-изгодно да се транспортират през Каспийско море,ама как да ви го побере тиквата това .Те щото се връзвате на глупостите на украинските управници сега ще я орежат украината,а вие си блейте и издигайте лозунги ***
191
3
 
11
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 месеца
И това са резултатите от само няколко ракети Storm Shadow. Ами ако им дадат 200-300? Съдбата на Путин се решава на хиляди километри от Москва.
190
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Временен резултат: Русия:Хохландия 100:2. :)
189
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добрата новина за България е, че десантът на Камчия се отлага за неопределеновреме. Благодаря Украйна!
188
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак ли мачкате Русия бе жалки, безполезни форумни уркофили?!?
187
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Унищожаването на този кораб напълно заличава мечтите на Русия за десант на Одеса по море.
186
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радост за хохлите, точка и за тях, да не са капО :) :) :)
185
4
 
13
 
! Отговори
Mangal'orian преди 4 месеца
Това, разбира се е още една долна лъжа на Запада!Кораба не е потънал а внезапно е придобил отрицателна плаваемаост.Това е безаналогов боен плавателен съд! Всъщност има само още един кораб от този клас- Москва, който е трайно базиран на дъното на Черно море.Завидуйте,капиталисть!!!
184
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленски официално благодари на украинските ВВС че са превърнали големия десантен кораб "Новочеркаск" в подводница. От русофилите знам че украинските ВВС са ликвидирани преди 20 месеца, сигурно са пропуснали някой самолет в бързината и сега тая немърливост им се връща тъпкано.
183
2
 
11
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 месеца
Очаквам Шойгу и Герасимов до 24 часа да ескалират информационната война. Подобно на реакцията от онзи ден когато им свалиха три Су-34. Генералния щаб излезе веднага с мълниеносно съобщение - да но пък ние свалихме четири украински самолета, на ти! Каква ли дивотия ще измислят този път?
182
2
 
12
 
! Отговори
До СПОКОЙНО, МОРЯЦИ преди 4 месеца
Караблякът няма как да потъва повече, щото е стигнал дъното. ;)
181
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голяма радост! В Украйна най-сетне излиза закон за мобилизацията. Взимат вече и инвалидите. Който не ще - блокиране на сметки, отнемане на права и затвор. Така се прави държава! Под строй, с бой, насила. Сталин ряпа да яде! Наистина ще се воюва до последния украинец!
180
5
 
15
 
! Отговори
Русомаймун преди 4 месеца
Защо Рассия трябва да го признава, като целият свят научи, че карабль утанул и е заминал в гостей на флагмана падводная лодка имени "Москва". Все такива новини да идват.
179
4
 
12
 
! Отговори
СПОКОЙНО, МОРЯЦИ преди 4 месеца
СПОКОЙНО, МОРЯЦИ ! КОРАБЪТ ПОТЪВА НОРМАЛНО ! ВОДА ИМА ЗА ВСИЧКИ !
178
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Корабът е напълно унищожен като останките са блокирали дока. Вече има снимки в телеграм
177
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пристигнал бил от Иран - на баба ти жартиерите. Не могат да ги превозят през Каспийско, та ще обикалят. Че той Босфорът е затворен за военни кораби.