Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство

Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ
13 фев 2024 20:00, Анисия Иванова
137
Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство
Снимка: БГНЕС/EPA

Шведският главнокомандващ наскоро се появи в телевизионно предаване за деца и обясни, че трябва да се подготвим за евентуална война. Норвежките власти все още не са стигнали толкова далеч. Но те сигнализират, че светът около нас става все по-опасен, съобщава NRK.

"За съжаление събитията се развиват в грешна посока. Сега ситуацията е по-опасна, отколкото в началото на 2023 г.“, казва ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсйонес.

Той отбелязва, че Украйна е под силен натиск, а руската икономика се справя по-добре от очакваното.

Норвежките органи за сигурност проведоха съвместна пресконференция, на която всеки представи оценката си за заплахите.

"Така че виждаме по-ясно сътрудничество между недемократични държави, които искат да предизвикат "западното господство“, както го наричат“, казва Стенсйонес.

В същото време войната в Ивицата Газа създаде несигурност в Близкия изток.

Освен това норвежката полицейска служба за сигурност (PST) предупреди, че китайски кораби също се използват за шпионаж.

Докладът на норвежкото разузнаване, наречен Focus, е само една от трите оценки на заплахите и риска, публикувани през първото тримесечие на новата година. Другите две бяха служба "Полицейска охрана" и ГД "Национална сигурност".

"Руското военно производство е установено и е в разгара си, като Китай, Беларус, Иран и Северна Корея предоставят значителна материална подкрепа“, се казва в доклада.

"Русия е по-силна в конфликта, отколкото преди година, а руската военна мощ остава надвиснала военна заплаха за суверенитета, населението, територията, основните обществени функции и инфраструктурата на Норвегия“, пише разузнавателната агенция.

Преди това Норвегия се смяташе за приятелски съсед на Русия. Но сега ситуацията се промени и тя се възприема като част от враждебния Запад.

Стенсйонес подчерта острата реторика на Русия, особено спрямо Швеция и Финландия. Според него Москва се е опитала да наводни Финландия с бежанци и мигранти.

"Затова трябва да сме подготвени за набор от всеобхватни мерки. Но заплахата от използване на военна сила също зависи от това как ще се развие конфликтът в Украйна“, казва Стенсйонес, цитиран от "Фокус".

В краткосрочен план, смята той, Русия има повече от достатъчно бойни действия в Украйна и в момента тя няма нито способността, нито интересът да ескалира допълнително конфликта.

Но ако Русия победи, картината ще бъде различна, смятат представители на разузнаването.

"Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ. Ако Русия получи контрол над икономиката, набере инерция във военната индустрия и постигне военен успех, тя ще бъде по-склонна да повярва в използването на военна мощ, отколкото ако излезе от конфликта, особено след като не е постигнала нищо“, твърди Стенсйонес.

Заключението на разузнавателния доклад е ясно: "Норвегия е изправена пред заплаха, по-голяма, отколкото е била от десетилетия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
17
 
! Отговори
Стъклето преди 2 месеца
Днес Русия е ударила пункт за дислокация до Селивка, където са били 2000 хил човека. Ударени са с Искандери и Ураган. Говори се за 500 убити и 700 ранени Укри. Току що започна да постъпва инфо, че Авдеевка е разсечена на две и в котел са попаднали няколко хиляди Укри също. Долу до Часов Яр няколко километра също е направен пробив. Краят започва.
58
4
 
15
 
! Отговори
Само за информация преди 2 месеца
Журналистът американец Такер Карлсон, върнал се в страната си, в предаване заявява, че " САЩ и НАТО не могат да победят Русия, защото НЯМАТ ПРОМИШЛЕНОСТ".
57
13
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 месеца
Имам познати и руснаци и украинци къде са се скрили като мишки тук в София и въобще не им се ходи на война:):):)Миналия петък бехме в The One(евала на Весо) и се напиха като кирки всичките:):):)После ходихме на коорви и всички единодушно се съгласиха,че България е ТОП!:):):)
56
3
 
11
 
! Отговори
Искандер преди 2 месеца
ВСУ крие за огромен брой жертви след руската ракетна атака по полигона в Селидово,града е блокирани не се допускат журналисти.
55
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейки, тази информация служи за да може Западното общество да приеме сериозно руската заплаха, и да приеме предстоящата сериозна милитаризация в Европа! Иначе ви видяхме що за сила сте, но действително най-сигурния начин Блатная да бъде възпирана, е като бъде превъзхождана тотално във военно отношение!
54
1
 
7
 
! Отговори
само да кажа преди 2 месеца
ако трябва да им се вярва на родните "информационни медии" и техните торни бръмбари(тХроловете) всеки ден пишат за войни световни...та според тях третата световна война даже е свършила и ние великаните сме победители че даже вече 4-тата световна война се задава продължавайте да им вярвате...родните медии служат за дезинформация,манипулация,пропаганда и контрол на съзнанието ако трябва нещо реално да ви информират повярвайте че никога няма да го направят!!!
53
0
 
3
 
! Отговори
Вярно преди 2 месеца
Преди няколко години Русия окупира Норвегия. Дори имаше сериал за това.
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто 2022-а, март месец, вмесот да кажат на Рсуия, че ще има преговори и после да заподпукат кордона, да бяха сендали на преговори. Донбас спират да го тормозят, няма да влзиат в НАТО, но щяха да влязат в ЕС. И щяхме да спестим 20 милиона разселени и още милион убити ...
51
6
 
20
 
! Отговори
Найвници преди 2 месеца
А вие какво сте си мислили че ще я победите ли?!Събудихте мечката и сега ще гази.
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Август 2022-а, Украйна не е имала значима победа. Загубаха укрепления, които бяха създадени за да издържжат на атака от стотици хиляди (както и се случи) - Украйна няма икономика, а втората икономика, която спонсорираше Украйна, демек ЕС, дава яко назад, докато рускаат дърпа напред.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да им скъсат пагоните на всички
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мии кво да правим, за да я отслабим? Да вземем да й спрем санкциите?
47
3
 
17
 
! Отговори
Защо преди 2 месеца
А защо се закачате с Русия,а сега пушите?!
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шведският главнокомандващ наскоро се появи в телевизионно предаване за деца и обясни, че трябва да се подготвим за евентуална война.....И това ни се поднася в новините като нещо нормално???Боже,прибери си вересиите!!!!
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Готов ли си да бъдеш мобилизиран и изпратен в окопите в Купянск? Все пак България е част от НАТО, а според последните западни доклади няма особен интерес към военната служба във водещите западни държави." - няма желаещи щото у дома не им е сигурно. Дори и хипотетично да имаше 1,000,000 немци готови да отидат в Украйна, нали ти е ясно, че в Германия има милиони араби, тюрки, руснаци, персийци подкрепящи Русия и щеше да им избухне гражданска война в тила.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 45 - Аз го рабирам...
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що така, бе? Санкциите не работят ли?
42
15
 
4
 
! Отговори
до Христо Христов преди 2 месеца
Виждам те че си руски *** запомни запада прибра парите на путим и ги замрази войната се води не само с дронове но и икономически тоталната война накрая путин ще застане пред съда да обясни защо 2023 загинаха 1 млн. християни бели хора, след като анексира крим и никой не му каза нищо.
41
0
 
0
 
! Отговори
43 преди 2 месеца
Хахха - минсу? Сериозно ли? Ок, ок ... знам, че живееш в друг свят, но ... не си мисли, че си толкова мъдър.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 46. Ние с глупави въпроси, зададени от глупави хора не се занимаваме