Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство

Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ
13 фев 2024 20:00, Анисия Иванова
137
Норвежкото разузнаване: Русия става все по-силна и печели предимство
Снимка: БГНЕС/EPA

Шведският главнокомандващ наскоро се появи в телевизионно предаване за деца и обясни, че трябва да се подготвим за евентуална война. Норвежките власти все още не са стигнали толкова далеч. Но те сигнализират, че светът около нас става все по-опасен, съобщава NRK.

"За съжаление събитията се развиват в грешна посока. Сега ситуацията е по-опасна, отколкото в началото на 2023 г.“, казва ръководителят на норвежкото разузнаване Нилс Андреас Стенсйонес.

Той отбелязва, че Украйна е под силен натиск, а руската икономика се справя по-добре от очакваното.

Норвежките органи за сигурност проведоха съвместна пресконференция, на която всеки представи оценката си за заплахите.

"Така че виждаме по-ясно сътрудничество между недемократични държави, които искат да предизвикат "западното господство“, както го наричат“, казва Стенсйонес.

В същото време войната в Ивицата Газа създаде несигурност в Близкия изток.

Освен това норвежката полицейска служба за сигурност (PST) предупреди, че китайски кораби също се използват за шпионаж.

Докладът на норвежкото разузнаване, наречен Focus, е само една от трите оценки на заплахите и риска, публикувани през първото тримесечие на новата година. Другите две бяха служба "Полицейска охрана" и ГД "Национална сигурност".

"Руското военно производство е установено и е в разгара си, като Китай, Беларус, Иран и Северна Корея предоставят значителна материална подкрепа“, се казва в доклада.

"Русия е по-силна в конфликта, отколкото преди година, а руската военна мощ остава надвиснала военна заплаха за суверенитета, населението, територията, основните обществени функции и инфраструктурата на Норвегия“, пише разузнавателната агенция.

Преди това Норвегия се смяташе за приятелски съсед на Русия. Но сега ситуацията се промени и тя се възприема като част от враждебния Запад.

Стенсйонес подчерта острата реторика на Русия, особено спрямо Швеция и Финландия. Според него Москва се е опитала да наводни Финландия с бежанци и мигранти.

"Затова трябва да сме подготвени за набор от всеобхватни мерки. Но заплахата от използване на военна сила също зависи от това как ще се развие конфликтът в Украйна“, казва Стенсйонес, цитиран от "Фокус".

В краткосрочен план, смята той, Русия има повече от достатъчно бойни действия в Украйна и в момента тя няма нито способността, нито интересът да ескалира допълнително конфликта.

Но ако Русия победи, картината ще бъде различна, смятат представители на разузнаването.

"Конфликтът в Украйна ще бъде решаващ. Ако Русия получи контрол над икономиката, набере инерция във военната индустрия и постигне военен успех, тя ще бъде по-склонна да повярва в използването на военна мощ, отколкото ако излезе от конфликта, особено след като не е постигнала нищо“, твърди Стенсйонес.

Заключението на разузнавателния доклад е ясно: "Норвегия е изправена пред заплаха, по-голяма, отколкото е била от десетилетия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
13
 
! Отговори
Шефрет преди 2 месеца
Всяка укровдовица е бъдеща нископлатена жрица у нас и по Европа ,така,че войната не устройва)
18
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Стъклето 14 Верно. Пробвайте се с НАТО, нали сте тарикати. Да ви видим
17
5
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Щом в Норге така казват, значи е така. Само нашите афроатлантици все още си мечтаят как ще ходят в Крим на гости на Зелер. А в Одеса млад украинец е избягнал мобилизация, като се е покатерил на върха на едно дърво. По-добре на върха на дървото, отколкото да гризне дървото в Авдеевка.
16
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия успява да засили отбраната си, защото Турция й продава дронове, кокто и Иран, Индия купува руски газ, арабските страни- руски марионетки, търгуват с оръжие да Русия, лекето Мъск продава интернет покритие на Русия, а ЕС и САЩ не предприемат нищо. Да не говорим за Китай, който оказва на Русия оръжейна, логистична и финансова помощ. Северна Корея достави на Путин ракети. Русия трябва да бъде изключена отСС наООН, като заплаха за мира в света, тъпгуващите с нея страни да бъдат санкционирани.
15
15
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
Ясна работата. Киев за три дни. Берлин до седмица. Лисабон след още две. Хахахахахаха :)
14
4
 
22
 
! Отговори
До Българин преди 2 месеца
Готов ли си да бъдеш мобилизиран и изпратен в окопите в Купянск? Все пак България е част от НАТО, а според последните западни доклади няма особен интерес към военната служба във водещите западни държави.
13
3
 
22
 
! Отговори
Стъклето преди 2 месеца
Знам 100 начина да изкарам МЕЧКАТА от пещерата и НИТО ЕДИН да я прибера обратно. - "Бисмарк"
12
20
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Добро утро. Всичкото НАТО да се изсипе и да го измете руснаците от Украйна за 48 часа и да се приключва. Победят ли Украйна, идва трета световна.
11
4
 
13
 
! Отговори
Събудиха мечката преди 2 месеца
сега олеле! То историята е да не се изопачава, както правят наглосаксите!
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ида краят на западното господство в световните дела, неизбежно е като природните сили. Няма какво да го дъвчем. За някои ще е добре, за дурги не. Проблемът е, че през последната една година ни се набиваше информация, противоположна на написаното в статията горе, а от месец-два всички медии изведнъж обърнаха палачинката...
9
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-хубавото е, че руснаците нямат да получат ленд-лиз договор от Сащ за да им спаси ***. Агресорите са последната дупка от кавала в световната иконимика. Произвеждат НИЩО и никой не зависи от тях, както се видя. Па путинската медия да продължава с мечтите си. Спокойно като руснак може да ходите в с.Кореа на почивка
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Норвежкото разузнаване са путинисти. Вервайте само на бай Дрън.
7
4
 
18
 
! Отговори
Давай преди 2 месеца
Давайте братушки мачкайте укрите ,Тръмп е с вас!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Йобан преди 2 месеца
Норвежкото разузнаване разсмя цялата планета, когато публикува тази сензационна новина, за коята дори естонското разузнаване вече съобщи преди две седмици.
5
14
 
6
 
! Отговори
Подсказвам преди 2 месеца
руска хибридка
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ВСЕ ПОВЕЧЕ МРАЖИ ПРОГЕРМАНСКАТА ПАРТИЯ ГЕРБ, ЕНП И ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ИМПЕРИАЛИСТИ
3
0
 
11
 
! Отговори
Winter is coming преди 2 месеца
Норвежкито разузнаване има далеч по-сериозни проблеми - White walkers.
2
6
 
24
 
! Отговори
Скоро преди 2 месеца
Много натовски мекерета ще реват! Който е тръгнал срещу мечката добро не е видял!
1
21
 
4
 
! Отговори
Тагаренко преди 2 месеца
Санкциите работят, скоро Зеленски ще влезе победоностно в Москва! Слава героях!