В Русия спряха да продават книги на Стивън Кинг, Достоевски и Оскар Уайлд, били ЛГБТ+ пропаганда

В списъка са 250 произведения
23 фев 2024 07:13, Нели Христова
156
В Русия спряха да продават книги на Стивън Кинг, Достоевски и Оскар Уайлд, били ЛГБТ+ пропаганда
Снимка: Pixabay/jarmoluk

Руският Sber потвърди, че неговият онлайн пазар Megamarket е спрял продажбата на повече от 250 книги, за да избегне нарушаването на закона на страната срещу "ЛГБТ пропагандата".

Списъкът на засегнатите книги беше публикуван за първи път от журналиста Александър Плюшчев. Пресслужбата на Sber заяви в изявление във вторник, че "въпросният списък наистина съществува", но че е създаден преди повече от година:

Той е събран още през декември 2022 г. по инициатива на AITC (Асоциация на фирмите за интернет търговия) от всички участници на книжния пазар поради приемането на закона за забрана на ЛГБТ пропагандата в интернет, медиите, книгите и др. източници.Megamarket участва в обсъждането и изготвянето на списъка и, като всички участници на пазара, скри артикулите от витрина си.

Списъкът, публикуван от Плющев, е озаглавен "Регистър на стоки, съдържащи забранена информация (ЛГБТ+)" и съдържа 252 книги, включително "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, "Норвежка гора" от Харуки Мураками,  Неточка Незванова от Фьодор Достоевски, "То", "Доктор Сън" и различни още няколко книги на Стивън Кинг и "Наследство" от Владимир Сорокин. Не е ясно как Плюшчев се е сдобил със списъка.

Читателите на Meduza отбелязват, че някои от книгите в списъка, като "Портретът на Дориан Грей" и "Норвежко дърво", все още са налични в сайта на Мегамаркет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
11
 
! Отговори
234 преди 2 месеца
До Анонимен 133. Нищо от посочените цени не е вярно. Тези цени са били около 60-те години. Завърших висшето си образование 1986-та година и началната ми заплата беше 170 лв. Чисти към 120лв. , а наема една обикновена гарсониера в София беше 140 лв. + консумативи ток, вода, парно 50-тина лева.
113
6
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 113 преди 2 месеца
Абре анонимен 113 ти явно види се никога ама никога не си живял преди 1989г бре! идея си нямаш, че тоава месо по магазините идваше веднъж месечно, при това не всеки месец бре! кви 40 стотинки ми говориш бре! За ресторанти ми говори абре отиваш в ресторант и те ти казват бира няма и лимонада няма! Чакаш за кола 5 - 10 години бре! за пералня също за телевизор за бойлер! кви 40 стотинки ми разправяш като не си живял в ония времена бре!!!???
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 115 - виж, руснаците /поне нормалните такива/ четат! Дори много повече от нас. Достоевски е /или поне би трябвало/ да им е гордост. Но за управниците им е бил проблем. Критик на революцията - с великия роман "Бесове" - ту отлъчван, ту реабилитиран, ту забраняван. Самите руснаци не могат да решат е ли по велико-православно насочен или е по под влияние на Западните мислители? Но, в основата си прав - българските путинофили са тотално невежи!
111
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами нещо хич не ви вярвам на пропагандата. Кажете пак за чиповете от перални и тостери в ракетите!
110
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми всяка книжарница сама си подбира какво да продава. Сороски лъжи.
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ето, че някак пак взе да излиза призрака на изгаряните при Националсоциализма книги! Не, че Путин има прилики с Хитлер, а?
108
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха, те орковете щото са чували за Достоевски някога..
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дааа, ето че късата пФишка на ПуSSин освен на Украйна и на Европа взе да създава проблеми и на руската интелигенция /доколкото е останала такава в Русия/. Съдбата и в бурни години като тези можете да прочетете и в Доктор Живаго на Пастърнак. Но да сложиш "пранга" на Достоевски?! За едно незавършено книжле? Самия Достоевски като велик автор и познавач на душевността - обвинен в заговор срещу Императора и заточен в Сибир, после - забраняван през 1917 и при Сталин? Ех, Русийо - това ли е?
106
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ... Абе заагубеняк, около 1989 г беше "Времето е ваше" и "мекия" преход към псевдо "демокрация", каквато я ядем сега със зор. Няма какво да ни плашиш, защото много хора си спомнят как преди 1989 г във вегетарианските ресторанти за 40 стотинки можеше да се издуеш от ядене, майка ми и баща ми ми даваха 20 стотинки, купувах си кифла от 5 с мармелад и орех, плюс боза и с останалите пари ходех на детско кино всяка събота до обяд. В трамвая билета беше 4 стотинки, хляба 1,5 кг 15 ст...
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия забранява руския агент Стивън ахахаха
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ауу как така са забранили уличния пес на демократичния хорър стивън мивката хахаха в щатите го осъдиха в русия го забраниха ахахах
103
13
 
9
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
правилно забраняват педераската /лгтб/ пропаганда.
102
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както е тръгнало, направо и изборите да забранят.
101
2
 
14
 
! Отговори
Х. Колев преди 2 месеца
Путинците съвсем изтрещяха.Утре ще забранят и песните на Висоцки. Лека му пръст.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Архипелаг Гуаг дали е разрешен?
99
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз знам защо е забранен Достоевски, не е заради ЛГБТ. Просто Путин се е разпознал в романа "Идддиот".
98
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЛУПОСТИТЕ НА СТИВЪН КИНГ ХАХАХА БРАВО
97
1
 
5
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
До баба Пена Какъв "комунизъм " обгръща Русия, като такова нещо не е съществувало никога? Като се прочете, че "комунизма" проповядва всички да са равни, спираме до тук, защото след като никога не е имало равенство, то не е имало и комунизъм! Това си е чиста диктатура прикрита зад думата "комунизъм"!
96
5
 
10
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 2 месеца
Свършиха им проблемите явно и се заеха с книгите. Интересно ми е дали ще ги горят на клада, за да си припомним "доброто старо време"?П.С. "То" е книга за приятелството, любовта и борбата със страховете. Няма никакви многобуквия замесени!
95
3
 
9
 
! Отговори
Georgiev преди 2 месеца
Тези не ги броя за здраво мислещи. Северна Корея 2.