В Русия спряха да продават книги на Стивън Кинг, Достоевски и Оскар Уайлд, били ЛГБТ+ пропаганда

В списъка са 250 произведения
23 фев 2024 07:13, Нели Христова
156
В Русия спряха да продават книги на Стивън Кинг, Достоевски и Оскар Уайлд, били ЛГБТ+ пропаганда
Снимка: Pixabay/jarmoluk

Руският Sber потвърди, че неговият онлайн пазар Megamarket е спрял продажбата на повече от 250 книги, за да избегне нарушаването на закона на страната срещу "ЛГБТ пропагандата".

Списъкът на засегнатите книги беше публикуван за първи път от журналиста Александър Плюшчев. Пресслужбата на Sber заяви в изявление във вторник, че "въпросният списък наистина съществува", но че е създаден преди повече от година:

Той е събран още през декември 2022 г. по инициатива на AITC (Асоциация на фирмите за интернет търговия) от всички участници на книжния пазар поради приемането на закона за забрана на ЛГБТ пропагандата в интернет, медиите, книгите и др. източници.Megamarket участва в обсъждането и изготвянето на списъка и, като всички участници на пазара, скри артикулите от витрина си.

Списъкът, публикуван от Плющев, е озаглавен "Регистър на стоки, съдържащи забранена информация (ЛГБТ+)" и съдържа 252 книги, включително "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, "Норвежка гора" от Харуки Мураками,  Неточка Незванова от Фьодор Достоевски, "То", "Доктор Сън" и различни още няколко книги на Стивън Кинг и "Наследство" от Владимир Сорокин. Не е ясно как Плюшчев се е сдобил със списъка.

Читателите на Meduza отбелязват, че някои от книгите в списъка, като "Портретът на Дориан Грей" и "Норвежко дърво", все още са налични в сайта на Мегамаркет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 2 месеца
Няма ли да издаде някоя книга и другаря Путин ? Едно време Брежнев се скъса от писане.
93
5
 
10
 
! Отговори
По същество преди 2 месеца
Абе хора влезте във всеки друг сайт и вижте, че се продават. Слон правите от един изтрещял сайт търсещ сензация за реклама.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пффф... даже името ти е цензурирано... HEЛ.И... Излагаш се.
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
***, като ги драскаш тия глупости руснаците знаят ли? Защото като гледам споменатите книги и автори си ги има. Май може да не се продават и да са ги махнали от витрината? 5 руски онлайн магазина проверих... ами има ги. Ти какво искаш? "Статиите на ***" на витрината ли? За текучество на стоката и т.н. не си чувала, нали? ***? Всеки рускак се е юрнал да купува Оскар Уайд... Откровен хомо, между другото. Има ги нещата спокойно и безплатно по руските сайтове, ама дай да драскаме за цензурата.
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рушшията - Северна Корея 2,че даже и я задмина по малоумности.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха ха заради То ли е включена уж !Там не става въпрос за третополови особено през годината която е писана 1986!Но откъде ще знаят пропангадаторите,едва ли са чели нещо през живота си!
88
1
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До Анонимен (89): И "Mein Kampf" също.
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е точно пък Стивъ Кинг да пропагандира Лгбт!!!И пропагандата я съсипаха!
86
3
 
11
 
! Отговори
... преди 2 месеца
трябва да се държим за ЕС и запада! Щото този път който остане зад "желязната завеса" ще е все едно да си в северна корея! НЕ трябва да се връщаме към онези мракобесни времена преди 1989г.!!!!! тия младите путинофили не знаят какво беше тогава, но ако искат да разберът ей го рашистан ей го северна корея! идете да се понаучите малко от малко! И ако оживеете и ви пуснат и ако ви искаме може и да се върнете!!!!
85
9
 
5
 
! Отговори
Реконтра преди 2 месеца
Точно като с руските автори на Запад...
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре,че е простата платена мисирка да ми казва какво става по света,иначе чета само глупава пропаганда !
83
8
 
19
 
! Отговори
баба Пена преди 2 месеца
Комунизма бавно обгръща Русия. Забраниха протести, книги.... кой не е доволен ай в панделата...... комунизма и диктатурата дойдоха. Това е й причината на погребението на Горбачов, Путин да не отиде. Путин не е съгласен с разпада на СССР, също така това е й причината за войната в Украйна
82
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се че ще ги забранят тези ЛГБТ автори. Трабва да се чете само Горки и Шолохов, евентуално и Малая земля от големия световно известен писател Леонид Илич Брежнев донесъл безБрежнева счастия на руския народ след смъртта си. А най-дорото четиво за руснаците си остават безумните укази на товарищ Путин.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 80Да, в САЩ продават руски книги. И ги има в обществените библиотеки. Нямаш представа колко руски класици прочетох в оригинал именно в Щатите.
80
4
 
10
 
! Отговори
... преди 2 месеца
мдам, требе да се продават книги само на другаря путин! никакви други! И при нас беше така преди 1989г. имаше книги филми и песни дето беха забранени! спомням си как забраняваха и битълс навремето! ама това путинофилията няма как да го знае! понеже путинофила е предател и продажник който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на вгосподарите си от кремъл! Та така!
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Улици в столицата на Латвия Рига, вече няма да носят имената на руски писатели или учени, като Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Иван Тургенев или Михаил Ломоносов, предаде Франс прес.
78
4
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 месеца
Прави са, "То" е свинщина, особено накрая, като Бевърли избуха всички момчета :D Което не я прави по-малък мастърпийс. Предлагам направо да ги горят на площада пред Кремъл. "Там където днес горят книги, утре ще горят хора."- Хайнрих Хайне.
77
5
 
20
 
! Отговори
Крас преди 2 месеца
Скоро ще се продават само книгите на Ким Ир Сен и Ким Чен Ун. Русия върви по пътя на Северна Корея.Предстои изземване от домашните библиотеки! Ще оставят трудовете на вождовете .
76
3
 
7
 
! Отговори
Гитлер преди 2 месеца
Все е нещо! А кога ще ги горят?!
75
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все повече запачна да ми харесва Русия