Светлина в тунела? Швейцария смята да започне мирни преговори за Украйна

Ключова роля в процеса се пада на Китай
26 фев 2024 21:30, Анисия Иванова
271
Светлина в тунела? Швейцария смята да започне мирни преговори за Украйна
Снимка: БГНЕС

Швейцария се надява да започне преговори за мир в Украйна до лятото, заяви министърът на отбраната Виола Амхерд в интервю за вестник Neue Zuercher Zeitung.

Страната, която исторически е останала неутрална в европейските конфликти, се опитва да привлече на масата на преговорите държави, които да помогнат за прекратяване на войната, въпреки че досега изпитва трудности в тези усилия. В събота се навършват две години от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Амхерд и външният министър Игнацио Касис искат конференция, която дава реални обещания за мир, каза тя, като добави, че "това не означава, че тя ще постигне целта си още с първата стъпка", съобщи NZZ.

Още по темата

Според Амхерд Русия най-вероятно няма да участва в първия кръг от дискусиите. Швейцария планира да създаде "много широк алианс, състоящ се от държавите от БРИКС, страните от арабския свят и от Глобалния юг", добави тя, визирайки държавите, сред които са Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

Касис също така се опита да събере подкрепа за "конференция на високо равнище", посветена на Украйна, докато беше в ООН в Ню Йорк в петък, съобщи Le Temps.

"Има около десетина мирни предложения, изготвени от различни страни, включително Китай, някои от които са публични, други - тайни", цитира думите му вестникът. "Искаме да поставим всички тях на масата и да намерим общи знаменатели, а след това постепенно да привлечем Русия и Украйна."

По време на участието си в Общото събрание на ООН тази седмица Касис отбеляза, че много африкански и арабски държави не са били в залата за изказванията му, и се запита дали отсъствието им не показва липса на интерес, според Les Temps.

Този месец Касис покани Китай да участва в мирна конференция на високо равнище и заяви, че очаква отговор в рамките на няколко дни. Това стана след четвъртата от поредица срещи на ниво съветници по националната сигурност, които бяха фокусирани върху усилията на Украйна да изгради подкрепа за своята т.нар. мирна формула.  

Швейцария заяви, че е поискала от Китай да участва в мирна конференция за войната в Украйна, засилвайки натиска върху Пекин да играе роля в прекратяването на сраженията близо две години след началото на конфликта.

Швейцарският външен министър Игнацио Касис заяви, че е отправил искането по време на среща в сряда с китайския външен министър Ван И.

"Китай има много силни отношения с Русия, но все пак е готов да даде своя принос за прекратяването на тази война", заяви Касис на брифинг в Пекин в началото на февруари.

През последните години Китай се опитва да си изгради репутация на световен миротворец, въпреки че тази кампания има само спиращ напредък. Неговият проект за прекратяване на огъня в Украйна не намери особена подкрепа в Киев, Вашингтон или други западни столици, откакто беше обявен в началото на миналата година.

Китайските власти пропуснаха срещата на съветниците по националната сигурност в Малта през 2023 г., когато официални представители на повече от 55 държави обсъждаха стремежа на Украйна да изгради подкрепа за своята т.нар. мирна формула. Тя все пак изпрати делегация на среща в Саудитска Арабия през август, на която бяха обсъдени бойните действия.

Пекин оказва дипломатическа и икономическа подкрепа на Русия, откакто президентът Владимир Путин нареди инвазията през февруари 2022 г. Миналата година вносът на Китай от Русия нарасна с най-много досега в доларово изражение - скок, който дойде, тъй като много западни предприятия избягват да правят бизнес с Русия, а правителствата им удариха Москва със санкции за нападението ѝ.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналия месец, че правителството му работи с Швейцария за провеждането на мирна конференция. Тогава той заяви, че тъй като Китай играе толкова голяма роля в света, "ние наистина бихме искали Китай да участва в нашата формула, също така да участва в срещата на върха, определено", съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

През януари Китай обяви, че ще предостави на швейцарските граждани безвизов режим - ход, който идва в момент, когато Пекин се стреми да отвори затруднената си икономика след години на изолация от Covid.

Азиатската държава също така заяви по това време, че е завършила съвместно предпроектно проучване с Швейцария за модернизиране на техния пакт за свободна търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Румънски фашизоидни наемници леят крокодилски сълзи за тежката обстановка на фронта. Командирът на отряд Гетика, действащ в направление Херсон, в интервю за румънските медии каза, че преди началото на операцията в Кринки, частта е действала ефективно, но след това нещо се е объркало; казва, че след Украйна следващата ще бъде Молдова, която смята за част от Румъния; оплаква се, че подкрепата за Украйна намаля внезапно и без обяснение, което се отрази на първо място на оборудването на отряда; обещава да се бие до последния куршум (очевидно, когато свършат, той веднага ще се прибере);
215
1
 
12
 
! Отговори
Мечока Иван преди 2 месеца
Не забравяйте господа лицемерни демократи че аз имам последната дума.
214
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира както и целия Западен свят. А има и една друга Русия - Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази Московска Русия от най-стари времена е била пълно отрицание на всичко европейско и е враг на Европа!" Граф Алексей Толстой
213
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 месеца
До заблуда. Разбира се, че знаем, на склеротика БайДанчо. А на Швейцария браво, досега единствено Турция говореше за мирни преговори, сега и Швейцария. Ясно е защо Швейцария - защото не е член на долнопробния ЕС и не е длъжна да спазва глуУпавите му решения.
212
0
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
"Група украински агенти инсталираха преносима ракетна установка в сграда срещу офиса на Михаил Толстих, известен като Гиви. Използвайки дистанционен спусък, американски и украински служители казаха, че са стреляли с ракетата, когато Гиви е влязъл в офиса му, убивайки го." - се казва в материала.
211
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
New York Times потвърди, че ЦРУ е участвало в обучението на група шпиони, убили "Моторола" и "Гиви". "Оказа се, че убийците (на Арсен Павлов) са били членове на Пето управление, обучена от ЦРУ шпионска група. НРС на Украйна дори раздаде възпоменателни лепенки на участниците, всеки с избродирана думата "Лифт", британски термин за подемник. Според The ​​NYT тази група е участвала в убийството на Гиви.
210
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един мъж в Украйна може би беше толкова нетърпелив да стане водач на Ейбрамс, че военните комисари трябваше да го изпратят в болница, като по този начин спасиха живота му. Жителка на Николаевска област съобщи, че баща й е бил бит във Врадиевския ТЦК. Съобщението със снимката е публикувано от местни ресурси.
209
1
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
Всъщност това е пореден опит на САЩ и сателитите да създадат блок Анти-Русия, в който някак си да включат и "Глобалният Юг". А Швейцария ще осигури параван. Няма друго обяснение за това, че ще преговарят без Русия. И пак ще има тумба-лумба "Планът Зеленски", който предполага пълна и безусловна капитулация на Русия, което няма как да се случи, даже и не си го помислят. Нищо няма да излезе от това.
208
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иван Охлобистин поздрави бойците, които унищожиха първия Abrams. Актьорът също така написа, че награда от 10 милиона рубли за унищожаване на НАТОвска техника скоро ще бъде изпратена на героите.
207
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Забравят, че Путин не е наивен, целите на Русия никога не са се променяли и няма да се променят. Никакви празни приказки от кокаиновите лидери на ЕС няма да променят нищо, време е да започнат да слушат Путин, да бъдат възрастни и да признаят поражението си", каза италианският журналист. Вчера западните лидери, макар и косвено, показаха разбирането си за неизбежността на участието на Русия в преговори за разрешаване на конфликта.
206
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
"НАТО блъфира": италиански журналист за думите на Макрон за изпращане на войски в Украйна. Анджело Джулиано коментира изявлението на френския президент, че ЕС обсъжда изпращането на войски в Украйна. Макрон, каза, че Западът "ще направи всичко, за да попречи на РФ да спечели". "Единственото обяснение е, че НАТО загуби, трябва да преговаря и да не губи лицето си. Това е моментът НАТО да се опита да окаже огромен натиск върху Русия, като блъфира в последния момент.
205
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трофеен украински катер служи на Русия. Един от артилерийските катери по проект Гюрза-М - "Акерман", построен в завода на Петро Порошенко, пленен от руските войски като трофей в Бердянск през пролетта на 2022 г., е превъоръжен и сега се "изпробва" в залива на Севастопол. Като част от руския флот катерът получи ново име "Разбойник" - в чест на платно-витловия кораб, построен в средата на 19 век в Архангелск. През 1878 г. таково име в руския флот носи още един крайцер.
204
1
 
0
 
! Отговори
him преди 2 месеца
Швейцария каква се явява в случая? Дори Х.Телявини /след Порошенко, Меркел и Оланд/ се изказа за Минските съглашения, че не са за мирно уреждане на въпроса ,а печелене на време. И защо наблюдателите от ОБСЕ избягаха от Донецк в посока Русия, в Ростов на Дон в края Февруари 2022. Знаех, че ако ги бяха набарали Донецките милиции на фронтовата линия щяха да бъдат изклани като пилета, за това което бяха надробили в Донецк и Луганск
203
1
 
0
 
! Отговори
haha преди 2 месеца
До (^.^)Честно, много си зле!
202
8
 
4
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 месеца
Най-после едно смислено намерение. България можеше да играе подобна роля, поради много причини, но изключително слабите български политици нямат топки за подобна мисия.
201
6
 
9
 
! Отговори
(^.^) преди 2 месеца
Какви преговори бе, каква светлина ... с кой ... с товарищ путин ли, дето твърди, че такава страна, като Украйна не съществува ... не се водят преговори с военнопрестъпници, за тях трябва съд, присъда и куршум в тила ... !!!
200
3
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Швейцария е държава-Марионетка.Нищо не може да направи.Осетиха се че губят мнооого пари и почнаха да бленуват за преговори !
199
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма как да има каквито и да било преговори, ако и двете най-засегнати страни (в случая Украйна и Русия) не присъстват. Единственият вариант е едната от двете да е капитулирала преди това. Тогава е възможно тя да не присъства. Преговори без Русия и без преди това Русия да е капитулирала са чисто и просто празни приказки. Ако някой иска тези преговори да се водят и Русия да отсъства, първо да се погрижи да я накара да капитулира. Ако не може да постигне последното, мога само да се смея.
198
1
 
4
 
! Отговори
R преди 2 месеца
До мдаатъй, тъй.... а па договорите с така нареченият демократичният запад струва повече... Съветвам те да прочетеш изказването на американският милиардер Девид Сакс по темата. Заглавието му е войната на лъжите " Излъгаха ни как започна, лъжат ни как върви, лъжат ни и как ще завърши", край на цитата
197
4
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Инициативите на Швейцария няма да стигнат до никъде. Украинците, под англо-американски натиск, ще продължат да си настояват за Крим и четирите освободени области, Русия ще продължава да им отговаря "пойдите на ж-о-п-у" по най-дипломатичния възможен начин, а през това време руската армия ще продължи да демилитаризира както Украйна, така и НАТО.