Светлина в тунела? Швейцария смята да започне мирни преговори за Украйна

Ключова роля в процеса се пада на Китай
26 фев 2024 21:30, Анисия Иванова
271
Светлина в тунела? Швейцария смята да започне мирни преговори за Украйна
Снимка: БГНЕС

Швейцария се надява да започне преговори за мир в Украйна до лятото, заяви министърът на отбраната Виола Амхерд в интервю за вестник Neue Zuercher Zeitung.

Страната, която исторически е останала неутрална в европейските конфликти, се опитва да привлече на масата на преговорите държави, които да помогнат за прекратяване на войната, въпреки че досега изпитва трудности в тези усилия. В събота се навършват две години от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Амхерд и външният министър Игнацио Касис искат конференция, която дава реални обещания за мир, каза тя, като добави, че "това не означава, че тя ще постигне целта си още с първата стъпка", съобщи NZZ.

Още по темата

Според Амхерд Русия най-вероятно няма да участва в първия кръг от дискусиите. Швейцария планира да създаде "много широк алианс, състоящ се от държавите от БРИКС, страните от арабския свят и от Глобалния юг", добави тя, визирайки държавите, сред които са Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

Касис също така се опита да събере подкрепа за "конференция на високо равнище", посветена на Украйна, докато беше в ООН в Ню Йорк в петък, съобщи Le Temps.

"Има около десетина мирни предложения, изготвени от различни страни, включително Китай, някои от които са публични, други - тайни", цитира думите му вестникът. "Искаме да поставим всички тях на масата и да намерим общи знаменатели, а след това постепенно да привлечем Русия и Украйна."

По време на участието си в Общото събрание на ООН тази седмица Касис отбеляза, че много африкански и арабски държави не са били в залата за изказванията му, и се запита дали отсъствието им не показва липса на интерес, според Les Temps.

Този месец Касис покани Китай да участва в мирна конференция на високо равнище и заяви, че очаква отговор в рамките на няколко дни. Това стана след четвъртата от поредица срещи на ниво съветници по националната сигурност, които бяха фокусирани върху усилията на Украйна да изгради подкрепа за своята т.нар. мирна формула.  

Швейцария заяви, че е поискала от Китай да участва в мирна конференция за войната в Украйна, засилвайки натиска върху Пекин да играе роля в прекратяването на сраженията близо две години след началото на конфликта.

Швейцарският външен министър Игнацио Касис заяви, че е отправил искането по време на среща в сряда с китайския външен министър Ван И.

"Китай има много силни отношения с Русия, но все пак е готов да даде своя принос за прекратяването на тази война", заяви Касис на брифинг в Пекин в началото на февруари.

През последните години Китай се опитва да си изгради репутация на световен миротворец, въпреки че тази кампания има само спиращ напредък. Неговият проект за прекратяване на огъня в Украйна не намери особена подкрепа в Киев, Вашингтон или други западни столици, откакто беше обявен в началото на миналата година.

Китайските власти пропуснаха срещата на съветниците по националната сигурност в Малта през 2023 г., когато официални представители на повече от 55 държави обсъждаха стремежа на Украйна да изгради подкрепа за своята т.нар. мирна формула. Тя все пак изпрати делегация на среща в Саудитска Арабия през август, на която бяха обсъдени бойните действия.

Пекин оказва дипломатическа и икономическа подкрепа на Русия, откакто президентът Владимир Путин нареди инвазията през февруари 2022 г. Миналата година вносът на Китай от Русия нарасна с най-много досега в доларово изражение - скок, който дойде, тъй като много западни предприятия избягват да правят бизнес с Русия, а правителствата им удариха Москва със санкции за нападението ѝ.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналия месец, че правителството му работи с Швейцария за провеждането на мирна конференция. Тогава той заяви, че тъй като Китай играе толкова голяма роля в света, "ние наистина бихме искали Китай да участва в нашата формула, също така да участва в срещата на върха, определено", съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

През януари Китай обяви, че ще предостави на швейцарските граждани безвизов режим - ход, който идва в момент, когато Пекин се стреми да отвори затруднената си икономика след години на изолация от Covid.

Азиатската държава също така заяви по това време, че е завършила съвместно предпроектно проучване с Швейцария за модернизиране на техния пакт за свободна търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как мислиш ти ЧО+ВЕЧЕ? Ако мълнията светне на небето с ЧО+ВЕЧНА форма ще и се подчиниш ли?... А Формите на твоето Въображение което Аз Вашето Слънце съм Ви дал за да се радвате ... как мислите къде се намират те? ..Търсете ги! Та докоснете новите Форми които Ви очакват през 2024 година те са формите на Екологичната Земна Планета - без нафта, бензин и тем подобни нафтови изделия, като дрехи от петрол!
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се набухат давоските изчадия с бело, само светлини и тунели им се привиждат.
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
E то пък какво ще направят тези малки пудели?
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Непобедимото Слънце (Христос) всъщност е Хаоса, който те подтиква да ставаш ЧО+ВЕК всеки Абсолютен (Божи) ден... Със Знанията, която тя ти дава да черпим от нея... Ти ЧО+ВЕЧЕ не се възвишавай и не спекулирай... понеже нищо повече от повърхностна илюзия на затвореното пространство тя не ти позволява даже и да докоснеш... Ти ЧО+ВЕЧЕ имаш друга задача - дадена ти от Мен, да излъчваш Енергия в Атрибута Анархия - Пространството - понеже ти си част от Енерго Информационната Енергия на Вселената!
152
9
 
2
 
! Отговори
Новина преди 2 месеца
Новина, която няма да ви съобщят - успешно беше създадена в напълно завършен вид третата ядрена бойна глава в Украйна. В Украйна има не по-малко луди глави, ако не и повече, отколкото в Русия. Затова ще ви кажа - това вече е лично мнение - ядрената война е неизбежна. Ако имате възможност, бягайте от Европа и от Русия - тези територии няма да ги бъде.
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ ПОСЛЕДНИЯТ УКРАЙНЕЦ ОЩЕ НЕ Е УМРЯЛ А ИМА МНОГО ОРЪЖИЯ ЗА УТИЛИЗАЦИЯ ОЩЕ ! ПА ПОСЛЕ МОЖЕ ДА СЕ БИЕМ ДО ПОСЛЕДНИЯ ПОЛЯК РУМЪНЕЦ А МОЖЕ БИ БЪЛГАРИН
150
1
 
4
 
! Отговори
До Дарк преди 2 месеца
Чакай ,как да няма авиация Украйна? Ето идват първите ф 16 сега ! Дали горят като абрамсите ,незнам? Гледах филма Рамбо и топ Гън гледах не падат никога..амуахъхъхъ
149
1
 
5
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Реално мир може да се постигне при признаване на границите в момента и Украйна с армия под сто хиляди,без авиация и неутрална.Другият реален вариант е да е в границите преди 1991 година и тогава РФ ще я възстановява.Всичко останало е утопия и още убити.Трети вероятен вариант е примирие и неутрална Репарации плащат победените,а РФ ще е победена,само при гражданска война в самата Русия,но при война те са от малкото народи,които не отстъпват никога,каквито и мнения да имат
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някъде четох ,че байдъна си изпуснал нервичките и нарекъл пред медии дърти Сон оф дъ бич Путин ! Естествено нашите европейски продажни медии потулиха скандала , но дядката явно е бесен ,че хънтър Байдън сина му му завземат земята купена в Украйна явно хахахахаха
147
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Швейцария е държава мафиот. Нямат никаква икономика, не произвеждат нищо. Перачница на пари, перат парите на цялата световна мафия - наркотици, прocтитуция, човешки органи, оръжие, укриване на данъци.
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Добра новинаОсвен да се надяваш и да си мечтаеш какво друго ти остава? Мечтите са безплатни, от вас украинофилите вече нищо не зависи.
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се разграничи ром - цингурела от тъмен българин може по следния начин - ромите - цингурелите имат лилав цвят под ноктите, докато българите имат розов. Това ме научи един професор по математика, физика и химия и по география!
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко са смешни тия дето вярват ,че Русия ще плаща репарации хахахахахаха доколкото виждам ,фашагите са изгонени от територия колкото Румъния вече ! Луганск Донецк, половин Херсон и половин Запорожие,а забравих и Крим.
143
14
 
2
 
! Отговори
Добра новина преди 2 месеца
Да се надяваме че разумът ще надделее и Швейцария и Зеленски ще се договорят Путин да се изтегли от Украйна в границите от 1991 г. и Русия да започне вече да плаща репарации.
142
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преговорите ще започнат когато руснаците завземат всичко източно от Днепър плюс Одеса и Николаев.И то ако руснаците решат да има преговори и те ще решат с кого да ги водят
141
1
 
7
 
! Отговори
Чакаме F-16 преди 2 месеца
А Абрамс гори красиво.
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моше - Комунистче... искам да те питам нещо - къде раздават хонорари за заяждане по форумите? Можеш ли да ме светнеш как да се включа и аз? Обещавам да се науча да бълвам змии и гущери почти като теб и другите ти колеги. Предлагам 15 (петнайсет)% комисионна. По-нагоре не качвам! Само не ми казвай, че се занимавате с това занимание благотворително, защото ще се трогна от ентусиазма ви.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че швейцария от кога е във война и с кого?И в качесвото си на какъв ще води преговори?Смешници,може би ще преговарят с Албания
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американци се жалват ,че плодородна земя се хаби за гробища в Украйна! Трябвало крематориуми хахаха ми хабят земята на хънтър Байдън купена за стотинки от тъпите укри ,която и за капак на всичко Русия превзема
137
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е война на САЩ срещу Русия, а Украйна е инструмент на САЩ в тази война. За какъв мир говори Швейцария?!