Държави от ЕС готови да купуват боеприпаси от цял свят за Украйна

Около 15 страни са готови да се присъединят към инициативата
27 фев 2024 07:50, Анисия Иванова
98
Държави от ЕС готови да купуват боеприпаси от цял свят за Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Няколко европейски държави, включително Франция, подкрепят идеята Европейският съюз да купува боеприпаси, произведени извън Европа, за да продължи да подкрепя военните усилия на Киев, заявиха участниците във вчерашната конференция в подкрепа на Украйна в Париж, предаде Франс прес.

Това предложение, инициирано от Чехия, "се радва на голяма подкрепа от няколко държави", заяви чешкият министър-председател Петър Фиала след конференцията, на която в Елисейския дворец се събраха повече от 25 държави, съюзници на Киев.

"Това е много силно послание, което се отправя към Русия", каза чешкият лидер, като увери, че около 15 държави са готови да се присъединят към тази инициатива, която има за цел да отговори на недостига на боеприпаси, по-специално артилерийски снаряди, за Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон смята, че чешкото предложение е "в съзвучие" с досегашната политика на ЕС и обяви, че Париж ще се присъедини към него.

"Ние /.../ помолихме държавите, които не са членки на ЕС, да предложат решения /.../ и затова ще участваме в тази инициатива", заяви на пресконференция френският президент и добави: "Единствената цел е ефективност".

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му ще предостави "над 100 милиона евро" за чешкия план и че "други държави ще я последват".

"Що се отнася до боеприпасите, има много добра чешка инициатива за закупуване на боеприпаси и снаряди от цял свят за Украйна", посочи Рюте.

Той отказа да уточни кои държави извън Европа може да бъдат помолени да произведат тези боеприпаси. "Това е тайна", каза Рюте.

Няколко държави, включително Франция, Германия и Италия, подписаха двустранни споразумения за сигурност с Киев през последните седмици, но ЕС, който е предоставил военна помощ на стойност 28 млрд. евро от началото на войната, се затруднява да изпълни ангажиментите си, особено по отношение на снарядите.

ЕС си беше поставил за цел да достави един милион снаряда на Украйна до март, но няма да успее да я изпълни. "Трябва да признаем, че не разполагахме с този един милион. Така че това несъмнено беше неразумен ангажимент", заяви Макрон.

Португалският министър-председател Антонио Коща, който също участваше в конференцията в Париж, увери, че министрите на отбраната на ЕС ще представят "в рамките на следващите 10 дни конкретен план за укрепване на капацитета за поръчка на боеприпаси в подкрепа на военните усилия на украинския народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
18
 
! Отговори
Е преди 2 месеца
да, ама както е писал един класик ,,Едно е да искаш, друго е да можеш, и трето и четвърто да го направиш"
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А обикновенните украинци искат помощите да спрат за да може и войната да спре.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Схемата е ясна. Ще купуват от Индия, тя от Северна Корея, тя пък от Русия.
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
вече пускат последните си надежди. Световна война ли просите? И от кого ще купувате, като целия свят фактически е под вашите санкции, та ще ви продават краставици.
34
3
 
17
 
! Отговори
BGexit преди 2 месеца
Нямаше какво да правим в Третия райх, нямаме работа и в прогнилото ЕС.
33
0
 
18
 
! Отговори
Респром преди 2 месеца
А нали знаете , че това не е филм по телевизията ? Докато общите ни парета заминават за поддържане на вийната , европарите ги цока Баце , Шиши и другите от лего конструктура.
32
1
 
15
 
! Отговори
Микрон преди 2 месеца
Докато френския Киро въздухарстеа , някак си мина под радара , че руски учени са близо до създаването на ваксина против редица видове рак , ваксина която ще спасява , а не убива , същото това чудовище забрани ГМО храните в страната преди 4 години.
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С чии пари ще ги купуват ?! Парите на ЕС трябва да се харчат за държавите в ЕС не за нациски режими
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То това да произвеждат не е като да си бъркат по дупките.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
направо да започва третата световна ,стига театър .Светът има нужда от основно почистване
28
2
 
23
 
! Отговори
Bleu Blanc Rouge преди 2 месеца
Много са интересни френско - германско - руските отношения, често Путин му се присмиват че е джудже , но Наполеон е бил истинско джудже и зло такова , 7 млн. души са измрели заради мераците му , за германския му колега да не говорим ,хубаво е да си припомнят какво им се случи и на двамата в Русия , в крайна сметка , какво биха били французите без виното и хубавата храна ? Германци !
27
2
 
6
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 месеца
СКОРО ЩЕ ИЗГРЕЯТ БЕЛИТЕ СЛЪНЦА !!! КУПУВЕЙТЕ СИ ТЪМНИ ОЧИЛА !! ДА НЕ МИСЛЯТ МИ.ШО.ЦИТЕ ОТ БРЮ.КСЕЛ ЧЕ ЩЕ ГИ СПАСЯТ БУНКЕРИТЕ....ТАМ ЩЕ ГИ НАМЕРЯТ АФГАНИСТАНЦИТЕ КОИТО ПОКАНИХА-ИМАТ ОПИТ ХОРАТА.... ЧЕСТИТОО
26
5
 
26
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Умирам си от кеф, че западняляците се издървиха на Русия... Сега или, ще изядат дървото докрай... Или хиляди слънца, ще изгреят над прокажния свят, който се опитват да създадат... ===))) нема ресурси нема паре...
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
После пак се чудете защо десните партии набират сила и популярност.
24
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 21 "ПРО100 КИРО ВЕЧЕ СИ Е ДАЛ..." - ТИ, какво си седнал да мислиш Киро? Киро догодина си бие камшика и в САЩ ще кешира комисионните които си е заработи гласувайки за себе си. ТИ по-добре виж про'с'таците дет гласуваха за него и евроатлантизъм как заслужено врещят.
23
3
 
17
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Сичкото Еуропа голем приятел на Украйна ще дойде бе , довчера не знаеха къде е страната и за тях бяха или руснаци или някакви там славяни , разни диваци , днес са първи помощници и спадители :D je suis (дайте тон).
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 19която ще обърне икономиката си изцяло на военни релси и когато сметне за необходимо ще отиде до Берлин)))Ти въобще знеш ли какво значи това, какви ще са последствията, и най-важното има ли Русия възможности да направи това, другарю?
21
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
франция беше против закупката на оръжия извън ЕС, надявайки се тя да намаже от 50те милиарда на ЕС. Сега ги е страх да не дойде възмездието за смешния "гарант" франция и са се съгласили. ПП Една победа на Русия означава до 10 години франция да няма ни една "приятелска" държава - донор в Африка.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРО100 КИРО ВЕЧЕ СИ Е ДАЛ ЗАПЛАТИТЕ И ПРИХОДИТЕ ОТ ПРОДАЖБА БЕЗГЛУТЕНОВИ ТОРТИ ЗА ПОКУПКА НА КАСКИ ЗА ХОХЛИТЕ. ОБЛИЗАЛ Е ЗАДН-ИЦИТЕ НА ПОСЛАНИКА ОТ КОЗЯК 16
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тея откачиха ептен.