Русия заплаши ЕС, ако използва замразените й активи за Украйна

Правните действия щели да са в продължения на десетилетия
20 мар 2024 17:00, Стела Стоянова
150
Русия заплаши ЕС, ако използва замразените й активи за Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Русия заплаши Европейския съюз с правни действия "в продължение на десетилетия", ако използва приходите от замразените си активи в полза на Украйна.

ЕС трябва да представи план за изземване на тези приходи с цел финансиране на закупуването на оръжия за Киев, който ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС-27 на 21 и 22 март. "Европейците трябва да са наясно с щетите, които подобни решения могат да нанесат на тяхната икономика, на техния имидж и на репутацията им на надеждни гаранти на неприкосновеността на собствеността", предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Хората, държавите, които участват във вземането на такива решения, естествено ще станат обект на съдебни производства за много десетилетия напред", добави той.

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова осъди инициативата като "бандитизъм" и "кражба". "Тези действия представляват грубо и безпрецедентно нарушение на основни международни норми", заяви тя и обеща отговор от страна на Москва.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел замразените в ЕС руски активи възлизат на 200 млрд. евро и ще освободят "3 милиарда евро годишно" за финансиране на покупки на оръжие за Украйна, предава БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: УкрайнаРусияЕСактиви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
10
 
! Отговори
До 96 преди 1 месец
А това което прави ЕС и САЩ стара тактика още от Колониалното империалистко минало на Европа се нарича double standard! Или ние в САЩ сме добрите, нашата агресия и бомби са добри и демокрагични! Но ако врагът прави същото това е агресия, престъпление итн.Какви са гези международни закони, които Запада си нарушава както иска?!
85
8
 
5
 
! Отговори
Аз пък имам преди 1 месец
Проблем само с Русия ! Израел бяха нападнати от хамас и сега се защитават . Няма никаква база за сравнение
84
8
 
4
 
! Отговори
Имам проблем преди 1 месец
С тр.оло.ве които се опитват да отклонят вниманието от военните престъпления на русия в статия за русия говорейки ми за други .Това е стара съветска хватка : А какво ще кажете за еди кой си . Нарича се в западния свят :What aboutism ! Ефтин трик на руските т.р.о.л.ове
83
0
 
4
 
! Отговори
Коментиращ! преди 1 месец
Сопата има два края!
82
1
 
11
 
! Отговори
До 93 преди 1 месец
А значи нямаш проблем с агресията и геноцида над цивилни а само проблем с Русия? Плащат само за русофобия нали?
81
2
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 1 месец
Ако ревеш за геноцити точно тази статия е за Русия . Реви за *** дето избива и прави геноцити. Като има статия за Натаняху тогава пиши за него . Сега се обаждаш ни в клин ни в ръкав
80
6
 
4
 
! Отговори
До Натаняху преди 1 месец
Убийството на цивилни, чрез бомби или глад, етническо прочистване и незаконно окупиране на земя, са военно престъпление и геноцид!
79
10
 
5
 
! Отговори
Натаняху преди 1 месец
Няма да има санкции но ние мразим руснаци не израелци . За нас е важно русия да го ду.ха. А израел беше нападнат от хамас . Туй че ги попиля после е щот хамас са некадърници. Виж Русия нападна Украйна и е агресор който трябва да бъде размазан .
78
3
 
11
 
! Отговори
Представяте ли си преди 1 месец
САЩ и ЕС да замразят активите на Израел?! И да ги ограбят? Защото Натаняху убива хиляди цивилни или ги оставя да гладуват ( прави геноцид)?
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То сащ е дава милиарди вече като подаръци ,зеления направи далавера с милиони от сашнуж за снаряди ни само на хартия ,снаряди няма а и укрсйнскито джудже си купили яхта с американски пари
76
2
 
10
 
! Отговори
Долар преди 1 месец
Ау много е нечестен тоз свят ! Капитан Америка изнудва Том и Джери от ЕС да ограбят Чебурашка!
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да не дойдат да си ги приберат.
74
1
 
8
 
! Отговори
До 80 преди 1 месец
Дада и в Сталинград Френския чуждестранен легион е победил Хитлер , а в Берлин войници на САЩ са размахвали Американското знаме над Райхстага ;)
73
5
 
3
 
! Отговори
Айде пак преди 1 месец
Гледайте си вашите диктаторчета а ние ще се държим с руските фашисти както си щем ! Байдън
72
11
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 1 месец
Хитлер е бил партньор на Русия . Докато не я напада . Двете заедно превземат Полша и имат общ парад след това.Накрая хитлер губи не от русия а от Сащ, Англия и Русия ! Русия не е превзета от Германия благодарение на помоща от Англия . Не го забравяй това !
71
3
 
11
 
! Отговори
До 79 преди 1 месец
Кои агресори? САЩ в Афганистан, Югославия, Сирия, Ирак и Либия? Или Израел в Газа?А и Германия още дължи репарации на Порша и Гърция от ВСВ..
70
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Д о 77. Много съветска пропаганда си чел.СССР е изчаквал помощта от САЩ . А тя е била не само тежка военна техника , самолети , но и зърнени култури храни, дрехи. След тази помощ става битката при Сталинград с обрата . Както и разбитата ЕНИГМА на корабите и подводниците на Хитлер в Световния Океан
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агресорите да платят!
68
3
 
11
 
! Отговори
Хитлер преди 1 месец
Е започнал Операция Барбароса срещу Русия със 3,5 милиона армия, 4000 танка, 3000 самолета и 700 000 транспортни средства и е стигнал само до Сталинград ( Русия е 17 000 000 кв км).Незнам защо Джонсън, Шолц, Макрон и Байдън през 2022 са си помислили, че ще съберат повече ресурси от това в Украйна?!
67
2
 
11
 
! Отговори
До 73 преди 1 месец
Да но първо трябва Русия да загуби ;)Пък то Украйна загуби ха ха!