Мъжът на любовницата на Шойгу и олигарх си купуват имоти с паспорти от Запада

Ето къде отиват милионите от министерството на отбраната
29 май 2024 20:30, Нели Христова
183
Мъжът на любовницата на Шойгу и олигарх си купуват имоти с паспорти от Запада
Снимка: Twitter

Бизнесменът Адолфас Каминскас, който е женен за майката на извънбрачните деца на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу, е инвестирал над 4 милиона долара в недвижими имоти в Дубай, според разследване на Литовския център за разследваща журналистика Сиена. Каминскас използва литовски паспорт, за да осъществи сделката. По-късно документът е иззет, пишат от сайта Meduza.

Според констатациите на разследването през ноември 2022 г. Каминскас е инвестирал близо 4 милиона евро (4,35 милиона долара) в проекта Palm Beach Towers, запазвайки три апартамента от 126 квадратни метра в жилищен комплекс, който все още е в процес на изграждане. Както отбелязва Сиена, имотите на Каминскас се намират точно до Palm Jumeirah - може би най-известният изкуствен архипелаг в Дубай. Един от тези апартаменти по-късно е пререгистриран на Елена Каминскас (по баща Шебунова), майката на извънбрачните деца на Шойгу.

Литовският политически анализатор Нериус Малюкявичус каза пред Сиена, че решението на Каминскас да инвестира пари в Дубай може да е било част от опит да се защити столицата от западните санкции, като същевременно се крие от руските служби за сигурност. Според Малюкявичюс Дубай има репутация на юрисдикция, която не проявява силен интерес към произхода на средствата на инвеститорите.

През декември 2022 г. литовските власти конфискуваха литовския паспорт на Каминскас, след като откриха, че той едновременно притежава руско гражданство. Според Сиена сега той се опитва да оспори решението на Литва в съда. Очаква се решението да бъде обявено на 12 юни.

До 2017 г. Каминскас притежаваше малък бизнес за продажба на мотопеди, но след това започна бързо да забогатява, като стана бенефициент на няколко компании във Вилнюс с активи на стойност 20 милиона евро (21,77 милиона долара).

Междувременно стана ясно, че Алексей Золотарев, чиято компания за изхвърляне на метален скрап Translom има ексклузивен договор с руското Министерство на отбраната, е гражданин на Европейския съюз. Разследване на Сергей Ежов от The Insider разкри, че Золотарев притежава малтийски паспорт, докато съпругата му притежава луксозна вила на Кот д'Азур във Франция. В Русия връзките на Золотарев с олигарсите Борис и Аркадий Ротенберг, заедно с други фигури, близки до президента Путин, са улеснили печалбата на неговата компания от милиарди рубли от унищожаване на оръжия. И все пак срещу Золотарев няма наложени санкции от Запада.

Алексей Золотарев е един от най-мистериозните бизнесмени в Русия. Въпреки че той е най-големият играч на руския пазар за рециклиране на скрап - компаниите му генерират годишен оборот от около 200 милиарда рубли (2,2 милиарда долара) - той е почти непознат за широката публика. Бизнес изданията, които съобщават за търговските успехи на Золотарев, дори не са публикували негови снимки. The Insider вече успя да хвърли светлина върху това как корупционните връзки на този военен изпълнител са му помогнали да се установи на Запад.

Преди няколко години председателят на Руския съвет на федерацията Валентина Матвиенко смени временно луксозната си държавна лимузина Aurus - превозно средство, използвано и от президента Владимир Путин - за място в трамвая. Пътуването беше част от церемония по откриването на два нови маршрута за обществен транспорт в Таганрог, град в южна Русия. Софтуерът за лицево разпознаване разкрива, че Золотарев също бил там, споделяйки трамвая с нея.

Присъствието му не трябваше да е изненада. Градската трамвайна мрежа на Таганрог се управлява от Sinara-GTR, частна компания, съсобственост на Золотарев и Дмитрий Пумпянски, олигарх, който е санкциониран от Обединеното кралство и Европейския съюз.

Един от основните активи на Золотарев е Transresurs, която е специализирана в доставката на резервни части за железопътни вагони. Неговата клиентела включва държавните руски железници и големи частни компании като Siberian Coal Energy Company (SUEK), собственост на санкционирания олигарх Андрей Мелниченко.  Transresurs извършва ремонтни услуги на товарни вагони на СУЕК.

Друг клиент на Золотарев е Челябинският ковашко-пресов завод, който е собственост на семейството на депутата от Държавната дума Валерий Гартунг (санкциониран от Великобритания, ЕС, Канада и Австралия). Transresurs също доставя продукти от Uralvagonzavod, компания под санкции и част от Rostec State Corporation.

Золотарев също притежава Translom, най-големият събирач на скрап в Русия, който доставя скрап - включително остарели военни превозни средства, бронетранспортьори, танкове, самолети, оръжия и боеприпаси - от Министерството на отбраната на страната. Документи от Арбитражния съд разкриват, че сделките между Министерството на отбраната и Translom LLC се регулират от указ на Владимир Путин от 2 август 2019 г. Този указ позволява на Министерството на отбраната да продава целия метален скрап директно на компанията на Золотарев, заобикаляйки тръжния процес.

Золотарев изглежда си е осигурил тези изгодни условия чрез връзки във вътрешния кръг на Путин. Транслом беше цитиран от бизнес вестника Комерсант като свързан с интересите на семейство Ротенберг, видни олигарси, близки до Путин. The Insider потвърди връзките между Золотарев и Ротенберги - притежаваните от тях компании често имат общи мениджъри и съоснователи.

Игор Левитин, бившият бизнес партньор на Золотарев, е бил помощник и съветник на Путин през последните 12 години. По-рано The Insider разкри Левитин като собственик на множество луксозни имения на стойност над 1 милиард рубли (11,16 милиона долара).

Интересното е, че когато указът на Путин фактически предостави на Translom монопол върху изхвърлянето на военен скрап, Золотарев вече беше придобил чуждо гражданство. The Insider установи, че той - заедно със съпругата си и четирите си деца - са посочени като получатели на малтийски паспорти през 2018 г.

Според констатациите на The Insider Мария Золотарева, съпругата на Золотарьов, притежава френска фирма, наречена Olivula. Чрез това дружество тя притежава вила в община Гримо на Лазурния бряг на френската Ривиера.

Някога Olivula беше регистрирана на самия Алексей Золотарев, но през 2022 г., след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, той прехвърли дяловете в компанията на съпругата си.

Изглежда обаче притесненията на Золотарев да не попадне под санкциите са били напразни. Въпреки връзките си с близкия кръг на Владимир Путин и работата си от името на Министерството на отбраната, Золотарев все още не е изправен пред каквито и да е международни последици, нито пък е бил включен в западни списъци със санкции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от Русия
Путин назначи бившия си бодигард за секретар на Държавния съвет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
3
 
! Отговори
Така и така сте преди 3 седмици
тръгнали да разследвате шуробаджанащината, я разследвайте у нас като сте толкова отворени. Или още по-добре, разследвайте работодателите си отвъд океана. Иначе, от заглавието ви разбрах, че Шойгу и Любовницата му получават пари от Запада и ги харчат за имоти... сигурни ли сте, че не говорите за Зеленски и Жена му? :D
144
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Латвийски ценности.
143
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Аз се чудя от къде Лена черпи опит. А говорят че са против Русия...
142
1
 
2
 
! Отговори
Бах мама му. преди 3 седмици
До загнилия запад ха ха 157 Стига че ме заболя главата.
141
0
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 седмици
Шойгу и любовница.... Боси мамата. За какво му е ? Сигурно да му размачква вратните жили.
140
2
 
2
 
! Отговори
Брокер преди 3 седмици
Имат парета-купуват...а не кат наште мишки..цел живот плащат заеми...
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кафе?
138
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И в България трябва да забранят двойното гражданство!
137
1
 
2
 
! Отговори
Маке от Северот преди 3 седмици
Хубавка е...не е кат татарките напълнили кафаните в Тетово...
136
3
 
3
 
! Отговори
Копейкин преди 3 седмици
Копейки, когато с Вовата говорим за християнско семейство и лош запад, моля да не ни обръщате внимание, че сме с извънбрачни деца и се натискаме да ходим на запад! Кланяйте до земята със заголени дупета, иначе ще ядете хурката. ОКАДАР!
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези статии са безкрайни писаници за мошеници.
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Зеленски нещо няма ли да напишете за имотите му в чужбина?! И за Навалная?
133
1
 
5
 
! Отговори
БРАТОВЧЕД преди 3 седмици
Бизнесменът Адолфас Каминскас, който е женен за майката на извънбрачните деца на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу, е инвестирал..........НА СПИСОВАТЕЛЯ НА БРАТОВЧЕД МУ ЛЕЛЯТА...........
132
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво да правят хората ... Спасяват се...
131
5
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Що чинят тези съветски 0pkи при тези жeндape не мога да си обясня. Нали целият свят е пропаднал Содом и Гомор, само в Мордор са истинските семейни и християнски ценности :))) Съвсем друго си е да спиш в комуналка. 10 стаи с една обща кухня, тоалетна и баня и живеят 10 семейства. Някой "славяни", носители на богатата съветска душевност и досега спят върху глинените печки :)))
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом има паспорт, значи може да си пие спокойно.
128
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мъжът на любовницата на Шойгу и олигарх си купуват паспорти на имоти със запада от министерството на отбраната за пари. Обърках се, страхотно заглавие....
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
че pro100и80 курю нали беше купил на ася хасковската примадона няква сграда за 5 милиона а даже деца не му е родил. за какво си говорим. и му я помпи шпеков а той ходи при онзи травюнго мустакатата юглена с жипката за 200 бона и кредитната карта от парляментя. тези поне деца са си народили.
126
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Могат, купуват си. Яд ли ви е? Купете си и вие! Клюкари! Само с клюки се занимавате.