Откриха звезда, която не би трябвало да съществува

Предполагаемата възраст на небесното тяло е над 13 милиарда години
31 авг 2011 20:42,
66
Откриха звезда, която не би трябвало да съществува
Изображение: NASA

Астрономът Елизабета Кафау от Хайделбергския университет  откри звезда, която не би трябвало да съществува, съобщи научното списание "Нейчър". Небесното тяло е локализирано в съзвездие Лъв.

Звездата е по-малка от  Слънцето и е съставена изцяло от водород и хелий, с по-малко  количество от тежки химически елементи, които астрономите  наричат "метали".

"Според общоприетите теории звезди като тази, с толкова  малка маса и с толкова ниско съдържание на "метали", не би трябвало да съществуват, заяви Елизабета Кафау. За нас беше истинска изненада да открием светилото в тази "забранена зона". Което показва, че трябва сериозно да преразгледаме представите си за раждането на звездите!"

Според космолозите, само най-леките елементи, като хелия и водорода, са възникнали малко след Големия взрив, както и малки количества литий. Другите елементи, включително кислородът, въглеродът и желязото, са се образували по-късно, в ядрата на звездите. Те са се разпръснали във вселената, вследствие на експлозията на звездите, като всяко поколение нови звезди се е обогатявало от  елементите, произведени от предците. По този начин, според  съдържанието на метали, може с точност да се определи възрастта  на една звезда.

Предполагаемата възраст на новооткритото светило е над 13 милиарда години. Така небесното тяло може да се окаже най-старота, откривано някога, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: звезда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Постването на линкове е против правилата на сайта, така че не се учудвай ако ти изтрият коментара.
47
0
 
0
 
! Отговори
Линк към филма преди 12 години
Ето верния линк към филма "Привилигированата планета" - (в предния коментар "до ***" част от него се изтри).budiveren/index.php?option_content&view=article&id=158:2010-05-14-18-06-04&catid=51:2010-04-26-08-25-09&Itemid=85
46
1
 
0
 
! Отговори
До Ева преди 12 години
Гледайте филма "Привилигированата планета" - budiveren/index.php?option_content&view=article&id=158:2010-05-14-18-06-04&catid=51:2010-04-26-08-25-09&Itemid=85 Там има много отговори на поставените тук въпроси и то от хора, които се занимават с наука!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Откриха звезда, която не би трябвало да съществува"Само си помислите колко други неща биха могли да са истина, въпреки, че противоречат на общопрети схващания на хората.Само си помислите колко ограничен е умът на хората и колко съвършен е Божият!Само... си помислете колко неща хората си мис...лят, че знаят, без да е така!Само си помислете колко от общоприетите теории биха могли да се окажат неверни! Помислете дали е редно да издигаме толкова науката и да мислим, че човек е всезнаещ!Само Бог е всезнаещ!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът на хората е че си мислят че Бог е в конфликт със законите на природата и еволюцията, но това не е така. Бог е в хармония с еволюцията и науката, те така да се каже работят заедно и се допълват перфектно. След 200-300 годинки хората ще го разберат. А някои хора като будистите са го разбрали отдавна.
43
1
 
0
 
! Отговори
номер 51 преди 12 години
Неправилният изказ не е хубаво нещо. Простете!"Според мен това е само още едно доказателство за интелигентния Създател на Вселената ""това" за звездата, имам предвид.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Откриха звезда, която не би трябвало да съществува"Тоест това явно значи, че науката е нещо, за което човек не винаги може да бъде сигурен.Според мен това е само още едно доказателство за интелигентния Създател на Вселената
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема е, че много допълнителни зависимости, естествени сили и други взаимодействия въобще не са открити още. И затова няма как сегашните теории да са напълно верни. Теоретичната физика например има 4 основни теории, но те няма как да са верни едновременно защото си противоречат. Просто защото картината е много непълна все още въпреки, че повечето съвременни физици твърдят, че всичко съществено било открито (?!?!)
40
5
 
8
 
! Отговори
ева преди 12 години
Абе какъв господ? Сериозно ли има хора, които вярват, че някой седнал и създал вселената за седмица? Може би е било нормално през Средновековието, но в 21 в. да се твърди наличието на разни богчета е твърде ограничено. Вярвайте си, ако мисълта за рай и ад ви успокоява, но не взимайте библията толкова сериозно и буквално - това е просто книжка с приказки като много други подобни.
39
4
 
3
 
! Отговори
mena преди 12 години
не трябвало да съществува, нo съществува !Бoжа рбoтa
38
1
 
1
 
! Отговори
12343 преди 12 години
еми, щеше да е хубаво да не ми се регистрирате на имейла с името преди пепинке..................
37
2
 
2
 
! Отговори
12343 преди 12 години
не ***, а *** да съм по точна...........
36
2
 
0
 
! Отговори
pipinana преди 12 години
iskam otnovo da se izvinja za nesto koeto po nepredpazlivost ili ot nedoglejdane sam napravila i sam naskarbila liubim 4ovek.Az sa6to sam pritesnena mnogo i stradam ot vsjako trevojno =ne iskam meju dvama koito se obi4at da ima lo6o ili nerazbrano.Obi4am si mnogo skapija 4ovek i ne se otmjatam ot dumite si iskam samo EDIN i za nego da dam vsi4ko koeto mu e nujno=Celuvam s obi4 i liubov milo moe mom4e
35
0
 
7
 
! Отговори
do qro (41) преди 12 години
a koi e sazdal Gospod? ili toi prosto taka si e doshal ot noshtoto?
34
2
 
2
 
! Отговори
as преди 12 години
Bat Boycho bil li e tam!!!
33
28
 
9
 
! Отговори
яро преди 12 години
"Според общоприетите теории звезди като тази, с толкова малка маса и с толкова ниско съдържание на "метали", не би трябвало да съществуват, заяви Елизабета Кафау. За нас беше истинска изненада да открием светилото в тази "забранена зона". Което показва, че трябва сериозно да преразгледаме представите си за раждането на звездите!"още колко пъти трябва да си преразгледате представите за да разберете че няма такова нещо като голям взрив,а този който е създал звездите и цялата Вселена е Господ !
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно, но заглавието на новината е малко подвеждащо. Нищо не пречи на тези звезди да се образуват тогава, просто сме открили най-старата звезда. @34 - поучи малко физика и ще спреш да се чудиш :)@29 - малко е объркано - за астрономите съществуват водород, хелий и метали, докато химиците имат метали и неметали.
31
2
 
14
 
! Отговори
Математикът преди 12 години
Да ва *** в точните науки.@Като приемем,че нещо е равно на нула,доказваме,че 1 е равно на три.
30
2
 
11
 
! Отговори
12343 преди 12 години
те и *** като някои от писалите по-долу не трябва да съществуват, ама на........... хахахаххаахах
29
2
 
2
 
! Отговори
12343 преди 12 години
това е най-хубавото съзвездие............. нали ми е зодия......