Учени засякоха частици, по-бързи от светлината

Шокиращи резултати от експериментите с Големия адронен колайдер
Обновена: 23 сеп 2011 11:37 | 23 сеп 2011 08:50,
158
Учени засякоха частици, по-бързи от светлината
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени засякоха елементарни частици неутрино със скорост, малко по-висока от тази на светлината, смятана досега за непреодолима граница, предаде Франс прес, като се позова на френския Национален център за научни изследвания.

Частиците неутрино са преминали 730-те километра, които отделят Европейския център за ядрени изследвания в Женева от подземната лаборатория в Гран Сасо, Централна Италия, със скорост от 300 006 км/сек - с 6 км/сек по-висока от тази на светлината.

С други думи, неутрино са преминали финалната линия с преднина от 20 метра, отбелязаха френските учени.

Според теорията на относителността на Айнщайн това би трябвало да е невъзможно.

Физици от базирания в Париж институт определиха този резултат като напълно неочакван. Той е бил проверяван в продължение на шест месеца от специалисти, участващи в международния експеримент "Опера", макар че предстоят нови тестове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
32
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 12 години
Тука 99% от коментиращите си нямат напредстава какво е квантова механика но не си пестят мненията. Явно освен от футбол и политика разбираме и от квантова механика и теоретична физика. Като цяло това не ме радва радва ме едничкият процент.
55
13
 
2
 
! Отговори
majorski преди 12 години
Абе тези как определят кое неутрино точноса пратили ????Аз доколкото си спомням неутриното беше частица която почти не взаимодейства с други...като пример се даваше че е възможно едно неутрино да премине през Земята без да се сблъска , отклони от друга частица.....е как го засичат тези учеби тогава ...че пък и знаят кое неутино точно било ....абе нечо не е така
54
17
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
я стига бе открили са трънки...това е боко тиквата движещ се по някоя от великолепните магистрали :)
53
1
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Точно така - и по себе си! Колко хора са способни да осъзнаят невежеството и глупостта си? И по тази причина е Анщайн, а не АйАй..., например.
52
2
 
7
 
! Отговори
do 2 преди 12 години
abe, kret*** takyw togawa e nqmalo takiwa tehnologii, s koito da se dokazwat teoriite. Toj e rabotil samo s matematika i fizi4na logika. Ne wsi4ki predpolojeniq i teorii na u4enite w minaloto sa bili werni. S napredwaneto na tehnologii, se razkriwat nowi zagadki ot naukata. A da ne goworq w medicinata kolko gluposti sa wyr6eni w minaloto, koito sega e nemislimo da se narpawqt.... Ama kakwo li ti obesnqwam, Einstein prawilno e kazal 4e 4owe6kata glupost krai nqma. Osobeno na balkanskiq diwak...
51
32
 
10
 
! Отговори
Вятър преди 12 години
Адронния колайдър, HAARP и други вредни за Земята установки трябва да спрат. Те не знаят какво причиняват с тези експерименти които вършат. Има една граница, зад която не трябва да се прекрачва.
50
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един ден ще разберат че вселената и скороста са относителни понятя и това е имал предвид Айнщайн с теорията на относителноста човека без трилиони долари е дал на света много повече от всякакви псевдо учени.
49
1
 
1
 
! Отговори
do 40 преди 12 години
po-skoro po takiwa kato teb. Toku 6to mu dokaza prikazkite.
48
14
 
20
 
! Отговори
До 42 преди 12 години
"Информацията и мисълта се движат по-бързо. "Глупости. Информацията и мисълта не се двиьат изобщо.Мисълта представлява процес който се случва в мозъка. Тя е процес а не обект, така че не се движи а се случва, и то с доста по-ниска скорост от тази на светлината.Информация е понятие което описва, количеството смисъл, който може да бъде извлечен от определен набор от данни. Информацията е не е нащо което съществува реално, а е нещо на което хората придават смисъл.
47
3
 
11
 
! Отговори
Влади преди 12 години
Още навремето, в училище ни обясняваха, че Теорията за относителността е базирана на т.нар. Лоренцови трансформации.Там в една изсмукана формула се получаваше , при скорост по-голяма от тази на светлината, деление на 0, което е невъзможно. И това беше "доказателството".
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А З очаквам момевна в който ще раздробят тази частица на още 100 и ще я ускорят току виж прибавили още 5-6 км/сек но ще им трябва по мощен ускорител на частици тоя е слаба работа.
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие през това време се занимавате с ГЕРБ и БСП.
44
3
 
13
 
! Отговори
До 35 преди 12 години
"Някой да обясни, защо тъмната материя и тъмната енергия са неоткриваеми?"Не са неоткриваеми. Тъмната материя е открита и картографирана. Знае се в кой регион от вселената колко тъмна материя има, не се знае само какви частици съставят тъмната материя.Тъмната енергия представлва сила която действа във всяка точка от пространството и кара вселената да се развирява все по-бързо.
43
2
 
25
 
! Отговори
Петко преди 12 години
При паралелно синхронизирано пускане на светлина и неутрино в отделни канали съвсем нормално може да се измери времева разлика между двете в края на замерването с висока точност ! 1 тест - и по двата канала синхронно се пуска светлина и се измерва грешката в края която се взема в предвид при 2 Тест -1 канал светлина , 2 канал неутрино . Следващия текст е Копиран --В европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН учените регистрираха движение на елементарни частици със скорост по-висока от тази на светлината, съобщи Би Би Си.Сноп от неутрино, насочен от ЦЕРН към подземната лаборатория Гран Сасо" в Италия, на разстояние от 732 км, е пристигнал" в крайната точка с няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото ако се бе придвижил със скоростта на светлината.Според директора на изследователската лаборатория на ЦЕРН, резултатите са невероятни.С проведения експеримент с неутрино екипът на Антонио Ередитато поставя под съмнение постулатите на съвременната физика.Според приетите в науката представи, скоростта на светлината е пределна за Вселената. Цялата съвременна физика и по-конкретно частната теория на относителността на Алберт Айнщайн се основава на разбирането, че нищо не може да надхвърли тази фундаментална физическа константа.От три години голяма група физици от няколко десетки страни работи над проекта OPERA (Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus), посветен на изучаването на неутринните осцилации.Целта на експеримента е да докаже хипотезата за превръщане на един вид неутрино в друг. (В науката са познати три вида неутрино - електронни, мюонни и тау неутрино.)Доктор Ередитато и его колегите му са насочили към подземната лаборатория в Италия сноп от един вид неутрино - мюонния.Целта е да се проследи колко от изпратените частици ще пристигнат в лабораторията Гран Сасо", превърнати в тау неутрино.При експериментите учените са забелязали, че частиците изминават разстоянието с една щестдесетмилиардна част от секундата по-бързо от скоростта на светлината.Тази парадоксална скорост е наблюдавана около 15 хиляди пъти, което позволява да се смята, че става дума за научно откритие, не за случаен резултат.Изследователите подхождат към откритието изключително предпазливо, тъй като то може да преобърне съществуващите представи във физиката и разбирането за Вселената.Данните ще бъдат публикувани в интернет, за да се даде възможност те да бъдат анализирани от широк кръг от учени, от цялата световна научна общност.Днес, 23 септември, в ЦЕРН ще се проведе семинар, на който ще бъдат обсъдени резултатите от серията експерименти.
42
5
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Което е още едно доказателство за това, че вселената е необятна, а човек винаги първо си поставя някакви граници и когато се окаже, че нещо излиза извън тези граници, тогава го възприемаме като сензация.
41
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоростта на светлината не е горна граница за движение на частиците, а инфлексна точка. Информацията и мисълта се движат по-бързо.
40
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поправка: То не било неутрино ами пернишки гоуф :)
39
9
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 12 години
Очевидно, Геният е съдел по себе си .
38
3
 
12
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
"А и става въпрос за сноп неутрони. Сноповете неутринота струят от журналистическите тикви. "Точно за неутринота става дума. Неутроните си циркулират по тунела в колайдера и там се блъскат. Неутринотата ги изстрелват от колайдера и ги засичат ж една лаборатория ж Италия.
37
2
 
20
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Снимката отново е много адекватна. Важното е да изглежда много "научно".