"Люлин Фобос" излита в Космоса, за да изследва Марс

Българският апарат е част от грандиозен руски проект
8 ное 2011 11:28,
65
"Люлин Фобос" излита в Космоса, за да изследва Марс
Phobos-Grunt. Снимка: Reuters

Българският космически апарат "Люлин Фобос" излита днес в Космоса и ще изследва радиационните условия в междупланетното пространство и около планетата Марс, съобщиха от БАН.

Родната апаратура ще е част от руския проект с широко международно участие "Phobos-Grunt", който планира изстрелването на междупланетна автоматична станция към Червената планета.

Още по темата

"Люлин Фобос" е създадена от екип от учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН. Уредът ще оценява радиационните дози, получавани от системите на космическия апарат.

Първата през този век експедиция до Марс ще стартира довечера от космодрума Байконур, съобщи ИТАР-ТАСС.

След като достигне планетата, космическият апарат "Phobos-Grunt", в продължение на няколко месеца ще изследва дистанционно Червената планета и ще избере мястото за бъдещо кацане на космически апарат.

С "Phobos-Grunt" към Марс ще полетят и "пътници" – микроорганизми и личинки на насекоми, които след това ще се завърнат на Земята.

Стойността на грандиозния проект е около 5 милиарда рубли (163 млн. долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Поздравления на участниците в този проект! За съжаление, някои зарзаватчии плюят и на такава хубава новина, вместо да се гордеят с нея. Българска работа, какво друго да кажа!?
44
0
 
0
 
! Отговори
JJ преди 12 години
Поредната машинария в помощ на вече живеещите на Марс :)
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И беше успешно изстрелян, за ужас на цървулите...
42
0
 
5
 
! Отговори
65 преди 12 години
@37 Първо: Ще има данни и за Марс;Второ: За този век е първо. Четете.Трето: Само в пари ли е измерението? Това, че са направили проект за полет до Марс с 10 пъти по-малко средства, от колкото американците- значи не си струва? Много псевдо-капиталистическо мислене - колкото повече пари, толкова по-грандиозно. Четвърт: Много тъпо заявление.
41
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 12 години
И$# си народа, който принизява и оплюва постиженията на собствената си страна.Видиш ли - било с руснаците, а не с американците.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали днес не е 1-ви април ? Да не съм проспал няколко месеца ? Някой да ме ощипе !
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е пълна с хейтъри, които си вярват, че сме сами на тоя свят.
38
1
 
5
 
! Отговори
до Уточнител преди 12 години
Разбираемо е, че от устата ти хвърчи слюнка и се гърчиш от злоба.Все пак когато си обикновена църкаща мишка, която всички мачкат и газят, няма за какво друго да мислиш.Ха ха ха...
37
10
 
2
 
! Отговори
Уточнител преди 12 години
Първо: Експедицията не до МАРС а до спъника ФФОБОСВторо: И да беше до Марс, НЯМАШЕ да е първата, а третата или четвъртата.Трето: Космически проект за 163млн долара изобщо НЕ МОЖЕ да се нарече грандиозенЧетвърто: Написалият статията е внук/син или близък роднина на АБпФК
36
2
 
6
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
**********************Първата през този век експедиция до Марс ще стартира довечера от космодрума Байконур, съобщи ИТАР-ТАСС.***********************Parvata za roskomos... NASA ima nqkolko uspeshni .. a savsem skoro shet targne i noviq rover.. Uspeh kakto na Rusnacite taka i na USA dano vsichko mine dobre
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, не трябва така в БАН, а напротив, трябва още персонал, за да може да има достатъчно учители за НЕГРАМОТНИ люде като теб ;) Не се обаждай, когато нямаш и грам компетентност, а и не можеш да пишеш! Олигфоренът, изглежда, си ти, щом умело обиждаш, а не си минал над седми клас.
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ave oligofreni ne mojesh da v BAN da ima 1000 ucheni i 5000 obslujvasht presonal. Komunizma svyrshia. Kakto napraviha i v BMF sykratiha celia nenujen personal. Taka triabva i v BAN.
33
2
 
6
 
! Отговори
354 преди 12 години
Браво! Сефа искам Дянков и Бойко да бъдат изобразени на пощенски марки и да бъдат направени юбилейни монети с техният прекрасен лик и очи вперени романтично и гордо в небето! Ура!
32
0
 
2
 
! Отговори
do 29 преди 12 години
Che ko im e na diunerite :D
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Of znachi vsichki izmervania shte sa greshni :D ruska programa taka che nakoi mu puka :)
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
плюйте вие...като пуснем Перник-Фобос ше ги изкривим сички до уран
29
3
 
22
 
! Отговори
- преди 12 години
А така, режете им на БАН бюджета, за какво ни е участието в космически проекти и международното признание, след като можем да ядем дюнери, да стигаме до морето за 2 часа с 20-годишните ни таратайки и да копаме трупове с багерите на Цветанов...
28
10
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Щом проектът е руски, не може да не е "ГРАНДИОЗЕН".
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това еманацията на чушкопека ли е?
26
0
 
28
 
! Отговори
bzb преди 12 години
Мисля, че самият факт, че допринасяме за космическа изследователска мисия е повод за гордост. Още повече имайки предвид какво е състоянието на страната и БАН...