До 2020 г. Русия ще изстреля 8 космически апарата

Планира се програмата да стартира през 2013 г.
11 авг 2011 19:34,
277
До 2020 г. Русия ще изстреля 8 космически апарата
Космическата станция "Мир". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руското научно производствено обединение (НПО) "Лавочкин" планира в периода 2013-2020 г. да изстреля осем междупланетни станции за изследване на планети и малки космически тела в Слънчевата система, съобщи РИА Новости.

В разработките и проектите се включват специалисти от националните изследователски университети и учени от Руската академия на науките. Сега усилията са насочени към създаване на космически служебни модули, които са минали пълния цикъл на наземна отработка с положителни резултати.

Космическият апарат "Луна-Ресурс" ще е първият, който ще изследва Слънчевата система. Стартът е планиран за 2013 година.Основната задача е да бъде доставена на Луната мобилна изследователска станция-луноход, да се изследват природните ресурси на небесното тяло.

Проектът "Луна-Глоб" предвижда изстрелване на автоматична  сонда, която трябва да кръжи около Луната и да избере подходящо  място за кацането на спускаемите апарати, които впоследствие ще  бъдат изстреляни. Планирано е стартът на сондата да е през 2014 г.

Още една сонда "Венера-Д" ще бъде изстреляна към "планетата-съседка" на Земята през 2016 г. Главната цел на
проекта е да се изследва химичният състав на Венера. Ще бъде проучена и нейната повърхност, за да бъде избрано място за кацане, ще бъде определен минералният състав на веществата на горния слой.

Проектът "Марс-НЕТ" предвижда непрекъснат и глобален мониторинг на климата и сеизмичната обстановка на Марс, а също навигационно обезпечаване на експедиция до Червената планета. Космическият апарат ще бъде изстрелян през 2016 г.

Генералният директор на НПО "Лавочкин" съобщи още, че през 2020 г. ще бъдат реализирани още 4 проекта за изследване на планетите и малките тела в Слънчевата система. Сред тях е проектът "Апофис", чиято цел е да бъде уточнена траекторията на астероиди, които застрашават Земята.

Проектът "Експедиция-М" предвижда на Земята да бъдат доставени образци от Марс, да се уточнят инженерно-техническите модели на атмосферата и повърхността на Червената планета и др.

Мисията "Лаплас-Европа П" си поставя за цел изследването на Юпитер, а космическият апарат "Меркурий-П" ще изучава структурата и повърхността на тази планета и околопланетната плазма, ще събира други данни за Меркурий, ще картографира планетата и ще анализира грунта й.

Ще се работи и по проекта "Фобос-Грунт", предвиждащ изстрелването на сонда към спътника на Марс - Фобос.
Първоначално стартът беше планиран за есента на 2009 г., но по-късно бе отложен за ноември 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАСА изстрелва по 8 на година тъй, че от Роскосмос доста водка имат да изпият докато ги стигне
267
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Русия ! Дано успеят в начинанието . Това е добре за всички , когато има конкуренция има и развитие ! Най добрия стимул за НАСА са РОСКОСМОС и обратното! И за *** дето пак мъдрят за политика : Не търсете под вола теле ,че може да ви нае...е!
266
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Русия "ЩЕ" изстреля... Някога, в бъдещето. НАСА стъпи на Луната, изпрати сонди на Марс, които пращаха данни с години. Ще очакваме включване
265
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
272Не е непонятен нейният дух. Затворен е в бутилка самогон.
264
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-хубавото в Русия е нейният(непонятен за някои ***) дух.Именно затова бившите републики търсят отново сближаване с нея.Не знам колко пушечно месо са спестили бомбите над Япония,но по-важно е било че руските войски са вече на Курилските острови.Геноцид имаше и от страна на хървати спрямо сърби,на албанци спрямо сърби.Но за това нито дума,защото сърбите са настроени положително към Русия.Грузия започна геноцид срещу свои поданици.САЩ нападнаха суверенна Сърбия,заради косовските бандити!
263
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
268Явно малко знаеш :)))След ВСВ САЩ са оставили провал и разруха навсякъде, затова сега Япония и Германия не са световни икономически сили :))) По този повод, би ли споделил за поне един съюзник на СССР/Русия, който да е прокопсал ?
262
5
 
4
 
! Отговори
Stany преди 12 години
До 267, по скоро колата във Вашингтон ще струва 50 юана :) Само на Китай хамериканците дължът около 7 трилиона долара.
261
3
 
9
 
! Отговори
Stany преди 12 години
Какво ги плюете руснаците, колкото могат толкова. Я вижте ние къде сме. До морето още неможем да стигнем с кола заради калпавите пътища и убииствената цена на бензина.
260
6
 
8
 
! Отговори
ДО 267 преди 12 години
ДО КОЛКОТО ЗНАМ АМЕРИКА НЯМА И ЕДИН ИСТИНСКИ ВОЕНЕН УСПЕХ В ИСТОРИЯТА, САМО ПРОВАЛИ - ВИЕТНАМ, ИРАК, АФГАНИСТАН, ОСТАВЯТ СЛЕД СЕБЕ СИ НЕСТАБИЛНОСТ И РАЗРУХА И ТОВА Е. ОТ КЪДЕ ТРЪГНА СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА КРИЗА СЕГА... МИСЛЯ ЧЕ НАЩА МИЛА БЪРЖАВИЦА ОТНОВО Е В ГУБЕЩИЯ ЛАГЕР. НА АМЕРИКА НЕ И ПУКА НИТО ЗА ЕВРОПА, НИТО ЗА НАС. БИХА ПРОДАЛИ И МАЙКИТЕ СИ ЗА ПАРИ. НАЛИ ЗНАЕШ СЛЕД ВРЕМЕ КОЛКО ЩЕ СТРУВА ЕДНА КОЛА ВЪВ ВАШИНГТОН - 50 РУБЛИ :)
259
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
266Руснаците бяха заети да се самоизбиват в продължение на 70 г. Това е най хубавото в Русия. За Хирошима и Нагазаки алтернативата е била - стотин хиляди американски жертви или 2 бомби. За Сърбия - прочети някой път за геноцида на Милошевич и тогава се обаждай.За това, че Русия нападна Грузия и се намеси във вътрешните работи на суверенна държава, няма оправдание.
258
6
 
5
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
Америка споделя своите високи технологии:Хирошима и Нагасаки,обеднения уран над Сърбия(и България),Триполи и Бенгази 1986,отровите над Виетнам,играчките-бомби пускани над България.Руснаците са големи варвари,нищо не споделят с останалия свят.Всъщност не-споделят,но само с проамерикански *** от типа на Саакашвили.
257
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
263Плюем по варварите, които ни бяха колонизирали за 45 години и ни върнаха 100 години назад. Ти ако ближеш *** на поробителя си, то това е твой личностен проблем на обикновен родоотстъпник.
256
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За чернобил ще споменем само няколко факти :Площ на радиационно замърсени региони в :Русия - 60 хил. кв.кмБеларус - 46 хил.кв.км или 25% от обработваемите площи.Украйна - 50 хил.кв.км Радиация - еквивалента на 500 бомби като тази в ХирошимаПострадало население само в СССР - над 30 млн.
255
8
 
7
 
! Отговори
262 преди 12 години
Много си "поамариканчен" ти прочети за Хирошима и какво направиха американците с японците, за о. Бикини и за още знайни и незнайни проекти, а за шистовия газ (къде сега ще ни го сложат и на нас) и за него прочети. Не ми ги изтъквай тази сбирщина от престъпници и беднюги захвърлена преди няколко века на американския континент, а за *** - роби и за индианците изобщо да не говорим. Плюете по русия, че ни е на "една крачка", а много милеете по държава узурпатор на 10 хил. км. от нас.
254
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
261Прочети за Аралско море и за колко години става бивше Аралско море.Прочети за инцидента Маяк и за едни 23 хил.кв.км радиоактивна руска земя.Прочети за какво се изхвърля в Байкал и как скоро там ще има 0% годна за питейни нужди вода.Екология и Русия са два различни полюса.
253
6
 
4
 
! Отговори
259 преди 12 години
Не ставай истеричен, това няма никакво значение Русия държат 1/4 от световния запас на питейна вода. Прочети в някоя енциклопедия пред всичките им ресурси има думата "огромни" или "най-големите". Политиката няма нищо общо тук, те просто са късметлии земята им съдържа по много от всичко.
252
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
256Политиката на САЩ е да споделят научните си открития със света. Това е повдение, достойно за адмирции и подкрепа. Политиката на Русия е точно обратното. Това е една от разликите между азиатските варвари и американците.
251
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
257Е и ? К'во като е най голямата по площ ? Сингапур е близо 700 кв.км и прави 180 млрд БВП за 2010, което е над 10% от БВП на Русия. По площ е над 20000 пъти по малък :)) голям си ***.
250
2
 
1
 
! Отговори
Някъв от България преди 12 години
Космическата политика на Наса - обяснена!Напишете това във вбокса!
249
6
 
6
 
! Отговори
252 преди 12 години
Пропуснах да спомена, че въпреки негативизма по отношние на Русия, все пак тя е най-голямата страна по площ в света, страната с огромни ресурси и е глупаво човек да смята, че щом не е чул нищо за Русия значи че там нищо не се прави.