"Люлин Фобос" излита в Космоса, за да изследва Марс

Българският апарат е част от грандиозен руски проект
8 ное 2011 11:28,
65
"Люлин Фобос" излита в Космоса, за да изследва Марс
Phobos-Grunt. Снимка: Reuters

Българският космически апарат "Люлин Фобос" излита днес в Космоса и ще изследва радиационните условия в междупланетното пространство и около планетата Марс, съобщиха от БАН.

Родната апаратура ще е част от руския проект с широко международно участие "Phobos-Grunt", който планира изстрелването на междупланетна автоматична станция към Червената планета.

Още по темата

"Люлин Фобос" е създадена от екип от учени от Института за космически и слънчеви изследвания към БАН. Уредът ще оценява радиационните дози, получавани от системите на космическия апарат.

Първата през този век експедиция до Марс ще стартира довечера от космодрума Байконур, съобщи ИТАР-ТАСС.

След като достигне планетата, космическият апарат "Phobos-Grunt", в продължение на няколко месеца ще изследва дистанционно Червената планета и ще избере мястото за бъдещо кацане на космически апарат.

С "Phobos-Grunt" към Марс ще полетят и "пътници" – микроорганизми и личинки на насекоми, които след това ще се завърнат на Земята.

Стойността на грандиозния проект е около 5 милиарда рубли (163 млн. долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
33
 
! Отговори
икономист преди 12 години
Браво на малкото български учени, които не си клатят краката в БАН. Има още няколко полезни катедри, които трябва да минат към ресорните университети и всичко останало - под ножа. Наука - да, клатикурници на държавна хранилка - НЕ
24
3
 
38
 
! Отговори
Малко уважение ! преди 12 години
Много сте прости ! Четете статия за ГЕРОЙСТВАТА на българските учени и пак повтаряте думите на един интелектуален лилипут за "червените старчета". Колко от вас работят съвестно за 400-500 лева? И то в София, където с под 1000 лева на човек си почти просяк?????????????
23
1
 
12
 
! Отговори
до Павел преди 12 години
Идва сега защото изстрелват космическият апарат довечера в 23.00 ч. московско време....
22
9
 
7
 
! Отговори
Pavel преди 12 години
... Не знам обаче защо статията на Днес.бг идва сега? Дали е само защото в момента БАН е гореща тема или наистина се радват за един от малкото успехи там? Мисля че се цели да се разпали дискусия и то яка. Българите имат и други постижения, има хора които работят в ЦЕРН (вижте състоянието на физически факултет и кажете не е ли подвиг), има предполагам още много постижения заслужаващи от време на да се пишат статии за тях (може някои инвеститор да види знаеш ли. Не само когато има скандал/стачка.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО!!! Дръжте факела високо!
20
1
 
35
 
! Отговори
Pavel преди 12 години
Без да защитавам БАН мисля че трябва да се гледа на него обективно. Да, вероятно има много хора които не знаят защо са там. Вероятно има много отдели които вече по една или друга причина са неконкурентноспособни или дори безполезни но не е хубаво да умаловажаваме постиженията на учените които правят нещо там (въпреки условията които се определят донякъде и от гореспоменатите отдели). Космическия апарат си е космически апарат. Бил той за руска или американска програма. Все е плод на много труд...
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще заразят Фобос с бактерии и личинки на насекоми! След 100 години там ще е фрашкано с ***-мутанти и няма да може да кацнем! :(
18
4
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Ами да продадат апарата на NASA, ама тя с какво ще го изстреля? Напоследък те са пълна скръб и ще чакат помощта на частни фирми, за да догонят Русия.
17
0
 
4
 
! Отговори
Деймос преди 12 години
"ще изследва дистанционно Червената планета и ще избере мястото за бъдещо кацане на космически апарат." - не се заяждам. Не бива поради невежеството си да подвеждат аудиторията !
16
21
 
5
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Очевидн в БАН още са ориентирани на изток - към Азия. От гледна точка на изучаване на космоса - няма лошо, руснаците са доста напред в тази сфера. Но според мен от там идват и останалите проблеми на академията, която все още се управлява от феодални червени старчета и отказва да се реформира в едно печелившо предприатие и да развива Българската наука. Честито и на всичко останали държавни структури, в които дълбоко са пропити кадри от близкото соц. минало (университети, болници, синдикати и др.)
15
1
 
7
 
! Отговори
7 преди 12 години
до 13Не се заяждай , де! И Марс и Фобос са в една посока.:)
14
12
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
не разбрахте ли ,4е само русия мойе да ни помогне.
13
0
 
13
 
! Отговори
Деймос преди 12 години
Алоооо, редактора ! "След като достигне планетата, космическият апарат "Phobos-Grunt"...""Phobos-Grunt" - Фобос ! планетата е Марс ! Апаратът никога няма да кацне на Марс !Мисията е кацане на Фобос и взимане на проба от него преди да се върне на земята през август 2014 година!
12
2
 
36
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Браво! Една прекрасна новина!От кога искам възраждането на космическата ни програма!Дано това е новото начало!
11
6
 
22
 
! Отговори
Данъчен преди 12 години
Изпратете тази новина на Дянков и на началника му!
10
3
 
39
 
! Отговори
LoL преди 12 години
Сега ако можеше Дянков да изстреля и целия БАН след апаратурата, за да спести половината бюджет на държавата от 400 левови заплати на 50-тината мили хора, които все още имат неблагоразумието да се занимават с наука в Чалгаристан.
9
5
 
6
 
! Отговори
sameone преди 12 години
Меден Рудник "форевър"!!!
8
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще изпращаме чушкопек в космоса?
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес Люлин, утре и Банишора!:)Браво на хората, които въпреки всичко успяват да летят в космоса по един или друг начин!
6
27
 
16
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Нека да не изпадаме в еуфория а да изчакаме и да видим дали руската ракета ще успее да излети. Витаят слухове че руснаците имат проблеми с производството на водката, а това може да се отрази негативно на техните научни експерименти ;-)