Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг

Гениалният учен ще навърши 70 години в неделя
6 яну 2012 07:17, Елка Василева
156
Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг
Снимка: Reuters

Въпреки че е сред най-известните учени в света, професор Стивън Хокинг разкри, че и той като много други мъже отделя много време да мисли за жените, съобщи в. "Дейли телеграф".

В интервю по случай 70-ия му рожден ден, който е на 8 януари, на въпроса за какво мисли най-много през деня, професорът отговаря категорично: "За жените. Те са пълна загадка."

Интервюто със Стивън Хокинг е публикувано в сп. "Ню сайънтист" преди симпозиума в негова чест в университета в Кембридж в неделя.

Стивън Хокинг се разболява от амиотрофична латерална склероза, която засяга двигателните неврони, на 21 години.

Тогава лекарите прогнозират, че той ще живее само още няколко години. Въпреки очакванията той прави забележителна кариера и ще отпразнува 70 години.

Запитан какво би променило най-много разбирането ни за Вселената, Стивън Хокинг каза: "Откриването на суперсиметрични партньори на известните фундаментални частици, евентуално в Големия адронен колайдер".

Що се отнася до най-голямата му заблуда, той призна: "Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки". Теорията на съответствията, разработена през 1997 г., го кара да промени схващанията си. "Това е най-голямата ми грешка, или поне най-голямата ми научна грешка", каза той.

Когато Стивън Хокинг казва нещо, светът го слуша. Показателна за това е реакцията на направеното от учения изявление миналата година, че вярата в задгробния живот е "вълшебна приказка" за хората, които се страхуват от смъртта, отбелязва ДПА.

"Гледам на мозъка като на компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри, това е вълшебна приказка за хора, които се страхуват от тъмното", допълва ученият

Теоретичният физик и космолог е засягал и други фундаментални теми като например защо съществува човечеството и има ли различен живот във Вселената.

"Моето мнение е, че всички ние - не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли", казва Хокинг в интервю за германското сп. "Шпигел" през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето".

Научната книга, продадена в над 10 милиона екземпляра, засяга теми от космологията като теорията за Големия взрив, черните дупки, светлинните конуси и физични теории за развитието на Вселената.

След излизането на "Кратка история на времето" Стивън Хокинг е смятан за гений от по-голяма част от обществото, а в научния свят гледат на него като на звезда.

Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, но и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората.

"Аз съм архетип на извадения извън строя гений, или за да звучи политически коректно, на физиологично предизвикания гений. Най-малкото съм изправен пред физиологично предизвикателство. Дали съм гений подлежи на съмнение", казва Стивън Хокинг в интервю за Би Би Си.

Едно нещо обаче е сигурно: Стивън Хокинг живее без страх от смъртта.

"Живях цели 49 години с перспективата за ранна смърт. Не се боя от нея, но и не бързам да си отида от този свят. Преди това имам да свърша толкова много неща", споделя Хокинг в интервю за в. "Гардиън", направено миналата година, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: Стивън Хокинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
8
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
@БългаринА Тома и Филип?Не отричам съществуването на Исус, просто подлагам под съмнение възкресението като физическо явление. Просто едни хубави хора са се събрали на един вселенски събот и са решили кое е истино и кое не. На мен не ми харесва, а на теб?
98
4
 
9
 
! Отговори
АЙДЕ... преди 12 години
СТИГА СТЕ СПОРИЛИ ЗА ЕВРЕЙСКА МИТОЛОГИЯ. ИМА ЛИ ГО, НЯМА ЛИ ГО ГОСПОД НАЗАРЯНИНА. РЕЛИГИЯТА Е ДЕТСКАТА ВЪЗРАСТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ОТДЕЛНО ОТЧИТАМ СТРЕМЕЖА НА ОПРЕДЕЛЕНИ СИЛИ ДА НИ ВЪРНАТ КЪМ ДЕТСТВОТО С ЕДНА ЦЕЛ-ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ПО-ЛЕСНО. ЗНАНИЕТО Е СИЛА, ЗНАНИЕТО Е ВЛАСТ-ПРИДОБИЙТЕ ГО И ЩЕ БЪДЕТЕ СВОБОДНИ!
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Момента е бил такъв(преди 2000 години), че са имали нужда от такъв човек ... в последствие са видели, колко голяма полза и богатства им носи..+ винаги трябва да има някой виновен...Когато нещо се провали, проклинаме Бог.. когато нещо направим правилно... ми ние така сме си решили .. никой не се сеща тогава за Бог ..
96
1
 
0
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
Молитва към кого ?
95
7
 
0
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Исторически паметници в Палестина и Ерусалим, който могат да видя и да се пипнат. Като например Божи гроб.
94
7
 
0
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Другото име на канонично е достоверно, много хора които не са били Христови свидетели са опитали да фалшифицират евангелието, затова и е трябвало да отпадната като например Евангелието от Юда. Самият Юда умира още по времето на Исус той няма как да напише Евангелието за живота и смъртта Му. Други източници на ифромация за живота на Исус, са както ти казах историци, глинени плочи манускрипти от първи век(пазени в Оксфорд) Църковните Отци които са били приятели Исусовите ученици
93
7
 
0
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Защо мислиш че не е ли ами излез открито от компютъра и го кажи да те видим какъв звънтак си сам казваш че можеш да го оспориш аз твърдя че хан Аспарух е основал българската държав ако имаш претенции ела излез да те видим какъв турчин си и ще говорим.
92
10
 
5
 
! Отговори
Учен преди 12 години
Мдааа-- PR-а в действие. Кой нарече този нещастен човечец гений? Никой в научните среди не приема този болен човечец на сериозно. Той не е учен, а писател на фантастични романи.
91
0
 
6
 
! Отговори
хах преди 12 години
Учените могат да бъдат най-големият дар и най-голямото проклятие за човечеството. Всичко зависи от това кой ги използва.
90
4
 
8
 
! Отговори
Научно доказано преди 12 години
Когато човек говори на бог това е молитваКогато бог говори на човек това е шизофрения
89
1
 
8
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
@БългаринТи знаеш за Исус това което църквата иска да знаеш. Не случайно има един куп евангилия, които отпадат от Библията, защото не са по вкуса на църквата. Дори и откровение на Йоан е трябвало да отпадне от текстовете. Е ти ми кажо от къде знам за хан Аспарух, от не един источник навярно. Докато ти черпиш информация само от това което е КАНОНИЧНО...
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо - всички християнски празници са добре замаскирани такива в чест на богинята майка - Земя, свързани са с лятното и зимното слънцестоене. А що се отнася до историите с умряли и възкръснали, моля да прочетете египетските вярвания за техните фараони и да разберете от къде е преписвано /при това неспокопсано/. И на всички ви е ясно че спора за религията - за и против е ***! Ако правите всичко което ви казват ония с расата, сега просто щяхте да сте овце!
87
0
 
3
 
! Отговори
Ханът преди 12 години
Загадките са затова,за да се разгадават.Когато нещо не може да се обясни се отрича.Това обаче съвсем не значи ,че не съществува.
86
1
 
10
 
! Отговори
Жена загадка преди 12 години
Ние самите жени не можем да се разберем какво представляваме, а някакъв си мъж иска да ни разбере и разгадае. На всеки пет минути имаме нова, различна истина за света и за това какво искаме и всеки път ние искрено вярваме в нея.
85
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ти откъде знаеш че Хан Аспарух е основал Българската държава да не би да си бил там когато това е ставало? От къде знаеш че е съществувал Нерон, Алексанъдр Македонски и други? Какви са доказателствата. Исторически извори и документи датирани от тяхното време. Историческа наука. Новият Завет е исторически документ. Ако искаш можеш да оспориш това по някакъв начин.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям самохвалко ми дойде тоя хокинг.Почти се е взел за бог,а елементарна частица от космоса.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма такова нещо като вселенаВсичко е софтуерПредстави си примерно вселената на *** ....
82
0
 
1
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
@БългаринНека само се изясним, какво визираш под живот след смърта? Много общо казано е...прераждане или живот в рая или ада...
81
1
 
2
 
! Отговори
vinsbg преди 12 години
А къде всъщност е доказателството, че той е бил убит първия път, че да възкръсне ?Няма смисъл от спорове.Наясно си, че всеки отговор води още 2 въпроса след себе си.Само си чешем пръстите..
80
0
 
2
 
! Отговори
vinsbg преди 12 години
Как е доказано по - точно. Можеш ли да ми покажеш ?Нещо различно от Евангелието и Библията..