Откриха близначка на Земята на 200 светлинни години от нас

Планетата KOI-314с е много по-гореща от нашата
7 яну 2014 14:38, Елка Василева
13
Откриха близначка на Земята на 200 светлинни години от нас
Снимка: архив, Reuters

Астрономи откриха планета, която е като близначка на Земята в звездна система на 200 светлинни години, съобщи Прес асосиейшън.

Планетата KOI-314с е със същото тегло като Земята, но е с 60 процента по-голяма. Тя е и много по-гореща от нашата, като температурата на повърхността й е около 104 градуса Целзий - неподходяща за повечето известни форми на живот.

Заради плътната си газова атмосфера KOI-314с вероятно е само с 30 процента по-плътна от водата.

Въпреки сходното тегло планетата не се смята за подобна на Земята.

"Това доказва, че няма ясна разграничителна линия между скалисти планети като Земята и по-леки като водните планети или газовите гиганти", каза ръководителят на екипа д-р Дейвид Киплинг от центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: планетаастрономиKOI-314с
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Jericho преди 10 години
Демек е близнак Земята, ама рийш ли, няма нищо общо със Земята. Като започнат се пишат такива малоумщини, та ме хващат лудите направо :@
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, което малко некадърно написаната статия не разяснява, е че орбитата на планетата е в златната зона, на приблизително същото разстояние до своята звезда, което би я направило "сходна", а не "близнак" на Земята. Тази планета е гореща заради липса на атмосфера или тотален парников ефект.Ако се водим по съдържание и позиция, има около 100 открити досега в благоприятната зелена зона (разстоянието до звездата, в което водата е течна-нито твърде студено, нито твърде топло)
8
1
 
2
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
открили - друг път
7
4
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 10 години
До аз съм българчеОт етнически произход ли ?
6
6
 
39
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
България е изнесла за Япония 500 компютъра. Ама не били 500, а 500 хиляди, и не са били компютри, а компоти, и не са били за Япония, а за Германия, и не са били изнесени, а са били върнати.
5
1
 
30
 
! Отговори
Онанимен преди 10 години
Уникален близнак. Да се готви за излитане совалка, която да осъществи мисия по колонизиране на "близначката". Първите доброволци - Сидеров, Станишев, Орешарски, Обама, учените, открили планетата...
4
0
 
62
 
! Отговори
Планетко преди 10 години
Откриха близначка на Земята на 200 светлинни години от нас ... Въпреки сходното тегло планетата не се смята за подобна на Земята. Като не се смята за подобна защо сте сложили това заглавие ???
3
2
 
27
 
! Отговори
млад меринджей преди 10 години
Планетата KO- НЕ !
2
2
 
40
 
! Отговори
ша знаите преди 10 години
Македонска Е
1
0
 
69
 
! Отговори
Ben Gan преди 10 години
Значи...близначка на земята? С 60% по-голяма. Температурата и на повърхността (ако това са средни градуси) 104 градуса при средна за земята 10-15. И ,,Въпреки сходното тегло планетата не се смята за подобна на Земята.'' Странен ,,близнак'' бих казал.