Гигантски комети заплашват живота на Земята

Пренебрегваме тази опасност, смятат астрономи
23 дек 2015 16:14, Красимир Ангелов
11
Гигантски комети заплашват живота на Земята
Снимка: Reuters

Далечни гигантски комети могат да унищожат живота на Земята един ден, досущ като астероидите. За тази опасност обаче учените често нехаят, пише Франс прес.

Агенцията се позовава на изследване на астрономи от университета в Бъкингам, публикувано в британското научно издание "Астрономия и геофизика".

Тези комети са с размери 50-100 километра и поддържат нестабилни орбити, които се засичат понякога с тези на гигантските планети, каквито са Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Под въздействието на гравитационните полета на тези планети споменатите комети могат понякога да променят траекторията си и да се озоват във вътрешната част на Слънчевата система, в която са включени Меркурий, Венера, Земята, Марс и астероидният пояс.

Рискът 100-километрова комета да се сблъска със Земята беше изчислен от Бил Нейпиър от университета в Бъкингам. Той е веднъж на 40-100 000 години, съобщава БТА.

Приближавайки се до Слънцето, тези комети, съставени от прах и лед, се разлагат на многобройни фрагменти. Сблъсъкът на техните отломки с нашата планета би бил неизбежен, притеснени са специалитите.

През последните 30 години учените положиха големи усилия за да анализират рисковете от сблъсък на астероиди със Земята. Сега британските астрономи предлагат да погледнем по-надалеч, отвъд орбитата на Юпитер, за да бъде отчетена заплахата от гигантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
За съжаление "?"-a не е "Дали?", а "Кога?"....
9
0
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
никога неможем да сме сигурни когато говорим за заплаха от горе
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че нали за това имаме С-400 и Пейтриът...тея па кво незнаят ли!!!
7
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин ще изпъчи гордо *** и ще ги поеме отзад всички!!!!! Той е велик!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До dpми то си има.. няма как да се каже дали е астероид или комета. но примери много... като почнем от мексиканския залив :)
5
9
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Не сме като динозаврите ,отлично може да се защитим от комети и метеорити.Нормално заплахата е пренебрегвана от учените.ООН със сигурност имат добре разработен план при такъв случай!
4
4
 
15
 
! Отговори
dp преди 8 години
Нещо не им излиза сметката. Ако рискът е веднъж на 100000 години досега трябваше да има следи от доста такива сблъсъци за няколкото милиарда години съществуване на Земята.
3
8
 
18
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
А,Тиквоний е по-опасен...
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност именно Юпитер ни пази от такива обекти.
1
0
 
10
 
! Отговори
Борис преди 8 години
Ще има фоерверки!