Андромеда се е образувала при "скорошен" сблъсък

Тя ще се сблъска с нашата галактика след 4 милиарда години
20 фев 2018 10:15, Елка Василева
34
Андромеда се е образувала при "скорошен" сблъсък
Снимка: архив, Reuters

Галактиката Андромеда се е образувала от сблъсък между два звездни купа преди по-малко от три милиарда години, съобщи АФП.

Франсоа Амер от Парижката обсерватория и френско-китайският му екип стигнаха до този извод, обработвайки повече от тераоктет (1024 гигабайта) данни, равняващи се на два милиона снимки с обем 500 килооктета.

"С моделиране, извършено с най-мощните изчислителни средства във Франция", учените проследиха траекториите на две галактики и установиха, че те са се пресекли преди 1,8 до 3 милиарда години. От този сблъсък се е родила Андромеда, галактика с форма на диск. Това е станало в епоха, когато Земята вече е съществувала.

Галактиката Андромеда сега е на 2,5 милиона светлинни години (една светлинна година е равна на 9460 милиарда км). Тя е най-далечният космически обект, видим с невъоръжено око.

Предишно изследване показа основна разлика между Андромеда и Млечния път. В гигантския диск на Андромеда всички звезди на повече от два милиарди години се движат променливо, докато в Млечния път всички звезди се въртят около центъра на галактиката.

Според френско-китайския екип само "неотдавнашен"сблъсък може да обясни движението на звездите на Андромеда.

Други изследвания изчислиха, че Андромеда ще се сблъска с нашата галактика, но чак след четири милиарда години.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Андромедагалактика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Отново до 24 преди 6 години
Едно нещо за сигурно доказателство за сигурно движение обаче е следното - под ъгъл от 90 градуса изстреляй няколко неща от различни точки на планетата по един от меридианите, да кажем на няколко от основните пресечни точки с паралели15N, 30N, 45 N - да поседи във въздуха 1 минута. На тези три паралера радиусите са различни, скоростта на въртене е константна следователно като измериш вятъра, плътността на въздуха и ще разбереш, че трите неща падат с отклонение, което може да се обясни с ротация.
28
0
 
0
 
! Отговори
Отново до 24 преди 6 години
Но отново стигаме до основния въпрос това, което измерваме дали разбираме същността му - например дали материята и тъмната материя знаят каква е нашата мерна еденица сантиметър и дали изобщо нашите възприятия и неща направени досега съответстват на енергията и дали изобщо думите и мерките, които използваме не са тотално сгрешени! Дали науката не е нещо, което древните са наричали магия ... дали принципите на науката - хипотеза, експеримент и доказателство нямат нужда от преосмисляне в основа!
27
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Да потърсих много внимателно Flat Earth и от форма на чиста геометрия има нещо вярно - например, че повърхността на една сфера се води двуизмерно пространство 2S, което обаче "затваря" в себе си триизмерно пространство и се движи в четиизмерно пространство. широчина, височина, дълбочина, време - като времето го измерваме с часовници и мерни еденици секунди, минути, часове, но всъщност може би е движение кинетика в статиката... може би честотата на трептене на енергията е мерна еденица...
26
1
 
1
 
! Отговори
Цанко преди 6 години
1 светлинна година е близо 10 трилиона км,а не милиарда
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ммааалииииии ! Скоро са билаобразувала андромедата има нема три милиарда години ! *** тива е нищо , какво са три милиарда ?
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка събуждаща истина в началото е изглеждала като нелепа безсмислица. Потърси Flat Earth.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Астрономията излезе от мода и най важното от употреба. Ако искате да станете астроном в бъдеще, ще трябва са минете курса "с лъжа към прогрес" и кръжока "мамо виж, работя с фотошоп".
22
3
 
6
 
! Отговори
Купидон преди 6 години
Правят, смятат, снимат, имерват на милиярди километри от тук. Изпращат спътници, тесли, луноходи, марсоходи на гъа на географията, а на село още няма обхват и интернет? 5 години търсиха Осама Бин Ладен, а уж спътниците им правят снимки до ядрото на земята?
21
2
 
2
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 6 години
За първи път данни за нашественици от тн"Андромеда" намерихме при анализи на град София/Bulgaria/. Появи се информация че ЗЕВС е загинал в жестока битка с нагли нашественици в негова чест е изграден храм паметник "Александър Невски"..Move da opitate wkusa na "Andromeda" като се нажабурите от миришещи на запъртъци минерални води.НАй остър с е оказа вкуса на опасна вода открита при плитък сондаж в района на бивш овчарник Бъково Троянска община..
20
1
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Лоща работа, кво праим тогава.? Да вземен ли да се застраховаме срещу "космически инвазии"?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1024GB=1ТB :)
18
1
 
1
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРЕДЛАГАМ, ПРЕДИ ДА ОБСЪЖДАМЕ, ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С НАУЧНО-ПОПУЛЯРНИЯ ФИЛМ "ГРЪМ ОТ ЯСНО НЕБЕ" НА ДЕЙВИД ТАЛБОТ !
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След около 2 млрд. години почвам да копая и да превръщам мазето в убежище.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нивото на глупост придобива застрашителни размери - четейки постовете по-долу.Спокойно - галактиките не се блъскат като топки за билярд. Те се сливат. При сливането няма как да се блъскат планети и звезди, най-много от гравитацията някои да изхвърчат в между галактическото пространство.Да вземем да образоваме малко и родните журналисти, че само с преписване не става.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да идва Андромедата да ни шибне у кратуните и да се свършва че ми писна от тва гербаджийско иго
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам Наса да мине към Холивуд, и без тва само едно киностудио им остана.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли фалшиви картинки на фотошоп ??
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма галактики и замята е плоска! образовайте се! никой вече не се хваща на тая простотия със въртящите се топки!
11
2
 
8
 
! Отговори
фен на танас преди 6 години
Много рано ще свърши мандата на Путин аз искам поне 15 милиарда години.
10
1
 
13
 
! Отговори
boby преди 6 години
Баси, и сега к'во? Тъкмо си мислех, че ще изкарам поне още 9-10 милиарда години, а то ще се окаже, че ще си загина млад и зелен, на има няма 4 милиарда. Мъкаааа, носете си новите дрехи...