Разкриха загадката на Стоунхендж – кой го е строил?

Учени от три страни изследваха костни фрагменти
3 авг 2018 14:30, Елка Василева
62
Разкриха загадката на Стоунхендж – кой го е строил?
Снимка: архив, Reuters

Тайната за произхода на Стоунхендж - древния мегалитен паметник в Уилтшър, Великобритания, занимава общественото и научното въображение повече от сто години. И докато повечето проучвания търсят отговор на въпроса защо е построен Стоунхендж, малко е известно за това кой стои зад изграждането му.

Отговор на тази загадка дава ново изследване, съобщават ДПА и в. "Дейли експрес".

Анализ на костни фрагменти, направен от специалисти от университети във Великобритания, Франция и Белгия, подкрепя схващането на археолозите, според което гигантските мегалити са пренесени на разстояние от 260 километра от каменоломна в Западен Уелс.

Изследвайки резултатите от анализа на стронциеви изотопи в костните фрагменти на 25 души, чиито останки са намерени в близост до монумента, учените са установили, че поне десет от тях не са прекарали живота си в района на Стоунхендж, а са дошли от Западен Уелс, откъдето идват и каменните блокове.

Според специалистите част от телата, погребани край Стоунхендж, са на хора, участвали в изграждането на мегалитния паметник.

"Резултатите свидетелстват за междурегионално текучество на материали и човешки ресурс", пишат изследователите в сп. "Сайънтифик рипортс". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Стоунхенджзагадка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вероятно съм много ***,но така и не ми стана ясно кой всъщност е построл Стоунхендж.А според заглавието на статията-"Разкриха загадката на Стоунхендж кой го е строил?" би трябвало да бъде уточнено в материала.
52
1
 
4
 
! Отговори
Дебили, милорд! преди 5 години
Конспиративните теории са последното убежище на невежеството. Срамота е при толкова много възможности за развитие, някои хора да се занимават с това, да карат други хора да вярват в небивалици като тая, че Стоунхендж е построен през 20-ти век.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти случайно да видя голото поле преди "реконструкцията"??? И как е разчертано къде ще бъдат поставени камъните? И после кофражите за основите на камъните с арматурите и после бетоновоза, който излива основите на камъните? Та аз да ти кажа си мисля, че тази "реконструкция" е използвала повече ресурси и работна ръка от строителството на паметника на българо-съветската дружба във варна ;)))) реконструкция... ;)))))))
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катунарите са го посртоили слагали са храсти между камъните и са си правили къщички.
49
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 5 години
А го построих. Признавам си! Просто ми се щеше да видя как се пулите и чудите откъде съм имал кран преди 10 000 години...
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички разбирачи относно темата кога и от кой е построен тоя камънак ще кажа само че снимките който препоръчвате да се видят като доказателство за тва че е строен 20 век. Само ще ви кажа че 1957г. Му е правена РЕКОНСТРУКЦИЯ. Което ще рече че е реставриран защото повечето камъни са били паднали или пропаднали :) и тези снимки показват РЕКОНСТРУКЦИЯ!!! То дори и под снимките си пише че това са снимки от реставрацията му от 1957
47
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Калкулаторке, фактът, че камъните са от графство Прембокшиър, е известен на науката отскоро - има-няма стотина години. Какво му е новото в тази информация?
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравих да отбележа, че железобетонните основи са направени след като е измислен фотоапарата. Това е много важна бележка. Извода е на британските учени. Направили са този извод, понеже са видели снимки на това как се поставя арматурата и как се изливат тези основи. В началото на тази година са открили снимките. На постаментите. На камъните. ;))))) В древна пещера, обитавана от първите викинги, нападнали острова.
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камъните на това нещо стоят на железобетонни основи и са вдигани с кранове и лебедки, произведени в Англия малко след 1950 година. Горните камъни са вдигани с тежък кран, опаковани в специални метални конструкции, за да не се счупят по време на вдигането. В момента са намерили останките на няколко местни от време оно в радиус 40 километра от обекта и твърдят, че са каменоделци със втора специалност кранист - повдигач - лебедкаджия. Вярвам! ;)))
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там, където сега е Стоунхендж е било празно поле. Събрали са се няколко учени от британски университет, начертали са кръг, изкопали са с научни методи дупки и пак с научни методи са сложили арматури и кофражи. След това с научен бетоновоз са изляли бетон, който да задържи камъните оправиСлед като е стегнал достатъчно бетона са сложили хоризонтлните камъни. Целия процес е документиран със снимки. От тогава идва израза за "британските учени" ;))) Има и снимки на разчертаното празно поле даже ;)))
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЯаахахахахаха ПОСТА, ЧЕ СТОУНХЕДЖ Е ПОСТРОЕН 20 ВЕК ИМА 3 МИНУСА! ;)))А той наистина е построен 20 век. Когато го разбрах и аз бях шокиран, но за ваше съжаление това не е руска пропаганда. Има колкото искате снимки в нета и те не са от строителство на холивудски декори. Ако знаете английски има достатъчно статии по въпроса. Мисля, Дискавъри имаше и филм за това ;)))Господи, хора осъзнавате ли колко се излагате?
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не всички истини, приятелю, само британските истини.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже някой ми е сложил минусче на постчето с това, че Стоунхендж е построен 20 век:1.Отиваш в гугъл. 2.Пействаш следното: Stonehenge building 3.След това щракаш с десния бутон на мишката на images(точно под прозореца за търсене)4.Наслаждаваш се на неподправени снимки как съвременна подемна техника вдига едни огромни камъни и ги поставя върху други огромни камъни, а униформени британски "учени" наблюдават процеса ;))) през 1957 г.Ще излязат и рисувани картинки от преди 4000 години ;))
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е от рубриката фейк нюз от Албиона.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стоунхендж е построен 20 век. Има дори снимки от строителството му в нета. Използвани са съвременни кранове и друга подемна техника. СЪВРЕМЕННА. Стоунхендж е фейк. Пълна фалшификация. Не бих се учудил и камъните да са дялани точно преди строежа му през 20 - ти век. На англичаните всичката им работа е такава. Новичоци разни.
38
0
 
4
 
! Отговори
кое е фейк? преди 5 години
звездичките да се четат като Днес.бг на латиница
37
0
 
3
 
! Отговори
кое е фейк? преди 5 години
Тази статия беше в dnes.bg - още не е изтритаhttps://dnes.bg/notifikacii/2018/03/23/snimkite-koito-nikoi-ne-triabva-da-vijda-gradejyt-na-stounhendj.371629,image1#photo
36
4
 
3
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Опасни улици е чудесен полицейски хит сериал истинският сериал Опасни улици е Американският
35
12
 
3
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Здравейте препоръчвам ви турският полицейски хит сериал Опасни улициЗасега с 12 сезона но ще има и сезон 13В България е изльчен по бТВНов сезон 12 всяка вечер без Съботите и неделите 18 до 18 55 по бТВИ сезон 11 всяка сутрин без неделите и понеделниците от 4 и 30 до 5 и 30 по бТВ
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това сега от рубрика наука и техника ли е или окултизъм?