Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?

Какво е тъмна материя, от какво е създадена и как работи?
6 дек 2018 15:45, Нели Христова
105
Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?
Снимка: Pixabay

Тъмната материя – най-големият въпрос в астрофизиката може би е на път да получи своя отговор. 

Тя не излъчва нито светлина, нито енергия. Въпреки това представлява 85% от състава на Вселената.  

Но може да се окаже, че решаването на тази загадка е било много просто от самото начало – учените просто са забравили да добавят един знак минус към уравнението.

За съществуването на феномена "тъмна материя“, астрономите научават през 1950-та. Докато изследват другите галактики, те забелязват, че във Вселената има много повече материя, отколкото може да се види с просто око.

И до ден днешен, учените не знаят нито какво е нейното предназначение, нито от какво е създадена. Предположенията са много, но истината е само една.

В едно от новите си изследвания, доктор Фарнс от университета в Оксфорд предлага още един отговор на въпроса, който преследва хиляди негови колеги десетилетия наред. Според него, тъмната маса е всъщност, течност с отрицателна маса. Тоест, притежава качествата на нормалната маса, но обърнати – ако я бутнете, тя ще тръгне право към вас.

Това дава отговор и на още един въпрос – къде са отишли всички тези изчезнали неща в Космоса.

"На мнение сме, че тъмната материя и тъмната енергия са всъщност течности, които притежават "негативна гравитация". - обяснява доктор Фарнс. -  "Те отблъскват всички материали около себе си. И въпреки че тази материя е причудлива за нас, тя доказва, че Космосът е симетричен на позитивни и негативни качества".

Идеята за отрицателната енергия всъщност не е нова. Първоначално се е считало, че с разширяването на Вселената, тъмната материя става все по-тънка. Но после става ясно, че далеч не е така. Колкото и по-голям да става Космоса, масата на непознатото за нас вещество си остава същата.

Точно поради тази причина, доктор Франс твърди, че тъмната материя се създава непрекъснато: "Заключението е красиво. Тъмната енергия и тъмната материя се обединяват в една субстанция и образуват положителна маса, която плува в море от негативна маса".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си живот без загатки, ще настане един неистов спор, а надежда няма да има от никъде
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от сиднеиAaвстралияИма награда "Антинобел".........за най-глупава теория или най-безполезно откритие!!!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До инженерИнджинер, тъмната материя е "НЕЩОТО" което придава маса и тегло на атоми съставени от частици които нямат собствено тегло.
25
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Като знам какъв Инженер съм, ме е страх да отида на Доктор
24
0
 
3
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
По голяма загадка е дали не е отрицателен IQ-то, коефициента на ентеУегентнос, на списвачите на тоя пробит сайт. До скоро учени подозираха че е висок около стайната температура, но напоследък надминават всякакви прогнози с което наградата по джурналистика Пулицър им е в кърпа вързана
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24 коментара под такава статия. Уау. Не разбирам защо се правите на компетентни след като нямате абсолютно никаква представа за какво става дума...
22
0
 
0
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Теорията на струните...............абсолютна глупост....................елементарните частици били като струна на китара................ей, и дете ще се смее на тия дивотии.............в днешната теоретична физика има много митове и легенди, след 100 години учените ще се смеят на днешните теории!Не са разбрали квантовата механика.............тръгнали да измислят разни струни.........голям смях!
21
0
 
6
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Физиците не са си оправили дори електродинамиката, Никола Тесла е знаел това много добре.............тръгнали да ми говорят за тъмната материя...................фантастики на n-та степен са днешните теории за тъмната материя и тъмната енергия!!!Дори уравненията на Максуел за електромагнитното поле не са истина от последна инстанция...............физиката не е само това, което се учи в учебниците!!!
20
1
 
6
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Отрицателна маса.......................я дайте поне едно косвено доказателство за отрицателна маса.......да видим!!Това е все едно да сложим свръх-светлинна скорост в уравнението на Айнщайн и масата става имагинерна!!!Дайте да видим...............имат ли физичен смисъл отрицателната и имагинерната маса!!Теоретичната физика не е математика...........тя си остава физика...........накрая всичко трябва да се докаже експериментално, ако не - си остава фантастика!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо чудно че тоя професор Франс не е станал особено известен. Той като наш Боко с две изречения може да ти обясни и тъмната материя и струнната теория. Истината е една: щом ние сме 15-те процента , онова незнайното е 85% това означава че ние материалните сме изключението от правилото т.е. ние сме "неправилното" и е Абсурд да разберем "правилното". Дано сте ме разбрали правилно!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме едно огледално отражение на космоса.И на земята властват тъмни и светли сили.Нищо не е случайно и нашите настроения и характери се определят от космическото излъчване което приемаме.Мозъкът е един вид антена и ние не го контролираме в тази му дейност.Сащо така мозъкът е чип с информация която на 3-4 подсъзнателно ниво може да извади нещо за които не сме и предполагали че са заложени в нас.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шо не питате путин, а само ми редите глупости?! той е най-силен, начи сичко знае! да здраствует!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИнДжинере, стига си дpиcкал!
15
0
 
5
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Отрицателна маса няма.............................както няма и галактики от антиматерия!Никой не знае защо е така...............има някаква необяснима асиметрия във Вселената!Защото не познаваме всички характеристики на материята!Колкото и да се опитват някои физици да ви убеждават в противното!
14
1
 
5
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Физиците не знаят дали гравитацията е физично или геометрично поле!!!Още сто неща не знаят физиците.............една от загадките е тъмната енергия!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Нищо не са разбрали астрономите, защото физиката е незавършена наука, никой не е обединил квантовата механика с гравитационните теории!
12
2
 
8
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Да им се чуди човек на тия учени на един от най-престижните университети в света-Оксфорд!!И деветокласниците знаят, че отрицателна маса няма..............това е физичен абсурд..........ако се появява знак - пред масата, значи има друго обяснение, да си прочетат трудовете на един англичанин - гений - Пол Дирак............вместо да се правят на много велики!!
11
3
 
10
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Проблемът на съвременната теоретична физика е следният:Тази наука е много математизирана, например освен ОТО (теорията на Айнщайн) има поне още 20 гравитационни теории, някои от тях дават същите резултати като ОТО (Обща теория на относителността)...........и няма критерий да изберем една от теориите за сметка на друга.Повечето физици избират ОТО само заради авторитета на Айнщайн..........да, безспорно е бил гений, но е допускал и грешки, като всеки земен човек!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-важно е да разберат истината за тумната енергия която е 68% от вселената.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образно казано: Тъмнината материя в Космоса е като Империята на Злото на Земята !И двете са Тъмни и Отблъскващи, но Поглъщат всичко около себе си !