Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.

Комплексът "Маяк" е причина за изтичането, смятат учени
Обновена: 30 юли 2019 13:48 | 30 юли 2019 13:10,
144
Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.
Снимка: архив Reuters

Радиационнно замърсяване, което се разпростря над Европа в края на 2017 г. е дошло от Русия, потвърди международен екип от учени.

Учените са анализирали над 1300 фактора, за да установят откъде е дошло радиационното замърсяване, което според учените е било 100 пъти по-високо от това след инцидента във Фукушима през 2011 г.

За източник на радиационното замърсяване учените са посочили комплекса "Маяк". Става въпрос не за авария в реактор, а за инцидент в завод за преработване на ядрено гориво.

Още по темата

Русия засега не е дала официално становище в отговор на твърденията на учените, пише Independent.

Проблемът за първи път беше засечен през октомври 2017 г. от екип италиански учени, които забелязват ръст в нивата на радиоактивния елемент рутений-106. Високи нива на елемента са отчетени и в много други европейски държави, както и в Азия, на Арабския полуостров и дори в Карибско море.

Фактът, че рутений-106 е единственият радиоактивен материал, който бива засечен, предполага че източник на замърсяването е именно завод за преработване на гориво, защото при евентуален инцидент с реактор замърсяването би било причинено от различни елементи.

Учените смятат, че изтичането на рутений-106 е станало между 6 следобед на 25 септември 2017 г. до обяд на следващия ден.

"Замерихме радиоайктивния рутений-106. Засеченото посочва най-голямото изтичане от граждански завод за преработване на гориво", обяснява Георг Щайнхаузер, учен в Университета в Хановер.

Данните са взети от 176 станции в 29 страни. Въпреки високата концентрация на радиоактивния материал той не е застрашил здравето на хората в Европа, твърди проучването, публикуавно в журнала PNAS.

Това далеч не е първият случай, в който инцидент от комплекса "Маяк" замърсява околната среда. Почти 60 г. по-рано, през 1957 г., там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил". Тогава резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний се взривява и замърсява района около станцията. Инцидентът остава в тайна до 1976 г.

В този случай обаче става въпрос за еднократно изтичане, което е овладяно много бързо.

"Успяхме да докажем, че инцидентът е станал по време на преработка на отпадъци от използвано гориво, на много напреднал етап, малко преди края на процеса", обяснява проф. Щайнхаузер.

Много активисти продължават да взимат на прицел комплекса "Маяк" и до ден днешен. Според тях ръководството на комплекса не си е взело поука от аварията преди 60 г. и по-високите производствени цели са на цената на безопасността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната групичка от ентусиасти, сформирана да храни Русия :))))
72
8
 
9
 
! Отговори
Pst преди 4 години
Баси, колко руснаци има в Бг и всички четат и коментират Dnes.bg!!!
71
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А във Русия не откриха замърсяване по това време, поуката от тази история е че Европа е замърсила Русия с Рутении-106.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"трябва да осигурят безплатни здравеопазване,образование,жилища и булки."---И деца да ти направят, нали?
69
7
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Абе писачи, забравихте ли ХАМЕРИКАНЦИТЕ дето хвърляха бомби с.обеднен уран над Югославия! ?????? За това защо не пишете а????????? Гъзолизачи такива! !!!!
68
9
 
13
 
! Отговори
Да Живей преди 4 години
Ама разбира се че "виновна" е Русия. Ние от ЕС не смеем и да си помислим друго нещо. Нищо че завода в МАЯК има онлайн мониторингова система за радиационен контрол която може да се види в интернет по всяко време. Просто точно тогава за един месец сигурно е била развалена и показвала нормални данни за който разбира де. Ако не значи е била манипулирана от "руски кибер терористи" пък макар и с друго гражданство. Но ние "Вярваме" в светлото бъдеще на еврогейския съюз и при атлантическите ***.
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амeриканците се опитваха да изведат спътник в орбита въоръжен с ядрени оръжия Този спътник дефектира и падна някъде в морето около Европа Естествено пълно мълчание от страна на САЩ и отричане на истината ако някой ги попита.
66
3
 
16
 
! Отговори
ХМ! преди 4 години
А ДАЛИ И ЗА ЧУМАТА НЕ Е ВИНОВНА РУСИЯ СИГУРНО ИМА ОЩЕ НЕЩА И ВСЕ РУСИЯ Е ВИНОВНА ХАЙДЕ ПОСПРЕТЕ СЕ МАЛКО С ТАЗИ РУСИЯ КАТО НЯМА КАКВО ДА ПИШАТ МАКАР ЧЕ ИМА НО ГИ Е СТРАХ ПИШАТ КАКВОТО ИМ КАЖАТ МОЖЕ БИ ОТ ГЕРБ ИЛИ?????
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долна, антируска пропаганда! ЦРУ са виновни!
64
8
 
13
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
И както винаги, "Лъжат! Не е вярно" Както винаги, светът лъже, само р00сиия не!
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде тролчета и пропагандисти - плюйте и се излагайте!
62
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са "братята" ни руснаци. Инциндент след инцидент. Пестеливи на инфомрация и отричащи до последно. Велика нация, евала. Русофилите нека още си вярват, че те са ни освободили. Зад "освобождението" стоят доста прикрити истини, но все пак недоприкрити за тези, които могат да виждат. Жалко.
61
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как извадиха извод че е 100 пъти над Фукушима която, направи Чернобил да изглежда като малка авария и следите от която, са още ясно измерими в океана?
60
7
 
6
 
! Отговори
До 71 преди 4 години
Е като са абсолютни нeвeжи по всяка тема и правят само мизерии от типа на Чернобил и сега тва кой им е виновен бе продажен каскет ?
59
3
 
4
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Казачока не беше ли украински танц игран от пияни казаци?А пък Путин казва, че Украйна била руска???Различават няколко разновидности на танца според казашките групи, в които се срещат (от запад на изток): украински, РУСКИ,кубански, терски.
58
7
 
8
 
! Отговори
Човек от 20 и 21 век преди 4 години
Русия виновна !?На този свят Русия за всичко ли е виновна ?Русия няма да я мразите ! Никакви номера не й правете !
57
3
 
7
 
! Отговори
Виц преди 4 години
Двама руснаци, си говорят. единият казва:"Откакто гръмна Чернобил ми се отвори петото око." Вторият:"А пък аз бях един от оцелелите от гръмналата подводница в Баренцово море.".Първият:"И кво?".Вторият:"Сега се чудя през кой чучур да пикaм."
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рутений-106 се използва за радиационна терапия на очни тумори и понякога като източник на енергия в сателитите. Според френска агенция е възможно изотопът да идва от повторно навлизане на американски шпионски сателит в земната атмосфера.
55
1
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Сорос е виновен, дали?
54
1
 
4
 
! Отговори
до Sicht Punkt преди 4 години
Казачока не беше ли украински танц игран от пияни казаци?