Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.

Комплексът "Маяк" е причина за изтичането, смятат учени
Обновена: 30 юли 2019 13:48 | 30 юли 2019 13:10,
144
Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.
Снимка: архив Reuters

Радиационнно замърсяване, което се разпростря над Европа в края на 2017 г. е дошло от Русия, потвърди международен екип от учени.

Учените са анализирали над 1300 фактора, за да установят откъде е дошло радиационното замърсяване, което според учените е било 100 пъти по-високо от това след инцидента във Фукушима през 2011 г.

За източник на радиационното замърсяване учените са посочили комплекса "Маяк". Става въпрос не за авария в реактор, а за инцидент в завод за преработване на ядрено гориво.

Още по темата

Русия засега не е дала официално становище в отговор на твърденията на учените, пише Independent.

Проблемът за първи път беше засечен през октомври 2017 г. от екип италиански учени, които забелязват ръст в нивата на радиоактивния елемент рутений-106. Високи нива на елемента са отчетени и в много други европейски държави, както и в Азия, на Арабския полуостров и дори в Карибско море.

Фактът, че рутений-106 е единственият радиоактивен материал, който бива засечен, предполага че източник на замърсяването е именно завод за преработване на гориво, защото при евентуален инцидент с реактор замърсяването би било причинено от различни елементи.

Учените смятат, че изтичането на рутений-106 е станало между 6 следобед на 25 септември 2017 г. до обяд на следващия ден.

"Замерихме радиоайктивния рутений-106. Засеченото посочва най-голямото изтичане от граждански завод за преработване на гориво", обяснява Георг Щайнхаузер, учен в Университета в Хановер.

Данните са взети от 176 станции в 29 страни. Въпреки високата концентрация на радиоактивния материал той не е застрашил здравето на хората в Европа, твърди проучването, публикуавно в журнала PNAS.

Това далеч не е първият случай, в който инцидент от комплекса "Маяк" замърсява околната среда. Почти 60 г. по-рано, през 1957 г., там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил". Тогава резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний се взривява и замърсява района около станцията. Инцидентът остава в тайна до 1976 г.

В този случай обаче става въпрос за еднократно изтичане, което е овладяно много бързо.

"Успяхме да докажем, че инцидентът е станал по време на преработка на отпадъци от използвано гориво, на много напреднал етап, малко преди края на процеса", обяснява проф. Щайнхаузер.

Много активисти продължават да взимат на прицел комплекса "Маяк" и до ден днешен. Според тях ръководството на комплекса не си е взело поука от аварията преди 60 г. и по-високите производствени цели са на цената на безопасността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerЖивей колкото искаш бе пич кой ти пречи, колко ще живееш е божа работа но не лъжи, че Русия има проблем с хората такъв проблем има в ЕС населението е предимно застаряващо, а младите хора са едни мили африканчета.
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Замърсяването" въобще не е от Маяк. Тези истории с отработеното гориво са за парлама. Точно 2017 година почнаха статичните тестове на ядрения двигател на ракетите Буревестник. По всички данни изглежда, че са провеждани на Капустин Яр, който е в същия регион.
91
1
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До Solar PowerАбе соларен,какво стана с твоите вятърни генератори и там перки? Не можа да ги продадеш а? Само изхаби алуминия да лееш:)
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли нещо, което да става без вината на Русия и на Путин лично?
89
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си пълен толстолоб за да клъвнеш на тая гола кука, пардон "новина" )))
88
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, тя Русия е виновна за всичко! И най-вече за това, че не ви допуска да и разграбите ресурсите, нали!И Юда е бил руснак и лично Путин му е наредил да предаде Христос, а ? Руснаците хвърляха атомни бомби над мирни градове, те обучаваха ИДИЛ и другите главорези!Руснаците са ви виновни, че сте коне с капаци и празни чутури!Как не се изморявате да дрънкате едни и същи врели-некипели!Какво стана със Скрипал и оня самолет, бе! Какво доказахте и кого наказахте, а ?Аман, ей!
87
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 95: Пич ако ти искаш да живееш като пич до 60 години аз искам да живея до 90 :)Ти не можеш и нямаш право да определяш аз до колко ще живея.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
JJIvanov, помислих, че вече са те прибрали...
85
3
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И за чумата ,и за чумата по прасетата !!! Това още не сте го писали...
84
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerРусия няма проблем с хората за разлика от Европа. В Европа хората са подържани изкуствено живи до 90 год с ваксини вкарват си бежанци и дори клонират хора за да имат повече население което да консумира ГМО храна и да пее джендърски песн.и От тези ваксини децата на европейците се родиха с 3 пола и психично болни гейове.
83
7
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
За сведение в цяла Европа всички АЕЦ ще спрат да работят. Защото тези централи тровят.Затова всеки познат има рак. Заради ей таквиа централи като Чернобил.И както казах НЯМА нужда от АЕЦ. Всеки може срещу 20 палки да си осигури ток+топло до края на живота си. Аз съм направил точно така. Не завися нито от Русия нито от САЩ :) А вие защо трябва да сте слуги на едните или другите ?
82
7
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 87: Е затова и ти и децата ти ще имат рак :) Хвала Путлин. То е ясно,че Путин го боли онази работа за руснаците. Виж им само средната продължително на живот и после ела пак да отговориш. Аз няма да ти дам отговора сам ще си го намериш в интернет. И сега се натискай и тук да стане с такава продължителност. Простите хора си остават прости каквото и да им говориш......
81
7
 
10
 
! Отговори
Всичко е ок преди 4 години
Русия е виновна. Няма нужда да пишете по-нататък нищо. Пускайте одата на радостта на макс и хвърляйте салфетките.
80
3
 
5
 
! Отговори
Мордор преди 4 години
Саветция атом е най-мирния атом.
79
14
 
7
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Амeриканците се опитваха да изведат спътник в орбита въоръжен с ядрени оръжия Този спътник дефектира и падна някъде в морето около Европа Естествено пълно мълчание от страна на САЩ и отричане на истината ако някой ги попита.Как не се досетих само тези мръсни американци са виновни. Ама те са си по-принцип виновни за всичко.
78
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дедо поптакива заводи има не само в Русия, а и в UK, Франция, САЩ, Канада, Индия, Пакистан и Китай.е и? Мислиш, че учените, които са локализирали Маяк като източник на замърсяването това не го знаят ли?Аве как може *** да сте толкоз *** бе?
77
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим е руски, Путин няма да върне Крим ако ще цяла Европа да умре във мръсен въздух, радиоактивен смог, радиационен дъжд, африканска чyма и гражданска война. Путин сега си пие водката, а Европа тъне в едно блато от което няма излизане
76
10
 
21
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Това не е цялата новина. Умишлено аФторът е пропуснал, че франсетата са разгледали атомите на рутения под микроскоп и на тях е пишело "Сделано в СССР"!Сериозно погледнато обаче, това обвинение си е жив дебилизъм. Просто защото такива заводи има не само в Русия, а и в UK, Франция, САЩ, Канада, Индия, Пакистан и Китай. Възможно е и в Израел да имат. Но! Важното е да обвиним руснаците!
75
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След аварията на борда на амезиканската ядрена подводница пренасяща Рутений-106р Русия и Путин предупредиха гражданите от опасност от радиоактивен дъжд. В ЕС не предупредиха никой и оставиха джендърите под дъжда на гей-парада. Всички либерали са неграмотници обречени на гибел от ядрени авариир бежанцир африкански болести и накрая за тяхната некадърност е виновна Русия
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е много ясно, имах си хас да не е Русия!:)))