Automobilwoche: София - с едни гърди пред Измир за завода на VW

В преговорите със столицата ни участват немалко австрийски банки и инвеститори
26 юни 2019 11:00, Бойчо Попов
340
Automobilwoche: София - с едни гърди пред Измир за завода на VW
снимка: Ройтерс

Не Измир, а София води в списъка с фаворитите за новия завод на германския автомобилен концерн Volkswagen. Турция е на второ място, а предварително решение за изграждането на предприятието ще се вземе до началото на юли, пише специализираното издание Automobilwoche

Информацията му се различава значително от анализа на реномирания германски Handelsblatt, според който предварително решение вече има и то е в полза на Измир, преди всичко заради сериозни финансови стимули от страна на турската държава. Според  Automobilwoche вече има вътрешнофирмени разговори за продажбата на производствен имот до София, а мястото, което концернът разглежда в Турция, е край Измир. 

Още по темата
Баварското издание е категорично, че решението ще се вземе от централата на концерна във Волфсбург, а не от подразделението Skoda. Лично ангажиран и водещ процеса по подбор е директорът по производството и член на Борда на директорите Оливер Блуме, поясняват източници на изданието. Досега шефът на Skoda Бернхард Майер ръководеше операцията.

В завода се очаква да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места, а инвестицията от 1,3 млрд. евро го прави най-мащабния проект на Volkswagen за последните години. 

Skoda би искала да задържи правото за вземане на решение, тъй като то е от голямо значение за дъщерната компания, за да получи тя капацитети в бъдещия завод. Наскоро от концерна заявиха, че капацитетите на марката в Чехия са натоварени на 120%, поради което Skoda спешно се нуждае от нови производствени линии. Смята се, че ако те бяха налични през мината година, чешкият бранд би могъл да продаде още 100 000 коли само през 2018 г.

Разбира се, остава въпросът за местоположението. Наскоро Турция нееднозначно подчерта пред германски журналисти, че очаква да спечели надпреварата с България. В преговорите със София обаче участват немалко австрийски банки и инвеститори, твърди още Automobilwoche.

Както е известно, германският Volkswagen Group обяви в края на миналата година, че търси място за нов свой завод в Източна Европа, който да стартира дейност през 2022 г. Директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 млрд. евро и включва откриването на поне 5000 директно заети работни места. Впоследствие се очаква разкриване и на още хиляди допълнителни места в доставчици и обслужващи индустрии. 


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
7
 
1
 
! Отговори
Лавър преди 10 месеца
Ох да дойдат немците, да се реализира проетка, ще им работим евтино на немците либе либе булгарише либе дойче, да не четат хейтърите, да дойдат при нас ще им работим не за 1700, за 1600 лева ще им работим, и ние някои лев да видим, само да дойдат при нас, евтино и качествено ще им работим.
257
4
 
6
 
! Отговори
ИНЖ. преди 10 месеца
ТЪЙ КАТО БГ Е В ЕС, ИЗБОРЪТ Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕН! ДРУГОТО СА ПАРТЕНКИ ЗА МАТРЯЛА! ЕЛЕМЕНТАРНО Е - ФВ НЯМА СМЕТКА ДА ВНАСЯ С МИТО В СЪЮЗА ЕВТИНА МАРКА, ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ОБЩНОСТТА!
АЙ ЧЕСТИТО, БЪЛГАРИ! Ю НА ЦИИИ!
ПРОДАЖНИЦИТЕ НА КОПЕЙКИ ДА МЪЛЧАТ!
256
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много интересно как в една страна която от 30 години е поела пътя на евроатлантизма и демокрацията и е членка на ЕС и НАТО и в магазините има всичко пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна, в училищата се продава дрога, 70% от учениците са финкционално неграмитни, за последните 30 години са закрити 1000 училища а страната е първа по смъртност в света?
255
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До аз-ът

Нашите са дали на едни виетнамци $20 да им купят кристален сервиз от Кореком, защото тях ще ги питат от къде имат долари.Родителите ми поне са от тези, които помнят и не се правят, че тогава е било много хубаво.
254
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Георгиев

...Аз не си купувам нищо турско..
****************

Те не го правят за тебе безтуй защото ти не можеш да решаваш нямаш пари. Много бързо забравяш.
253
2
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 10 месеца
Интересно как една държава сред 30-те най-развито индустриално не може да предостави най-елементарни продукти от първа необходимост на заключените в нея лагеристи,
---
хората, на които се опитваш се обясняваш не разбират от дума а от сопа.

Много бързо забравиха как ходеха до Видин за гуми. Как причакваха черните студенти и ги пращаха с купени на черно валута, да идат до Кореком да купят Уиски да почерпят колегите заради новороденото си котило. Че иначе не можеха да обяснят откъде е валутата.
252
1
 
2
 
! Отговори
До аз-ът преди 10 месеца
Често задаваш един и същи въпрос, А отговора - И ДВЕТЕ!!!!!
251
2
 
6
 
! Отговори
До аз-ът преди 10 месеца
А мaйка ти и баща ти са имали мечти, недежди........
250
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 235
Преди България сама си строеше заводите и беше сред 30те индустриално най-развити страни в Света.

Интересно как една държава сред 30-те най-развито индустриално не може да предостави най-елементарни продукти от първа необходимост на заключените в нея лагеристи?Много си развит индустриално, ама трябва да излезеш от работа, че пуснали карантия в месарницата.Хахахаха
Или си толкова индустриално развит, че обикаляш целия концлагер да си купиш пералня.
249
5
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 10 месеца
Вчера твърдеше друго, явно си болно както те нарича оня дето те прави за смях
-----
виж сега ... колкото и различни самоличности да приема болната ти кратунка - малкото останли тука те разпознаваме. Споко... обикновено кризите при теб траят 1-2 седмици и се кротваш. Или свършвате парите за нета и чакате следващата инвалидна пенсия.

Не ме притесняваш наистина.
248
3
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 10 месеца
Боинг е на БСП и се контролира от Решетников!
----
Браво ! Гении !
с мат*рял като ВАС - не VW - Харвард ще си измести всичките кампуси тука. Такива гении, такъв потенциал не е за изпускане.
247
3
 
4
 
! Отговори
До аз-ът преди 10 месеца
Имате нужда от специализирана помощ!
246
2
 
7
 
! Отговори
Средногорец преди 10 месеца
До Анонимен 226

Е много бе, американците с подставената канадска фирма Дънди прешъс изнасят злато за 1 милиард, плащат на работниците по 650 лева заплати и трябва да им се кланяме, че плащали цели 5%, а останалите 95% си слагат в джоба, много добре сделка за България.

1.Американците нямат нищо общо с Дънди
2.Дънди не могат да добият злато за 1 милиард
3.В община Челопеч безработицата е почти нулева и средната заплата е най-високата в България - 2180лв
4.Дънди печели не повече от 20%.
245
4
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 10 месеца
УМЕН
С матрЕал като аз - ът няма как да направят завод тук!!!!
----------
оуууу
аз-ът е виновен, че сте държавата с най-ниските заплати и пак не идват инвеститори да ви дават работни места. Че университетите ви не присъстват в никоя листа, щото са места извън нея. Че разбирате от всичко-коли, здраве, секс, физика и глобално затопляне. Че наричахте проф. Хокинс ур*д. Тук в този форум.
Като се махна скоро - ще цъфнете. Завод до завода ще има. Мила моя майно льо.
244
1
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 месеца
Боинг е на БСП и се контролира от Решетников!
243
4
 
4
 
! Отговори
До аз-ът преди 10 месеца
Вчера твърдеше друго, явно си болно както те нарича оня дето те прави за смях
242
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като чета коментарите на хеътърите, не е учудващо че не искат немците тук. С такова простолюдиее и аз няма да искам. Дървени фисолофи, без никакви качества.
241
3
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 10 месеца
С матрЕал като аз - ът няма как да направят завод тук!!!!
240
0
 
2
 
! Отговори
Средногорец преди 10 месеца
До Пирински чукар

То и Аурубис се контролира от германци, но завода при нас се отчита с известна сума на БСП.
239
1
 
5
 
! Отговори
Доростолец преди 10 месеца
В района на Доростол все по усилетно се говори, че Локхийд Мартин които искат да продадат осемте 50 годишни самолета на България за 4 милиарда са собсвеност на партийна фирма на БСП от кръга на Корнелия Нинова, в която участват с капитали руски олигарси от обкръжението на Путин.