Филм фест треска

Петнайсeти София филм фест – подробности, програми, премиери
Обновена: 12 фев 2011 10:23 | 27 яну 2011 15:27,
2
Филм фест треска
Снимка: СФФ

Само след пет седмици най-мащабното международно киносъбитие в България ще заяви отново присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа.

За 15-ата година София филм фест ще събере над 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

15-ият юбилеен София Филм Фест ще се състои от 4 до 13 март 2011 в София с допълнителна програма от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

За девети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят), който тази година ще включва и 2 български заглавия.

Сред останалите филми са португалският “Америка”, турският “Бяло като сняг”, американският “Полски бар”, иранският “Кучешка пот” и германският “Денят, в който не бях родена”.

Председател на журито ще бъде номинираният за Оскар исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон, който ще представи на фестивала и най-новия си филм “Мама Гого” (Mamma Gogo). 

Още по темата

Специален гост на фестивала ще бъде носителят на Оскар Данис Танович, чийто най-нов филм „Цирк Колумбия” ще бъде представен на 12 март в Зала 1 на НДК на специална галапрожекция след Церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ.

За девети път ще бъде присъдена и наградата за най-добър български късометражен филм, а селекцията за 12-те финалисти в конкурса вече тече.

Фокусът тази година ще бъде върху Франция, а няма да бъдат изпуснати и традиционни рубрики, като „Голямата петорка”, представящ филми, наградени на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс.

Сред тях са “Чичо Бунми си спомня предишните животи” (Златна палма в Кан), „Мед” на Семих Капланоглу (Златна мечка в Берлин), “Даровете на зимата” на Дебра Граник (Голямата награда в Сънданс), “Ако искам да свирна, ще свирна” на Флорин Сербан (Специалната награда на журито в Берлин), “Поезия” на Канг Донг Ли (Корея, Награда за сценарий в Кан)...

Световна премиера на фестивала ще има албанския филм “Балкан базар” на режисьора Едмонд Будина, представен като проект на София Мийтингс през 2009 и ще бъде включен в Балканския конкурс на фестивала.

В нея ще гледаме още сръбските “Жената със счупения нос” на Сърджан Колевич и “Бял, бял свят” на Олег Новкович.

В програмата „Киното днес – големите майстори” за втора поредна година зрителите ще се насладят на последните филми на едни от най-утвърдените режисьори на съвременното кино – Алехандро Гонзалес Инариту, Том Тиквер, Сърджан Каранович, Алексей Балабанов, Алексей Попогребски...

В програмата „Киното утре – големите надежди” пък са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година, сред които Ли Хонги, Агнес Кошич, Фео Аладаг и др.

Българското игрално кино ще представи всички завършени филми след март 2010.

За първи път пред публика ще бъде показан дебютният филм на Димитър Коцев-Шошо “Лора от сутрин до вечер” по едноименния роман на режисьора.

На 15-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости.

Част от тях ще дойдат специално за 8-то издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
tay преди 13 години
vsi4ko shte posetA