София Мийтингс не е еднократна спирка

За проектите разказва Мартин Киселов
16 мар 2013 10:24, Петя Славова
0
София Мийтингс не е еднократна спирка
Мартин Киселов. Снимка: София Филм Фест

Мартин Киселов участва в селекцията на проектите в програмата на София Мийтингс от три години насам и провежда уъркшопа „Kак да подготвим презентация на филмов проект”. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и кинорежисура в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Занимава се основно с консултиране на драматургия за български и чужди кинопродукции. Все още не е заснел своя игрален филм, защото вярва, че към киното човек трябва да се отнася калпазански отговорно и докато няма какво да каже, по-добре да мълчи. За сметка на това има няколко театрални постановки, сред които „Формата на нещата” и „Скъпа Елена Сергеевна.

Какви са критериите за подбор на проекти за София Мийтингс?

Съвсем накратко: да имат добре разказани истории. Гледаме дали човекът знае какво иска да направи и дали може да го направи, което се разбира от това дали е разказал добре историята и се е подготвил компетентно. Тъй като в киното вече всичко е казано, много важно е как конкретният човек разказва нещата, които го вълнуват, по начин, който ще ги направи важни и за други хора.

Гледали ли сте филми от проектите, които са минали пред очите Ви?

Да, гледал съм. Един завършен филм вече е не малка победа за авторите му, дори да е най-кошмарният, той ще им е дал уроци и аз гарантирам, че следващият им филм ще е по-добър. София Мийтингс и като цяло София Филм Фест са построени около идеята за общност от хора, които правят и гледат кино – така че като форуми да не бъдат еднократна спирка. Както се случи с Константин Божанов и „Аве”: филмът беше представен като проект на София Мийтингс, после бе селектиран за Международния конкурс, а тази година Божанов участва в международното жури. Аз основно виждам филми, които са надраснали проекта и това много ме радва, защото така осъзнавам, че от подобни форуми има смисъл – на тях си видял нещо на ранен етап и си му помогнал, за да се развие в нещо хубаво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари