Георги Дюлгеров с чешиткса книга "Биография на моите филми"

Премиерата й е част от програмата на София Филм Фест
13 окт 2020 20:56, Петя Славова
5
Георги Дюлгеров с чешиткса книга "Биография на моите филми"
Снимка: София Филм Фест

В днешния ден от 24-ото издание на София Филм Фест в Дом на киното от 18.000 часа ще се състои премиерата на книгата "Биография на моите филми" на Георги Дюлгеров и откриване на изложбата "40 години "Мера споредъ мера".

Според думите на своя автор, "Биография на моите филми" е "доста чешитска книга". Тя е решена в черно-бяло, като в нея са включени разкази за филмите на Георги Дюлгеров, създадени до 1989 година, обединени от темата за личността срещу системата.

Към всеки от коментираните от автора филми ще бъде приложен специален QR код, чрез който с помощта на мобилни устройства с QR-четец, се представят епизоди от съответните творби, за които става дума в разказа. По този начин, заедно с текста в "Биография на моите филми", читателите ще има възможност да си припомнят
откъси от самите филми на Георги Дюлгеров. Издател на книгата е Игор Марковски.

От 19.00 часа ще се прожектира за първи път първата серия на възрожденската сага "Мера споредъ мера" в съвсем нов вид, с напълно реставрирани картина и звук. Този процес е резултат от сканирането на целия негатив и неговото цялостно почистване; след това той е разчетен наново, направени са нови цветови корекции и е коригирана експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на изображението и подобряване на качеството му. Филмът ще бъде представен с изцяло нов звук – верен на оригинала, но преформатиран от моно в стерео 5+1, с добавени звукови ефекти. „Мера споредъ мера“ ще бъде представен със запазена оригинална фонограма и добавени субтитри на литературен български език – за да бъде улеснено възприемането на историята от младите поколения, при все специфичните наречия и архаичната лексика на оригинала.

От 21.30 часа програмата на фестивала продължава с филма "За безкрайността"  на Рой Андершон. Това е кинематографичен размисълвърху човешкия живот с цялата му красота и жестокост, великолепие и баналност. Непоследователните моменти са натоварени със значението на исторически събития - като в унес се скитаме, потопени сякаш в приказка на Шехерезада.

Във Френски институт - Кино "Славейков" от 19.30 часа може да гледаме филмът на Франсоа Озон "По божията милост". Продукцията  получи Голямата награда на журито на Берлинале 2019. Разказана е историята на Александър, който живее със семейството си в Лион. Един ден той случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Александър се изправя срещу свещеника и успява да открие още негови жертви. Филмът е част от програмата "Франкофония 50".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
2-15 преди 3 години
На тая снимка от преди 30 г. Руси Чанев прилича 1:1 на механика Самуел/Сам от съвременното авто мото шоу на Хенри Коул "Забравени в гаража" от ТВ Дискавъри. Дребнавите веднага се хванаха за грешката.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чеситкса - нещо за начecване на катериТСата на Петя.
3
0
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
И защо сте изтъпанили Руси Чанев? Вярно, че изпълнява главната роля в "Мера според мера", но все пак няма никаква връзка с чешитската публикация.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По публикацията работи: чешиткса журналистка
1
0
 
4
 
! Отговори
Бургас преди 3 години
Мале,чешиткса