Още 2 г. живот за маршрутките в София

Общината ще контролира колите с GPS системи
Обновена: 14 ное 2011 07:06 | 14 ное 2011 07:06,
46
Още 2 г. живот за маршрутките в София
Снимка: архив Булфото

Поредната шумно обявена идея за реформа в столичния градски транспорт се отлага. Общината се отказа от намерението си да замени "отживелите" маршрутки с удобни малки автобуси.

До две седмици ще се пуснат конкурси за подновяване на договорите на маршрутните превозвачи за още 2-3 години, обясни пред в."Сега" зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

В момента маршрутките се движат по 15 линии, след като договорите им бяха удължени до края на годината. През лятото от общината бяха категорични, че до Нова година ще има нови конкурси за довеждащ транспорт с малки автобуси, климатик и достъпни за хора с увреждания и майки с колички, които да спират на определени спирки, а не както маршрутките "където си искат".

Сега кметството ще изиска маршрутките да се оборудват с GPS системи, за да може да контролира работата им. "Получаваме много имейли с оплаквания, че в извънпиковите часове маршрутките не се движат изобщо или че променят сами маршрутите си", обясни Христов.
 
Превозвачите, които пускат по-малко от договорения брой коли по дадена линия или не спазват маршрутите, ще бъдат санкционирани.  Превозвачите освен това ще са с нови разписания и променени трасета.
 
Идеята маршрутките да не спират, където искат пътниците, а на определени спирки, все още се обсъжда, но мненията на хората били по-скоро негативни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Маршрутки следва да има само по слабо натоварени направления в крайните квартали с обозначени спирки, продажба на билети по будките, апарати за самотаксуване в превозните средства и контрольори.
45
1
 
0
 
! Отговори
efifi преди 12 години
Някой знае ли али маршрутка 36 все още минава по ул.Бели Дунав ?
44
1
 
3
 
! Отговори
gin&tonic преди 12 години
Аз съм за маршрутките, защото ми спестяват прехвърляне по автобуси и тролеи. Специално 21, която ползвах беше наистина отвратителна, но беше единственото превозно средство, което свързва Бояна и Бъкстон с център. Тролей 2 е нередовен, а за 63 да не говорим.И сега като затворят Бъкстон, много ми е интерсно как с 63 ще се свържем с центъра. Той ще си пердаши по Борис до Военна болница. А до Борово, 20 поликлиника!!! и бул.България никакъв шанс. Затова маршрутка 21 трябва да се пусне!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не виждам за какво се оплаквата и ревете като ученички? Били карали бързо, безрасъдно, возели картофи... маршрутките масово са изтърбушени бусове на милиони километри, те празни едвам отлепят на светофара, а какво остава когато са претъпкани с хора? Не виждам какво ви пречат, когато карате колите си?
42
0
 
1
 
! Отговори
дсдса преди 12 години
Aма вие какво очаквате, като шофьорите на маршрутки са най-големите ***, събрани от къде ли не....да спазват правилата ли?!Хаха...те добре че не бият возещите се все още...проблема е, че за някои хора/квартали няма друг вариант....
41
0
 
3
 
! Отговори
кк преди 12 години
"в извънпиковите часове маршрутките не се движат изобщо или че променят сами маршрутите си" - абсолютно вярно! Особено ако е неделя и след 7 вечерта, най - добре си търсете други алтернативи. Маршрутките са много удобни и се стига бързо и лесно от точка А до точка Б, пък и спестяващо от финансова гледна точка, но твърде често правят каквото си искат!
40
3
 
2
 
! Отговори
попа преди 12 години
хората на маршутките наляха мангизи /вие ко искате да ги спра / ами нали няма да съм кметица/ и аз хляб ям / ебети си майката / ще ме търпите нама как/ ади чао че отивам на среща/ далаверка малка
39
5
 
5
 
! Отговори
bzb преди 12 години
Маршрутките да свалят и качват пътници само по спирки и да спукват от глоби тия дето дето спират на други места. Тогава може и да ги приема...
38
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Освен, че нарушават непрекъснато Закона за движение по пътищата, маршрутките нарушават нещо много важно - в тях не може да има правостоящи. За да има правостоящи, то трябва да са автобуси, а не бусове. Разбира се закона ще продължи да се нарушава, все пак мафиотските фирми на демократите собственици на маршрутните линии няма да търпят загуби я. До две години тези маршрутки трябва вече съвсем да са се разпаднали.
37
13
 
8
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 33Където ви хванем, там ви бием бе момче! Набий си го в червената кратуна. Едно си знаете, едно си баете. Мутри, тикви, Боко, милицонери, на Цецо апартаментите... сменете малко репертуара :)
36
4
 
8
 
! Отговори
пешак преди 12 години
Аз нямам кола, и съм против , маршрутките... то не са спиране посредата на платното или върху пешеходна пътека или не-потегляне на зелен сфетофар - щото има слизащи и качващи овце. то не са странни маневри. и драги ми маршрутковозци особенно 21 - маршрутно такси не значи да спира където искате а да върви по определен маршрут - и ти може да не се качваш в препълнена маршрутка ама тва не значи че 100-200 метра сле дкато ти си се качила няма да влзязат още 10 овце...
35
2
 
18
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 12 години
Да напомня на драгите неграмотни ГЕРбераси, маршрутките са собственост на Андрей Иванов, председател на СОС и известна софийска мутра от Пазарджик (там е бил ченге)!Е затова тези подвижни *** се движат!
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички, които са против маршрутките, със сигурност имат коли. Да питат за или притив маршрутките тези, които нямат коли и разчитат на маршрутните таксита и градския транспорт, за да се придвижват.За всеки шофьор, колкото по-малко коли има да му се пречкат, толкова по-добре.
33
8
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ=БКП преди 12 години
Борисоff=Живкоff БКП=ГЕРБ=МАФОЯ
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално в развитите страни,повечето хора ходят със обществен транспорт и метро.В БГ е досто неудобно да ползваш такъв транспорт,атобусите са претъпкани,стари,закъсняват.И се получава порочен кръг.Хората ползват колите си,създава се задръстване-и си казваш,ако не съм с колата с автобус изобщо няма да стигна.И така решение няма засега.
31
0
 
19
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Не знам за маршрутките, но каруците ще ги надживеят :-)
30
4
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Аз па си перкам с колата :) Ако някой *** с маршрутка ме удари - имам каско. Оправяйте се :D
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маршрутката е частна фирма и ще върви докато има интерес от работата и. Не вярвам някой частник точно в час пик да спира колите си за да не работят ? *** общински изцепки.
28
1
 
4
 
! Отговори
хахахаххахаха преди 12 години
хахахахха някой да не си е мислил друго. Шменти Капели е работата
27
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маршрутките са типичното превозно средство на държавите от третия свят!