Пак изрисуваха Паметника на Съветската армия

"България се извинява!" за смазването на Пражката пролет
Обновена: 22 авг 2013 14:07 | 21 авг 2013 10:24, Красимир Ангелов
270

Снимка: БТА

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан, този път в розова боя.

В долния край на монумента е изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!"

Поводът за акцията на неизвестните "художници" е, че днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.

Още по темата
България е със сериозен принос в офанзивата, като се извинява за участието си в кървавото потушаване на бунта едва през 1990 г. с решение на парламента и 7 години по-късно по време на посещението на президента Петър Стоянов в Прага.

Dnes.bg припомня, че това не е първото посегателство срещу паметника в центъра на София. За първи път през 2011 година той бе изрисуван с известни комикс герои и надпис "В крак с времето".

В последните 2 години имаше още няколко акции срещу монумента, като дори върху войниците бяха „надянати“ качулки в знак на подкрепа за руската пънк група Пуси Райът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
20
 
12
 
! Отговори
MM преди 10 години
Някой видял в интернет нещо от скорошната история и решил да се направи на големият антикомунист. Срамота за такива хора и за това мислене което го набиват на хората в главите през така наречената демокрация. Какво са ви направили паметниците не мога да разбера. Вижте как изглежда паметникът на съветската армия във Виена. Историята трябва да се помни а не да се срамуваме т нея. Съветската армия е загубила от 9 до 14 милиона души в тази война, така че трябва да се уважават тези хора.
167
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ ТЕЗИ ОТ Т.НАР КОНТРАПРОТЕСТ НЯМА ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА ЧЕШКИЯТ НАРОД! ЗАЩОТО АКО ГИ ПИТАТЕ ДАЛИ Е БИЛО ПРАВИЛНО ДА СЕ НАПРАВИ ИНВАЗИЯ В ЧЕХИЯ, ВСИЧКИ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ЩЕ КАЖАТ ДА, БЕШЕ ПРАВИЛНО! ЗА СМИСЪЛА НА ТОЗИ ПАМЕТНИК ЩЕ КАЖА: БГ Е СТРАНА ОТ ОСТА БЕРЛИН-РИМ-ТОКИО! Т.Е ПОБЕДЕНА СТРАНА! А ТЕЗИ, КОИТО ИЗДИГАТ ПАМЕТНИК НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ЕДНА ПОБЕДЕНА СТРАНА СЕ НАРИЧАТ ЛАКЕИ И КЛАКЬОРИ! НА ЖАРГОН - ДУПЕЛИЗЦИ! БГ ГРАЖДАНИ - ВИЕ КАКВИ СЕ ЧУВСТВАТЕ?
166
5
 
12
 
! Отговори
A преди 10 години
Стига сте политизирали, използвайки сегашните съществуващи партии. Този акт няма нищо общо нито с ГЕРБ, нито с когото и да било. Това е израз на мнение и по-специално позицията на младите хора спрямо най-новата ни история. Израз чрез актуални и креативни за нашето време способи и е хубаво, че съществува. Това, от което трябва да се засрамят повечето от вас е, че ако не беше този "вандализъм" едва ли някой щеше да се сети или да преразгледа случилото се в Прага '68-а....
165
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонименКакто се казва в една приказка "Историята се пише от победителите". Иначе съм напълно съгласен с теб за руските лагери...
164
11
 
27
 
! Отговори
открий разликите преди 10 години
До BRENDOВ Берлин е издигнат такъв, в памет на ЗАГИНАЛИТЕ ВОЙНИЦИ в боевете за града!А този в София е на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ - е "по принцип"! По комунистически принцип - от раболепие!По същия принцип, по който Тошо искаше да ни прави тяхня република, ама добре, че Хрушчов отказа
163
7
 
27
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Do 178 Ха ха ха ха ха . Знаеш, че нямам нищо общо с БСП. Гадните комунисти поругаха войнишкият Паметник който беше в градинката където е сега НДК и на бул. "Патриарх Евтимий". Сега ронят крокодилски сълзи за това, че млади, умни люде са вапцали паметника на Окупаторите ни. Хвала на тези млади хора. Много ме кефят.
162
8
 
12
 
! Отговори
. преди 10 години
До Спонги.Ей, .... долен.Явно си пенсия бесна.Заради *** ти БСП/БКП сме на това дередже!!!
161
3
 
13
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Жалко,че мисленето ни си остана някъде в 19-20 век от световната история!!!! Я се поогледайте малко и си сверете часовниците на които времето е спряло!!! Вчерашните върли врагове днес са ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРТНЬОРИ и ПРИЯТЕЛИ.Важните дати от световната историята се почитат както от победители,така и от победени,а ние инфантилните си играем игричките на стражари и апаши,на червени и сини,на демократи и по-демократи.За съжаление света не е вече място за наивници по детски.Крайно време е да се СЪБУДИТЕ!
160
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочетете "Колимски разкази" на Варлам Шаламов(има го в читанката), за да видитеруснаци как държат в концлагери други руснаци без причина по 17 години.В тези лагери условията са били същите като в немските. Немците са имали3-4 години концлагери и са праща ли там не свои. А руските са прекарали и убили там много повече милиони и то свой. Изводите си ги прави всеки сам за себе си. Иначе и аз се извинявам на чехите, макар и да не съм бил част от тези събития.
159
3
 
8
 
! Отговори
Von Strom преди 10 години
До Антумутра: Посланието няма нищо общо с ГЕРБерите. Прочети историята и недей да ходиш на жълтите павета да биеш протестиращите, че ти и баба ти ще го отнесете. :)
158
18
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ БОГ ВИЖДА ВСИЧКО ОТ ГОРЕ!! ТОЙ ВИЖДА, ЧЕ БОЯДЖИИТЕ СА СЛУГИ НА БОРИСОВ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ***!! НА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ СЛУГИ КОИТО ГО ЗНАЯТ ДОБРЕ КАКЪВ Е БОРИСОВ ДУШИТЕ ИМ ОТИВАТ В АДА ВОВЕКИ ТЪЙ, ЧЕ НЕ Е ДА ГИ ПОХВАЛИШ А ПО-СКОРО ЖИВИ ДА ГИ ОЖАЛИШ!
157
4
 
13
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Чехи и поляци все пак са били окупирани от германците, при тях може да се говори за накакво "освобождение"...Но нас от какво са ни освободили?
156
10
 
11
 
! Отговори
Редно преди 10 години
Редно е да се извиним и на Иракския, и Афганистанския народи за това,че им изтребваме населението ,като боядисаме паметника на американските летци,загинали при бомбардирането на България!
155
9
 
10
 
! Отговори
Боко преди 10 години
Да построят до този и един паметник на Винету и да се свършва с тия простотии!
154
18
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Простите гробари единствено постигат още по-голяма ненавист към тях!!Борисов е политически труп и това няма да се промени!!
153
16
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
До АнонименВ тази държава има полиция!!!когато тя не е в състояние да се справи тогава и аз и другите които не харесваме гробарите и теторизма им пред парламента ще излезем и хубаво ще ги пребием от бой докато мърдат!!
152
14
 
11
 
! Отговори
Nexeus преди 10 години
Е то по тая логика, Швабите трябва да се извиняват всяка година на целия свят. Или пък група евреи или поляци да мацат де що им падне по цяла Германия.Куха логика...
151
16
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Всички знаят, че Борисов е убиец на народа си!!!Това, че поругават паметници няма да промени нищо!!!
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНТИМУТРА - бе, аз не знам, що ги бавиш тия, бе, а не земемеш нещата в свои ръце!? така де!
149
0
 
5
 
! Отговори
leka podrobnost преди 10 години
v pametnika nqma shmaizeri. tova sa PPSh - Pistolet Polimiot Shpagin, lekata kartechnica e DP - Dektaraeva Pehotnii, pushkata veroqtno e Mosin Nagant... no tam SHMAIZERI NQMA. Shmaizer e MP 40 - Machine Pistol 40, nemski kartechen pistolet, prqkora mu idva ot syzdatelq - Hugo Shmaizer. kato cqlo smyrt za komunizma, izvinenie za latinicata i *** za BKP-DS-GERB-BSP-SDS-DPS i druga *** na prehoda