Пак изрисуваха Паметника на Съветската армия

"България се извинява!" за смазването на Пражката пролет
Обновена: 22 авг 2013 14:07 | 21 авг 2013 10:24, Красимир Ангелов
270

Снимка: БТА

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан, този път в розова боя.

В долния край на монумента е изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!"

Поводът за акцията на неизвестните "художници" е, че днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.

Още по темата
България е със сериозен принос в офанзивата, като се извинява за участието си в кървавото потушаване на бунта едва през 1990 г. с решение на парламента и 7 години по-късно по време на посещението на президента Петър Стоянов в Прага.

Dnes.bg припомня, че това не е първото посегателство срещу паметника в центъра на София. За първи път през 2011 година той бе изрисуван с известни комикс герои и надпис "В крак с времето".

В последните 2 години имаше още няколко акции срещу монумента, като дори върху войниците бяха „надянати“ качулки в знак на подкрепа за руската пънк група Пуси Райът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички които драскат или рисуват по чуждата собственост без разрешение, особенно тези с графитити са изключително маулумни *** на ниво ***, абсолютно прости ***! Всичко до което се докосват става грозно, трябва да ги глобяват зверски и по 1 година общополезен труд!
187
16
 
19
 
! Отговори
Сабята преди 10 години
ши.ани комунисти .....това е ! Заминавайте всички да живеете в русия тук няма място за вас.
186
0
 
15
 
! Отговори
Базилио преди 10 години
От името на жителите на Стрелча, Ильо Ильов връчи благодарствени адреси на първия секретар в посолството ни в Монголия Иван Евстатиев, който е родом от Стрелча и има основна заслуга паметникът да дойде в средногорския град, както и на групата монголски скулптури, които са изградили и дарили монумента. Те са били студенти в България и са ученици на известните български творци Величко Минеков и Светлин Русев.Паметник на Аспарух имало в Стрелча и то изработен и дарен от монголци?!?А в София???
185
4
 
19
 
! Отговори
Базилио преди 10 години
Срамота, нямаме голям паметник на хан Аспарух, даже и малък не знам дали има, ама сме пълни с Альоши и паметници на съветската армия. Какво да чакаш от такъв народ. Дупедавци и слагачи. Че тука някакви и възмутени го раздават.Да къртят този барелеф,да го носят в музея на социалистическото изкуство и да сложат на негово място един на българския войник.И да се направи голям паметник на основателя на тази държава!
184
2
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Този паметник е истински културен феномен, дар божи! Както и да го изрисуваш, какъвто цвят да му сложиш, каквито фигури да проектира и каквито надписи да напишеш, всичко му отива! Не трябва да го бутаме - напротив, той трябва да стане художническо платно за гражданска съвест. Трябва да ни напомня за онези 45 години бесен комунизъм, защото ние българите сме склонни да забравяме историята и да вярваме в пропагандата на днешните партии. За мен той е символ на БКП и СССР, за друг - на братска Русия.
183
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШoпМного си *** бе шопе, сигурно си мръсен престъпник - *** .
182
3
 
16
 
! Отговори
Sasho преди 10 години
Пиша ти от Плевен, драги Ванка.Помниш ли кагда пришол със танка?Беше млад, но се държеше мъжки.Зарази семейството ми с въшкиВзе на мама златните пендарии дори галошите ми стари.Помниш ли, как кушаше картошки?Наконец забърса три кокошки.После си преспал със какa Сияи изпил си всичката ракия.А след време чухме и мълвата,че си гръмнал тате във главата!
181
2
 
16
 
! Отговори
Sasho преди 10 години
Длъжен бях да те обичам, Ваня.Даже кръстих дъщеря си Маня.Залъкът си давахме насилана Русия тая дива сила.После цели девет петилеткиграбихте уран и руди редки.Грабихте и жито, папиросиЗарад тебе ходим голи-боси!Дружбата ни беше свята, чиста.Ние всички хранехме танкиста.А пък ти ни пазеше със танкаи ни взе последната луканкаПазеше и немците, и чехите.Ние тук възпявахме успехите.С паметник стърчиш ни на главатаи скверниш небето и земята.
180
3
 
16
 
! Отговори
Sasho преди 10 години
С голямо старание окупаторите и техните комунистически лакеи изкореняваха националното самосъзнание на българския народ. Веднага след окупацията бяха върнати в СССР (разбирай в Сибир) Таврийските и Бесарабски българи, които бяха намерили убежище в България по време на войната. Изфабрикуваната в Коминтерна македонска нация започна насилствено да се налага във Вардарска Македония върната на Югославия и в Пиринска останала в пределите на България. Българите в Пиринско бяха насилвани да се обявят за македонци. В земите ни свободно върлуваха сръбски емисари учители, книжари и други, които
179
4
 
6
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До krasimirvmКво си се разревал, бе?Нали американските летци са били съюзници на Червената армия!Ако не бяха те, Хитлер щеше да ви е наврял в *** г/з
178
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големи герои сте това мазачите.............Паметника ще го почистят и ще стои.Зимъска, обаче ще ручате "розов газ"! :))))
177
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До случайнои какво като са си ги накупили тези неща, ми да беше ходил и ти така да си изкараш парите пък купувай ко ти душа иска аз на такива пари не завиждам
176
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Strahlivci, shiushumigi, 6to ne goizrisuvahte predi 25 godini, sega i baba moje
175
3
 
15
 
! Отговори
Диана преди 10 години
Тези,които се върнаха от Чехия бяха приети без конкурсен изпит в университетите!
174
17
 
13
 
! Отговори
Mиро преди 10 години
До демократа Паметници на победилите армии има по цяла Европа, ама то *** какво ти разбират. Те са за това да има памет за съответното събитие. Вече 23 г. разни *** искат да се изтрие историята, но с действията си стават само смешни, дори жалки.
173
11
 
25
 
! Отговори
Демократа преди 10 години
Тоя скапан паметник трябва да бъде унищожен а с него трябва да бъде забранена като партия и гнусната и подла групировка БСП=БКП
172
4
 
2
 
! Отговори
off преди 10 години
Не някой от вън ще ни затрие ,ами ние сами се затриваме !! Еххх ,защо така .....
171
5
 
17
 
! Отговори
историк преди 10 години
Сравняването на несравними неща са комунистически приоритет, с едничка цел да прикрият тежки грехове и престъпления. Афганистан..., и Чехословакия??? Кое е общото помежду им и коя беше последната държава, в която Русия беше навлязла с войски с цел окупация? Не беше ли тъкмо Афганистан? И не беше ли тази окупация онова, което активира тероризма, като средство на съпротива в лицето на муджахидините? Що се отнася до Чехия, то тя беше мирна страна подложена на интервенция от комунистическия рус блок
170
13
 
15
 
! Отговори
случайно преди 10 години
има ли полиция в софия или чакат каквото им каже ***,безпредметно е да споря с пишещите неграмотници във форума ,ама дали ще видя да се извиняваме на афганистан,на босна и на всички страни където сме изпращали мисии,само ,че редовно служещите войници през 68г. не са получили и лев за отиването им в прага,а тия натовчета сега им плащаме всички ние заплатите,аз знам поне трима които си накупиха апартаменти,хубави коли плюс сигурна работа до пенсионирането на 42г.,а пък вие си рисувайте паметн
169
11
 
18
 
! Отговори
историк преди 10 години
Въпросният паметник е абсурд, срам и нихилизъм за нас българите! Абсурд, защото в центъра на столицата има паметник на окупатор в лицето на руските (съветски) войски. Срам, защото няма нито един български паметник в София, който да съперничи дори по размери на руската купчина камъни в центъра! И Нихилизъм за народа ни, защото на 9.9. 44 г. руската армия и държава нападнаха България, окупираха я и поставиха марионетно управление, наследниците на което и сега са начело на разграбена България!