Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.

Готвят солени глоби за паркиране без да имаме алтернатива
Обновена: 4 май 2016 15:44 | 17 апр 2015 08:35, Александър Попов
234
Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По отношение на цените за подобни неща сме ОБРАЗЦОВА ДЪРЖАВА за еврогейския съюз, а в същото време с детска количка не можеш да пресечеш един светофар - пример бул. Цар Борис III и ул. Тодор Каблешков
30
5
 
10
 
! Отговори
Симона преди 9 години
Този проблем както всеки друг има две гледни точки:1. За пешаходците е изключително неприятно това че тротоарите са заети от коли и на практика неизползваеми2. За шофьорите не е по-малко неприятен факта, че няма алтернативаАз мисля че всеки който иска да има осигурено място на което да паркира пред дома си, трябва да си плати - било за паркомясто или гараж. Който не може да си го позволи - без кола. Но пак идва проблем - на доста места и да искаш да си платиш няма за какво. Омагьосан кръг :)
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както винаги тук всичко па е наопаки! Първо почваме да глобяваме, пък след това, евентуално, може и да почнем да строим паркинги, ама не е много сигурно.
28
14
 
21
 
! Отговори
шофьор преди 9 години
Не може всеки *** да купи по една кошница за 2000 лв. и да се прави на велик . След като няма места за паркиране ползваш градския транспорт или ако бързаш такси . В Токио ако не докажеш , че има къде да паркираш не ти разрешават да си купиш кола . Това е положението във всички големи градове . Другия вариант е да си стоиш на село и да си паркираш където поискаш .
27
12
 
15
 
! Отговори
ПЕПО преди 9 години
Само така-яко теслата-не 200 ,а 500 лева да го направят ! Тарикатите да си цакат -затова са тарикати !
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но синята зона по тротоарите в центъра е разрешена.
25
1
 
19
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Държавата не е длъжна да осигурява места за паркиране, но е длъжна да упражнява контрол на архитектите по общините издаващи разрешения за строеж без да се предвидят места за паркиране на живущите, но на строителя му е по лесно и евтино да бутне рушветче и да построи блок от 30 апартамента с място за 5 коли. За издаване на разрешения за големите обекти, като молове и т.н. се гледа и инфраструктурата около обекта, но явно и там минават по същия начин.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депутатите се самозабравиха. С тези шкембета не виждат какво става долу. На фона на мизерията, за която те носят огромната отговорност, ще товарят хората със "солени" по-скоро унищожителни глоби. Няма протести пред НС и се почувстваха недосегаеми да вършат глупости.
23
2
 
10
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Как да има място за паркиране в междублоковите пространства като са заети от ламаринени и бетонни гаражи?Колата не е в гаража и заема място някъде другаде,но гаража си стои и заема и той място за две коли.Тези гаражи отнемат място два пъти повече отколкото ако колите са паркирани и подредени на тяхното място.Ще каже някой нещо за кражбите-за това си има достатъчно охранителни фирми и цяла институция МВР.С парите които се плаща наем за гараж в Общината може да се наеме охрана на всеки паркинг
22
4
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Хазната изобщо няма да се напълни, а ще се напълнят джобовете на тия дет питат и кво ша праим сега.
21
6
 
4
 
! Отговори
емигранта преди 9 години
До от Сидни Ав$$тралияПоздрави , скоро и аз ще пътувам за Австралия може би .
20
9
 
12
 
! Отговори
ЛА преди 9 години
И сега какво, да ревна за шофьорите, заради които няма откъде да мина с бебешката количка?! Масово в сраната се паркира по тротоарите, което впрочем не е забранено, но ЗДвП казва ясно, че трябва да се оставя разстояние най-малко от 2 метра за преминаване на пешеходци. Кой от тези показани на клипа беше оставил такова разстояние?! И така докато не ни вкарат в ред, ще си живеем в този хаос. А иначе сме европейци ;). И накрая, държавата не е длъжна да ви осигурява паркоместа! Осигурете си!
19
6
 
13
 
! Отговори
1 преди 9 години
Като искат да си возят задниците в кола, ще си плащат. Транспорта в София е редовен и много от гъзарите могот да слязат от колите, ама не е престижно да се возиш на транспорт. Как да си покажат скъпите автомобили.
18
4
 
8
 
! Отговори
sorry преди 9 години
При минимална работна заплата от 360 лв.,глоба от близо 60% от нея си е направо обир от народните ни мародери,народни "представители".Друг е въпроса,как се събират сегашните глоби от20лв.,бих казал, никак,минаване на давност и други икономически похвати.Та тези икономически похвати ще станат физически отмъщения.Топенето на нацията ни и болничните листове започват .
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
напротив има алтернатива - пеш ,колело ,(извън)градски транспорт .постоянно се появяват на пазара нови изобретения за екологично придвижване .колата трябва да се ползва сами като последен вариант .такова глезотене -за 20 м да се качиш в колата ,за да не се преумориш ,само тук съм виждала .
16
2
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Съгласен съм с "колегата" , че ни трябва нов начин на мислене - да се строят велоалеи и пешеходни зони. Идеалният центърът трябва изцяло да е забранен за движение (а не по една улица във всеки град). Понеже комунизмът не ни даваше коли давай сега на инат да купуваме и паркираме където ни падне.Моето семейство има един автомобил (и извън зимата основно жената го кара) и три велосипеда. Разбира се грешка е на общината с толкова много строителни разрешителни и без паркинги, която продължава и днес.
15
2
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Да се разреши паркирането на еднопосочни улици, /не на тротоари/ като се премахнат знаците "спирането" и "паркирането" забранено. Смятам, че веднага ще се облекчи проблема. Стига с тези забрани !!!
14
1
 
11
 
! Отговори
Фильо преди 9 години
Решението за високите глоби е решение на парче, както всичко на тази територия. Никакви нови паркинги. Колко междублокови пространства се застроиха ? Достатчъно е да минат веднъж по кварталите, там изобщо няма къде да се паркира. След това ще има саморазправи- веднъж с налагащите глоби и второ между съседите за малкото места пред блока където няма да са в нарушение. Но може би законът на джунглата трябва да надделее за да почнат да се изчистват нещата.
13
3
 
10
 
! Отговори
Винкело преди 9 години
Ей dnes.bg, немой да ми казвате къде да паркирвам да не станете вчера.бг.
12
1
 
24
 
! Отговори
Зографски преди 9 години
А екипът на "Днес" намери ли къде да паркира автомобила си?