Каляски и отколешни рокли – музеят на София

След дългогодишно очакване, вече и столицата си има музей
17 сеп 2015 09:00,
12

Снимка: БТА

Постоянната експозиция на Музея за история на София ще бъде открита официално днес на празника на столицата - 17 септември. Музеят се намира на пл. "Бански" 1 (сградата на бившата Централна минерална баня) и днес вратите му ще са отворени от 10.00 до 22.00 ч., съобщиха от институцията.

Музеят за история на София е основан през 1928 година. За кратко, по време на Втората световна война, има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда на пл. "Бански" 3 обаче е разрушена при бомбардировки през 1943 година. Оттогава за столичния музей се търси дом.

През 2015 г. Музеят символично се завръща отново на пл. "Бански", след 25 години неуспешни опити да бъде отворен повторно. Сега вече музея ще се помещава в обновената и адаптираната сграда на бившата Централна минерална баня. Ще могат да се видят осем различни зали от постоянната експозиция, разкриващи историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX век.

Постоянната експозиция е разпределена по зали, както следва: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията.

Сред най-ценните експонати са стъклен съд тип "Ваза диатрета", стенописи и икони от т. нар. Софийска Мала Света гора, старопечатни книги, "Златната каляска", часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип "Паяк", автомобил "Мерцедес", Златната книга на София, колекция детски играчки и други.

По повод на официалното откриване на Музея и отбелязването на Деня на София - 17 септември, е предвидена тържествена програма. След откриването в 21.00 ч., ще има огнен спектакъл, 3D Mapping и пиротехническо шоу.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешко"Чудесен подарък за празника на София".====Прав си Пешко. Роден съм и израстнах в София. Като деца, редовно ходехме да се къпем в Централната баня (Топла баня втора класа) и да се плацикаме в басейна. Сега всеки има баня в къщи, а тази монументална сграда наистина си намери новото приложение. Да е честито на всички родени в София!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега познайте, кой софиянец ще резне лентичката :)
8
0
 
3
 
! Отговори
мда преди 8 години
Супер.. Ако има възможност още днес ще го посетя... :)
7
1
 
7
 
! Отговори
wtf преди 8 години
Мога да кажа само "Благодаря"! Благодаря, че най-накрая сградата беше реставрирана и пусната в употреба, и че се направи нещо за нас, а не универсален магазин или балнеоложки център за някой хрантутник! Да ни е честит новия музей!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Веждичката някоя пластика няма ли??За няколко стотин хиляди закупена с НАРОДНА ПАРА??Компенсацийка за КТБ, де.Човека има да избива чивия.
5
4
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Ако си дори мъничко запознат с модерните спа тенденции щеше да ти е ясно, че никой няма да се навре в центъра на града, за да се къпе.Тези бани са отживелица за старци.*** в Бъудапеща, там има една на пръв поглед приятна баня в центъра с открит басейн...До тук добре, после като се огледаш - само пенсионери, мирише гнусно, а наоколо клаксони и задръстване.Младите се бъзикат, че който няма баня ходи там.Честито на София за прекрасния музей.
4
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалшив лустросан кич, зад който се крият алчни общински мишки и сателитите им. Поредните заграбени средства от мизерните българи.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чуден музей, на фона на изчезващите българи!
2
2
 
22
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Чудесен подарък за празника на София
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да е честита новата придобивка на столичани и да помнят с добро историята си! :)