Площадки, градинки... всичко под ножа в столичния "Младост"

Хората от квартала се вдигат на протест, общината увърта
15 авг 2016 11:00,
54
Площадки, градинки... всичко под ножа в столичния "Младост"
Карти, показващи в кои зелени площи в столичния квартал "Младост" е предвидено застрояване (маркираното с червено). Снимка: Facebook

Жители на столичния квартал "Младост", които се обявиха против застрояването на зелените площи между блок 21 и блок 19, продължават и днес с протестните си действия, въпреки проведениете срещи между тях и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Днес в 19:00 часа пред общината в района ще се проведе поредния протест, като към него ще се присъединят абсолютно всички части на "Младост", тъй като всички те са притеснени от общото застрояване на квартала.

"Трябва да има въздух в града, да се запазят отстоянията. Появяват се много лоши практики, затова ние решихме да се обединим спонтанно и да защитаваме интересите не само на един блок парче по парче, а на целия квартал", каза представител на "Младост 1" пред Bulgaria ON AIR.

"Застрояването е предвидено от миналата година на общински терен, за изграждането на спортна зала. Никакво обсъждане, никакво отстояние. Зала с 2000 места със 100 паркоместа за коли. Вече е свръхзастроен районът около 326 блок в "Младост 3", каза жител от района.

"Ние протестирахме и миналата година два пъти. Какво става с инициативата "Зелена София" на Столичната община? Ние виждаме една кафява Сфоия - все по-замърсена, все по-застроена, без места за игра на децата", категоричен бе той.

Живеещи в "Младост 4" споделиха в ефир, че и там обстановката е същата.

Заместникът на главния архитект на район "Младост" архитект Росица Семова каза, че се работи в посока увеличаване на зелените площи, а до края на годината се предвижда реновиране на част от парк "Въртопа".

"Евентуално изменение на подробния устройствен план (ПУП) може да стане само по инициатива на главния архитект на София", каза Семова.

Кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект на София са обещали, че ще намерят решение за запазване на зелените площи. Дали? Ще видим!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
В Младост има два свързани един с друг основни проблеми, създадени изкуствено от корумпирани кметове и общинари. Единият е огромното презастрояване, второто е транспорта в Младост. Не става един 120-150 хиляден град, какъвто е Младост, да има на практика един основен булевард за връззка с останалат част на София и той да е с две ленти във всяка посока, въпреки, че сега твърдят, че са три. Реално има участъци, където лентата е една. През този булевард,минава около 80% от потока коли за/от Младост
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахахахахахх. Зелена София, хахахахахахахаахПри ГЕРБери хахахаахахаххахааГотин виц
27
5
 
6
 
! Отговори
туземец преди 7 години
Българина е патологично привързан към жилището си. Той е далеч по-склонен да се разведе, отколкото да смени жилището си за по-хубаво и в по-благоусроен район.Аз например се преместих от Младост в Дружба. Апартаментите са стари панелки, но с високи тавани, здрави и евтини. Има няколко блока с кариоки, но непосредствено до блока има над 50 дкр. зелени площи. Ако прлеценя, че вече не ми харесва в Дружба ще се преместя другаде.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно съм съгласен с номер 25 бт - трябва да се забрани всякакво строителство в София, поне докато не намерят някакви смислени критерии кога може да се строи според инфраструктурата на района. Примерно да се разрешава строителство до 3 етажа в накои райони и т.н.
25
1
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Бъркаш. Изобщо си нямаш представа какви хора живеят в Младост. Накратко - хора има всякакви. По-рано казваха, че това е квартал за МАЦИ. Няма да го превеждам - който знае, знае, а останалите само лялят.
24
3
 
1
 
! Отговори
Истината преди 7 години
До 20Ти си прекрасен пример, как колкото по-малко знае човек за нещо, толкова повече говори. Само ще те открехна, че сега ходя пеша на работа, а от Младост накрая ми трябваше час и половина сутрин за да отида на работа и почти толкова за да се върна от работа. 25 минути ми е само до метрото...
23
1
 
20
 
! Отговори
бт преди 7 години
Трябва моментално да се забрани всякакво строителство на жилищни сгради и бизнес-проекти в цяла София,защото се презастроява и съсипва!Да се започне застрояване на север от града,там има полета.Да проектират първо улиците,парковете и детските площадки!
22
1
 
7
 
! Отговори
112 преди 7 години
До extremistТя нищо не може да направи има да връща пари на спонсорите от изборите в София.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пак Младост е квартал за средната ( да не кажа работническа) класа, няма място за лукс и претенции. Скоро ми се наложи да мина покрай едно място, което помня като схлупено базарче преди 5-6 години, а сега едва го познах- висока жилищна сграда с хубава облицовка, парапети от ковано желязо, а долу магазините са същите: по левче, за евтино бельо, домашни потреби и др. А като построят и небостъргача съвсем ще стане смешна картинка.
20
1
 
14
 
! Отговори
това е преди 7 години
Ама какво се учудвате че масово по кварталите започва съмнително строителство?тези"бизнесмени"са спонсорирали ГЕРБ за изборите и сега същите им връщат парите по този начин или чрез обществени поръчки,вия какво толкова ли сте наивни че ГЕРБ са различни?
19
1
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Разхождал съм си децата в Младост преди много години и нямаше никакъв проблем да намеря къде да ги изведа. Преди пет години се опитах да разхождам вече внуци, но се оказа, че освен парка до двете училища в Младост 3, няма къде другаде да ги изведа. Кога ли и него ще го застроят?! И да не забравяме, че говорим за 150 хиляди живеещи в Младост.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаТи така както си се подкарал ще станеш номад и ще се местиш на всеки 3 години. Като че ли като отиде другаде в София човек и ще види нещо по-различно.
17
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Младост беше прекрасно проектиран и направен, но с демокрацията там всичко се унищожи. С презастрояването всичко се съсипа.
16
1
 
17
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Не ми се мисли какво ще стане в Младост, когато построят и турския небостъргач на мястото на Деница - едно също бивше прекрасно място за разходка на деца. Живях в Младост 30 години, но накрая не издържах кметските безумия там и се преместих. То не беше янчулевщина, после мафиянщина, а сега фандъковщината ни довърши съвсем.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сидни пак го жилна медузата и бълнува в пристъп на тропическа треска. Вдигнал е 40. Температура или шише евтин алкохол - не е ясно
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе те морето го застроиха на бетонен комплекс, та Младост ли ще им се опъне....
13
1
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Блажиш ли, блажиш ли, Данчееее? Това ли е проекта ви за зелена София? Застрояване на всяка останала градинка? Сега Младост е в полезрението защото там се търси и цените са високи, утре като направят тех. парка ще е Дружба. А после?Или всички квартали трябва да са като манастирски клоаки където има дърветата са само в дворовете на малкото останали къщи?
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И въпреки всичко, Младост е много удобен квартал, има си магазини, заведения, метро и т.н, ако не беше толкова пренаселен дали някой щеше да има полза да инвестира. Например един Дианабад, който уж се води малко по- хубав е абсолютна дупка- кофти транспорт, грозни панелки и блато за разкош.
11
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селяните от Младост, работещи в бизнес парка, които изкупиха апартаментите в Младост, се кооперират срещу заселването на още селяни в новите строежи.....Имам познати кореняци, родени в Младост, които се изнасят оттам в по-спокойни квартали на София.
10
14
 
12
 
! Отговори
Дреме ми... преди 7 години
Дреме ми, то в Младост няма софиянци.