"Младост"-та ни зове: На референдум!

Стотици се подписаха в подписка за иницииране на референдум в района
Обновена: 13 сеп 2016 09:08 | 13 сеп 2016 09:00, Екип на Dnes.bg
66

Снимка: Facebook

Стотици жители на столичния квартал "Младост" се събраха в 19 часа снощи пред кметството на района на поредния си протест, на който настояха за мораториум върху строежите във втория по големина жилищен комплекс в София.

Още по темата

Обстановката обаче този път бе по-различна, намерението на хората да инициират референдум вече придоби реални форми. Върху маса бе разположена тетрадка, в която всеки можеше да се подпише за инициирането на допитването.

"Това безумие трябва да спре, докога ще сме безгласни букви и ще ни дерат кожите? Пред моя блок, в "Младост" 4, заградиха детската площадка, щели да правят кооперация, ами децата, внуците ми къде ще играят?", възропта леля Станка, която водеше за ръчичка тригодишната си внучка Стефани.

"Хайде стига са ни замазвали очите, имало било забрана за строежи в "Младост", имало грънци", възмущаваше се възрастен мъж с бастун, който заплашително го размахваше, уж срещу властта.

"И ние сме тук, къде да играем", попитаха ни десетина дечица, събрали се около масата за подписи, макар да знаеха, че те нямат право да положат парафите си. Но те бяха тук, за да засвидетелстват подкрепа на своите родители, баби и дядовци. От стълбите на общината те настояха, че искат поляни, а не строежи. Вижте видеото! 

"Презастрояването е бомба със закъснител и на това трябва да се сложи край. Заради това жителите на столичния район "Младост" се вдигнаха на бунт и поискаха да се наложи мораториум на строителството, защото там не само зелени площи не останаха, ами и въздух за дишане. Така се стигна и до създаването на инициативен комитет, който събира подписи за провеждането на местен референдум с два въпроса:

- "Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии".

- "Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и младост 4".

През лятото на 2008 г. Бойко Борисов като кмет наложи мораториум върху строителство в "Младост", но след като падна забраната в квартала се строи денонощно, коментира пред Dnes.bg Георги Михайлов от Инициативния комитет "За зелен Младост".

За да се сложи точка на това, от комитета са си поставили за цел да съберат 15 хиляди подписа за искане на референдума при нужни по закон малко над 5 000.

"Имаме три месеца и ще ги съберем, за да сме напълно сигурни, че всички ще са валидни. Освен това целта ни е да покажем, че не сме безгласни и не сме заспали", коментира Михайлов.

Той категорично отрече зад предложението за провеждането на допитването да стой която и да е партия, макар че в инициативния комитет да е и Войслав Тодоров, общински съветник от коалиция "Сердика" и съучредител на партията на Георги Кадиев "Нормална държава".

Михайлов обаче увери, че жителите на "Младост" няма да откажат подкрепа нито от леви, нито от десни, стига да са на тяхна страна.

Според него обаче оставката, която подаде районният кмет Цвета Авджиева, след като ГЕРБ свали политическото си доверие от нея, си е просто политика, а нещата са си същите и без нея.

"Деница Николова, която сега е временно изпълняща длъжността кмет, беше секретар на общината, да не мислите, че ще води различна политика?", риторично попита Михайлов.

Освен това по време на среща с нея тя е питала хората от "Младост" къде са "спали" и защо не са ходили на обществените обсъждания, когато са провеждани.

Отговорът на Михайлов беше очакван – просто жителите на квартала не са били уведомени, че има такива обсъждания.

Така че сега остана крайната мярка - Инициативният комитет ще настояват съкварталците им да се произнесат дали са "За" и "Против" налагане на забрана за строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства в района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има лесно решение на проблема!Отсега строежи да се разрешават само след околовръстното около резиденшъл парк.Място там има бол.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първите снимки са от Младост-2 до свети Кипрян. Там направиха нов мост ужким да облекчи трафика а сфетофарите под него са малоумно настроени инциденти всеки ден. Отделно по Кипрян две коли не могат да се разминат. Предприемачите не са виновни, а общината. Строеж да се започва едва когато има необходимата инфраструктура а парите за това общината да си ги взима от разрешителните, които издава.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лозенец вече е съсипан а какъв хубав квартал беше сега дойде ред и на Младост.
41
2
 
11
 
! Отговори
Младост 2 преди 7 години
Всъщност ситуацията в момента е такава, че строежа на блокове в междублокови пространства влошава качеството на живот на всички живеещи в района. Затова трябва да се спре строителството. Що се касае до собствениците на земя, след референдума, когато няма да могат да строят, може да си използват парцелите за платени паркинги.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТерористиЧовече, големи глупости си написал. Явно си от онези подрастващи, дето много не умеят да мислят. Не става дума да не се строи въобще, нито, че няма да има жилища за хората. Празни сгради има и сега, стотици. Въпросът тук е, че всичко се прави тайно и Младост става все по-бетонен и асфалтен. Виж напр. Младост 1 - няма един парк за хората, голяма зелена площ е дадена за кучешка тоалетна, градинките са малко, а продължава строителство върху малкото зелени площи. Затова негодуват хора
39
0
 
16
 
! Отговори
Жител преди 7 години
Къде са списъците за да мога и аз да се подпиша за референдума?Благодаря!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"5 дървета в кв. Младост са нищо повече дървен материал за едно домакинство за зимния сезон!"Тук не става въпрос за дърветата.Проблемът е, че в София вече няма въздух да се диша. Зелени площи почти не останаха. Всичко се презастроява брутално, без да се мисли въобще. Никой не се съобразява, че за всеки един блок трябва да се предвидят поне 100 паркоместа. Блоковете се строят на остстояние 10 метра един от друг, а тротоарите на места са широки по 60-70см - двама човека не мога да се размина
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А ако си толкова голям еколог - нека да те видя на протест в Банско, Разлог или Смолян!"А като започнем да протестираме против изсичането на вековните гори в Пирин и веднага ни обвиняват, че Швейцарски и австрийски инвеститори ни дават пари, за да не се развива българския туризъм.И много ме хваща яд, че сме толкова разединени. Давам за пример гърците - съседи са ни, но са много сплотени. И пазят природата си като собствените си очи.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Изсякоха горите в Рила, Пирин и Родопите, не видях обаче никой да протестира против това!"Това, че ти и останалите 4млн трътляци не сте протестирали, не означава, че няма хора, които го правят. Запомни - това, че си супер мързелив, не означава, че и другите около теб са мързеливи.
35
0
 
6
 
! Отговори
Мишки, трайте си преди 7 години
Какво ни занимават с тези глупости. Вместо да се приберат от работа и да се разплуят пред телевизора с пакетче чипс в ръка, тези **** решили да протестират.Че вие нямате ли си друга работа, бе? Вечер толкова много интересни неща дават по телевизията. Стои си мирно в мишата дупка и си трай.Живеем в България все пак, тук трябва да си винаги с наведена глава и да правиш това, което чорбаджията ти каже. А щом чорбаджията е казал, че ще строи, значи ще се строи. Точка.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В Рим и Мадрид има жилищни сгради, които са буквално на 5 метра една от друга, а уличките са стари, еднопосочни и с минимална ширина."Че то и в центъра на София сградите са на 2 метра една от друга. Но това е така, защото повече от тези гради са строени преди стотина години, когато животът и законите са били коренно различни.
33
1
 
11
 
! Отговори
Не извъртайте нещата преди 7 години
Всъщност това че някой си има някъде парцел земя, не означава, че може да строи в нея.Както това, че имам апартамент и си е мой, не означава, че мога да съборя всичките носещи стени вътре. Нали?
32
5
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
Аз пък искам референдум за това да съборим блока дето ми пречи на гледката към Витоша и да го направим на паркинг да си тураме бангиите.
31
11
 
3
 
! Отговори
Терористи преди 7 години
Мръсни гадни зелени терористи.Давате ли си сметка, че с вашите **** постъпки може да унищожите целия строителен бизнес?Давате ли си сметка, че стотици хиляди може да останат без работа заради вашите глупости?Давате ли си сметка, че хората от провинцията няма къде да живеят? Толкова ли сте нагли, че да оставите хиляди семейства без дом, заради вашата лакомия?Въобще всички зелени сте такива - мислите единствено за собствения си ***, а за останалите въобще не ви е еня.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо трябва да обяват за нищожно реституиранато на имоти в Младост, защото това са отчуждени имоти и собствениците им са получили обезщетение преди години за тях. Второ, безумие е да се реституират или приватизират терени между блоковете и там да се строи, както стана не само в Младост. Това е работа на мафията, а мафията няма да пусне кокала, който държи вече 26 години.
29
2
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Егати нахалниците, айде гражданите ще правят обществено обсъждане, кога да почнем да бесим депутати , всяка седмица еди къде си. Като може да обсъждаме това ама може и да не го обсъждаме това. Да видим че след година ще се приеме предложението без да е дошъл нито един депутат на обсъждането. Те направени порочно всички неща, що не обявят по телевизията за това ами само с простотия ни заливат, защото искат никой да не им пречи а те да са си измили ръцете. че било имало обсъждане.***
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бравос , смислен референдум
27
7
 
8
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименНай-бруталните селяни са тъй наречените кореняци и потомствата на шопските бозаджии от центъра на софия. За 1 ден тия хора без култура и образование изведнъж стават столичани със самочувствие. През комунизма постоянно им се набива в главите, че са повече от другите само защото са били подлизурковци на властта. И сега резултата е 100% кореняци не ставащи за нищо, работещи като фризьорки или бакшиши и плюещи младите и образовани хора, с които трябва да се конкурират.
26
7
 
9
 
! Отговори
Егати лицемерието преди 7 години
Горките дечица , с които по комунистически маниер се върви напред! А истината е не , че болката е за площадките и градинките, защото повечето от протестиращите един фас не са почистили от тях, камо ли да ги поддържат в изряден вид, защото ако от общината зависи децата ще играят в пясък с кучешки ***. Истината е, че протестите са срещу застрояването, защото с него не може да продължи тази хубава практика върху чужд, частен имот да се ПАРКИРА без да се плаща за паркинг или да си купиш гараж
25
8
 
8
 
! Отговори
хаха преди 7 години
колкото и да скачат хората, ако терена е частен и е отреден за жилищно строителство няма да промените нищо. Какви мораториуми какви глупости... тези хора закони не четат ли. И на мен не ми харесва това, но законите са на страната на собствениците на земята и те са в правото си да строят каквото искат, стига да е според ПУП, УП и т.н. Градинки - върху държавна земя (ако е останала) или частна, ако инвеститорът е решил да направи градинки