Опашките за І клас – в историята. Новите точки са...

Класират първолаците в София по четири критерия
6
Опашките за І клас – в историята. Новите точки са...
Снимка: архив Булфото

Нови, единни правила за прием в първи клас в столичните училища предстои да влязат в сила. Постоянният адрес на територията на административния район на училището ще носи най-много точки за прием в първи клас в столичните училища, обяви днес Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община.

В цяла София кампанията за прием за първи клас ще започне едновременно във всички училища. От 19-и април родителите ще могат да подават заявления по новите правила, които ще са единни за всички училища в София.

По думите на Минчева продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване остава в историята, предава БТА.

Новите правила са разработени съвместно с родителски и работодателски организации, с участието на експерти от Министерството на образованието и науката, с директори на училища, в които броят на чакащите за прием деца за първи клас е най-голям, отбеляза Минчева.

Тя съобщи, че критериите за прием в първи клас ще бъдат общо четири. Постоянният адрес на територията на административния район на училището носи 5 точки. Настоящият адрес дава две точки. С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в същото училище. Този критерий е с тежест 4 точки, каза Минчева. Социалният критерий за ученици-сираци дава три точки.

При по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас, всяко едно училище има право по решение на педагогическия съвет да приема и допълнителни критерии за прием, които обаче ще носят по 0,5 точки, обясни Минчева.

Предстои новите правила да бъдат одобрени от Столичния общински съвет.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Значи е време да се елиминират и добрите училища от 1 до 7 клас. И какво? Моето дете ако е от люлин, ще учи с хашлаците и наркоманите, а пишлемета от центъра ще ги слагат в елитните, защото им е близо... И накрая пак ще се търси едно средно ниво, което всяка година ще пада, защото на децата им липсва стимул да се борят за повече.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трафика се намалява, ако детето се запише в най-близката ясла, детска градина, у-ще
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дежурният лаф на столичани в повече е ,,На никого не съм взел хляба ,, абе , хляба не ,но местата за детските градини и училищата Да !
2
1
 
10
 
! Отговори
Бобо преди 3 години
Детето ми не бих го записал в най-близкото ми училище, а в това с най-добри учители.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако детето ми беше кандидат-първолак, щях да предпочета то да бъде сред съученици от същата социална среда, от която е и моето семейство.
За съжаление е трудно да се постигне това в България днес. Дори частните училища не гарантират тази възможност.
Трудно ще се изживеят и коригират последиците от недомисленото "социално инженерство", прилагано у нас в продължение на онези 45 години.