Опашките за І клас – в историята. Новите точки са...

Класират първолаците в София по четири критерия
12 яну 2017 17:00,
6
Опашките за І клас – в историята. Новите точки са...
Снимка: архив Булфото

Нови, единни правила за прием в първи клас в столичните училища предстои да влязат в сила. Постоянният адрес на територията на административния район на училището ще носи най-много точки за прием в първи клас в столичните училища, обяви днес Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община.

В цяла София кампанията за прием за първи клас ще започне едновременно във всички училища. От 19-и април родителите ще могат да подават заявления по новите правила, които ще са единни за всички училища в София.

По думите на Минчева продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване остава в историята, предава БТА.

Новите правила са разработени съвместно с родителски и работодателски организации, с участието на експерти от Министерството на образованието и науката, с директори на училища, в които броят на чакащите за прием деца за първи клас е най-голям, отбеляза Минчева.

Тя съобщи, че критериите за прием в първи клас ще бъдат общо четири. Постоянният адрес на територията на административния район на училището носи 5 точки. Настоящият адрес дава две точки. С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в същото училище. Този критерий е с тежест 4 точки, каза Минчева. Социалният критерий за ученици-сираци дава три точки.

При по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас, всяко едно училище има право по решение на педагогическия съвет да приема и допълнителни критерии за прием, които обаче ще носят по 0,5 точки, обясни Минчева.

Предстои новите правила да бъдат одобрени от Столичния общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Значи е време да се елиминират и добрите училища от 1 до 7 клас. И какво? Моето дете ако е от люлин, ще учи с хашлаците и наркоманите, а пишлемета от центъра ще ги слагат в елитните, защото им е близо... И накрая пак ще се търси едно средно ниво, което всяка година ще пада, защото на децата им липсва стимул да се борят за повече.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трафика се намалява, ако детето се запише в най-близката ясла, детска градина, у-ще
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дежурният лаф на столичани в повече е ,,На никого не съм взел хляба ,, абе , хляба не ,но местата за детските градини и училищата Да !
2
1
 
10
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Детето ми не бих го записал в най-близкото ми училище, а в това с най-добри учители.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако детето ми беше кандидат-първолак, щях да предпочета то да бъде сред съученици от същата социална среда, от която е и моето семейство.За съжаление е трудно да се постигне това в България днес. Дори частните училища не гарантират тази възможност.Трудно ще се изживеят и коригират последиците от недомисленото "социално инженерство", прилагано у нас в продължение на онези 45 години.