Столична сага: Нови протести, заради застрояването

Граждани за пореден път се събират пред Столичната община
9 фев 2017 10:00, Петя Славова
49
Столична сага: Нови протести, заради застрояването
Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради застрояването в квартал "Младост" граждани протестират пред Столичната община. Те за пореден път се събират на ул. "Московска" № 33, за да изразят недоволството си преди редовното заседание на Столичния общински съвет.

Още по темата

Днес освен жители на столичния квартал "Младост", присъстват и на "Гео Милев", "Дружба" и "Красна поляна".

Преди Нова година без всякакво предупреждение беше затворен пешеходният достъп до една алея, която съществуваше 30 години, от един от собствениците, оплака се жител на столичния квартал "Дружба" пред Bulgaria ON AIR.

"Направихме опит да влезем в контакт. Впоследствие се включи и Общината. До този момент няма решение на проблема. Увеличи се диалогичността, но за съжаление на този етап се обсъждат нови проекти, обект на евентуално одобрение от Столична община. Благодарение на протестите и на исканията на хората се стига до това Столична община и главният архитект са разпоредили едно започване на промяна на подробния устройствен план", заяви той и добави, че според него това е едно устойчиво и законно решение.

Същевременно жителите на "Гео Милев" се притесняват, че тяхната детска площадка също ще бъде застроена. По думите на една от жителките на квартала, мястото е отредено за децата още от около 1970 година. В момента обаче вече имало ламарини на инвеститор.

"Тази ламарина стои от 2013 г., а от 2010 г. пишем до всички инстанции", заяви още тя и добави, че няма реакция от тяхна страна.

По думите й някой трябва да чуе гласа им и тази площадка да бъде възстановена.

На протеста днес присъстваха и жителите на квартал "Красна поляна", които преди дни изразиха недоволството си срещу така наречените "Виетнамски общежития".

"В тях живеят около 5000 роми в ужасни условия, които всячески унищожиха квартала. Подложени сме на системен тормоз, силна музика, грабежи, побоища", обясни жителка от "Красна поляна".

Започна обявеното събаряне на две от постройките, не са спазени изискванията обектът да бъде ограден, да има активно присъствие на Общината и полицията, съобщи тя. По думите й в продължение на два дни с каруци се извозва желязо, а снощи до 2 часа.

Жителите от квартал "Младост" пък отстояват зелените площи между блоковите пространства в столицата да бъдат запазени. Те настояват и за диалог.

Междувременно на отсрещния тротоар инвеститор от квартал "Младост" започна гладна стачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
5
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Всички тия дето протестират са бивши комунисти или деца на комунисти ,с наследствени апартаменти ,и с по два и с по три апартамента на човек.Или ги дават под наем.или ги държат празни.Хората които имат нужда от жилища са дискриминирани от такива като тях.Затова да се строи и ,има нужда от много сгради и много жилища.На който не му изнася да си продава излишния апартамент и няма да се строи.
21
1
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Добре, госпожице! значи говорите ми за закони, но пък аз искам да ви питам вие В КОЯ ДЪРЖАВА живеете!? Тук такива думи като закон и спазване все още се разбират и спазват именно от "тъпите" селяни! Понеже градското население, отдавна е подминало тая "отживелица"! Сега колкото до презастрояването и други градски неща в голяма част това се извършват не поради някакви обществени потреби а от алчност! И вие искате всички да спазват тоя принцип явно! Епа благодаря ама НЕ!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е само софийски , столичен.... В Бургас ситуацията е същата - застроява се всичко де що има свободно. Не им стиска да разширяват града навън , да правят инфраструктура. Има тука един Здравко Станчев - прави 20 етажни небостъргачи навсякъде...Сякаш нов Ню Йорк ще прави, няма оправия, как ги одобряват тези проекти - един господ знае, в Испания - събаряха , ама тука - едва ли
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да се строи басеин върху зелените площи и през лятото цялия блок да се къпе
18
8
 
5
 
! Отговори
th преди 7 години
Според мен е по-добре тези зелени междублокови пространства да изчезнат. На повечето места са занемарени, трупат ***, кучета, счупени люлки от 70-те години. По-добре блок до блок, без такива "ничии" пространства, които в нашите условия са практически неизползваеми, а вече и загрозяващи пейзажа. Могат да ги превърнат в паркинги или просто циментирани. По-добре по един голям парк във всеки квартал, отколкото 100 "зелени", миниатюрни, кални пространства. Но всеки е прав за себе си така че...
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не остава зелена площ, за да пуснеш една вода сред природата.
16
13
 
4
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Нека да се строи и да има жилища.в изобилие.Някои имат по три апартамента и си ги държат празни и не ги продават.Затова ще се строи.Жилищния пазар има нужда от насищане и има търсене на нови жилища.Но който не му харесва да се маха .Това е град и е нормално да се урбанизира.Пак казвам протестиращите са осигурени с жилища и проблема им е една градинка а в същото време има хора които имат нужда да живеят някъде и тази нужда е с приоритет.Изгонете всички протестиращи с охрана.
15
0
 
7
 
! Отговори
gatyu.gatev преди 7 години
До nkavrakovНаписали сте голяма глупост. Нямате никаква представа що е това ГРАДОУСТРОЙСТВО.
14
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Младост, а и другите ж.к.-та бяха много добре замислени и проектирани и е престъпление да се строят още блокове там. За тях няма инфраструктура, кварталите остават без места за паркиране, транспорта става ужасен, задръстванията многочасови и т.н. Би трябвало прокуратурата да прати на съд всички, които разрешиха да се строи допълнително в Младост.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16Дори не съм Госпожа...малко съм млада за такива неща. От всички глупости, които избълвахте досега, нищо не уцелихте. Законът е такъв, какъвто е,отвърден от хора, родени много преди да се появите вие във вашата панелка. Оттам нататък какво смятате за морално или не- не е ничий проблем. Живея в центъра, където пъплят много повече хора, отколкото в скъпоценната ми Младост. Не е проблем за мен и никога няма да бъде, животът в ГРАД е точно такъв- забързан. Почивайте си вие... на село.
12
4
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
"Госпожо", кротнете се малко. Вече разбираме из дълбини Вашите житейска философия, представа за законност, морал, етика, практичност и изобщо всички теми, които сте успели да засегнете в немалкото си коментари отдолу. Слава богу, не всички са на вашия хал. Почивайте си повече.
11
1
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
От вчера въртят сонда и в градинката срещу "Патиланци" и новопостроената църква в Младост-3. Явно се готви ново строителство и там. А тази градинка е от имотите на министерството на отбраната... Дали гъстокосия земеделец-министър на отбраната не я е продал някому?
10
12
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Оставете хората да строят.Всеки мисли само за себе си.Всеки ден прииждат от провинцията хора които къде ще живеят според вас ?Затова се и строи.Тези дето протестират имат по три апартамента,живеят си на топличко и взимат наеми дето не ги и декларират.Хората искат жилища защото няма къде да живеят и затова се и строи с такъв темп.Не бъдете егоисти.Домът е по важен от полянките там дето никой не ги поддържа.Ако аз съм инвеститора бих ви изгонил веднага с охрана от обекта.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 8Първо, защо ми говорите в мъжки пол? Явно не знаете за съществуването на жени? Зле са вас.Второ, щом човек няма избор- приема ситуацията каквато е, не мрънка.Трето- извадки за личния ми живот спрямо 2 коментара може да си вади само някое едноклетъчно, на което цялата му силица е в това да пише някакви уж смели коментари в нета, докато живота го настъпва. Лек ден и на вас.
8
5
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Повечето от тези хора са родени във въпросните блокове, не става въпрос за избор. А вие сте доста *** и нагъл човечец и това няма да ви изведе до много добър финал в живота. Приятен ден.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Олеле, що не отидат в Лондон тия мили хорица, да видят какво значи застроен град... Нивите, кравите и кокошките нямат място в столицата.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 4Еми ЯВНО ще мине, имайки предвид, че документите на хората, които ще строят са законни и това се повтори вече около 100 пъти, но кой да слуша. Много насериозно сте се взели, на никой не му пука във вашата спалня какво има, нито специално заради вас ще построи блок на 2 мерта пред прозореца ви. Като сте искал/а да имате толкова простор- защо сте купили апартамент в ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС с ПАНЕЛКИ. Хващайте пътя към Бояна, там къщи и място- бол.
5
7
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Интересна позиция. И предполагам нямаш нищо против да се удвои гъстотата на населението в "Младост", както и да ти надничат в спалнята от новопостроения на пет метра блок. Не, няма да мине вашата, благодаря.
4
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
сьщото е в люлин оставете ни светлина и малко чист вьздух има място на западкьм калотина на изток кьм пазарджик защо се завирате на хората в прозорците
3
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В космополитен уж град хората се затръшкали за един разорани терени, неподдържани, ужасно изглеждащи, които не би трябвало да се намират на място, различно от село. Който обича толкова природата- защо не се премести да живее в планината, където са истинските поляни и красиви гори, каквито тия кални локви и проскубани късчета земя в Младост определено НЕ СА. Не знам кой ***. е решил, че са отредени за деца, мен ме е страх да ходя там, дете да пусна- абсурд.