Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!

Според Здравков високото строителство ще намери място в столицата
26 ное 2017 10:23,
166
Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!
Снимка: Facebook

Поправките в Закона за устройството и застрояването на столичната община, предложени от ГЕРБ, предизвикаха полярни реакции. Това показа първото обществено обсъждане на законопроекта, проведено в Народното събрание.

Предложението на вносителите е да има две такива зони, в които да бъдат изградени "бъдещите ситита на София" с добри транспортни връзки - след 7-и километър до река Искър по протежението на "Цариградско шосе" и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Още по темата

Промените се сблъскаха с твърдата съпротива от браншови организации, районния кмет на "Младост", неправителствени организации и граждани. Подкрепиха ги само общината, районни кметове от ГЕРБ и регионалното министерство, пише "Сега".

"Имах инвеститор, който иска да строи 300-метрова сграда. Намираме се в ХХI век. Високото строителство ще идва в София. Нормално е да му намерим място", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, чиито идеи са в дъното на проекта.

Според него има остра необходимост от регламентация на зоните на високо строителство в София, които в момента са разпръснати из целия град. Здравков съобщи, че столичната община е подложена на сериозен натиск от инвеститорите и затова трябва да се бърза да се затворят вратичките в действащия закон, които позволяват безконтролното строене на сгради, надхвърлящи параметрите на застрояване, из целия град.

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък се оплака от тежкото положение, до което сегашният закон докарал района му. Той даде пример с гражданските протести срещу строежа на 120-метрова сграда на ул. "Златен рог".

"Има осигурени 700 паркоместа, но улицата е 6 м широка", посочи Дреков. Той бавел инвеститорите, докато минат предложените промени и се ограничи височината на строене.

Първа глас срещу законопроекта надигна кметът на "Младост" Десислава Иванчева - районът, който ще попадне почти изцяло в една от зоните за високо строителство.

"Ако се направи това застрояване, ние въобще няма да можем да се придвижваме. В момента генерираме трафик до "Орлов мост", а после до "Люлин" ли ще стигнем? "Дружба" го обричаме на смърт - няма да има светлина, няма да влиза въздух", оплака се Иванчева. "Жителите на "Младост" заявяваме ясно и категорично: Не искаме зона с небостъргачи! Няма да позволим за пореден път да превръщате живота ни в квартала в ежедневен тих ужас - да си прекарваме дните и вечерите в задръстванията и кошмарния трафик, децата ни да дишат не въздух, а изгорели газове и да наливате нов бетон на малкото останали зелени площи и паркоместа, а Витоша да гледаме само на снимки!", написа тя във Facebook.

От Камарата на архитектите отхвърлиха въобще нуждата да се прекроява законът за София. "Проблемите са за цяла България и лежат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Нека енергията да се концентрира върху него. Не бива да се прави специализиран ЗУТ за София, защото след време ще има за Пловдив, за Варна и т.н.", заяви шефът й Борислав Игнатов.

"Несъстоятелна е тезата да се борим против лошите инвеститори. Те са съвсем отговорни хора и като нас живеят в тази жизнена среда", заяви зам. регионалният министър Валентин Йовев.

"Инвеститорите не са жители на този град. Квартал "Кръстова вада" се застроява в момента от варненци, от хора от Македония, хора, които не дишат нашия въздух, не си водят децата в тукашните детски градини и не си плащат данъците тук", протестира певецът Коцето Калки. Той поиска мораториум върху строителството, докато се приемат законодателните промени.

Общинска чиновничка обвини опонентите на промените, че "държат на запазването на статуквото и липсата на правила", което предизвика вълна от недоволство сред присъстващите.

"По отношение на високите сгради, не бяха показани най-знаковите примери от последната година. Това са сградите в "Младост", в "Борово", в "Лозенец". Съществуването и евентуалната реализация на тези сгради дължим на господата и дамите от другата страна на масата", язвително коментира гражданин, посочвайки към представителите на общината и регионалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
Каравел Величков преди 1 година
Бул. Сливница трябва да се продължи към Малашефско шосе до магистрала Хемус. Около нея е хубаво да се изградят много небостъргачи и да се пусне метро от паметника Левски до Кремиковци. Тогава ще идват повече инвеститори в Кремиковци и ще се съединят крайните квартали със столицата. Това ще е най прекия път през София и ще свързва магистралите около нея. Това ще бъде най важния булевард в столицата.
162
0
 
1
 
! Отговори
Иван Яснополски преди 1 година
Небостъргачите са история, бъдеще и символ на всеки народ. България може да се нареди до напреналите народи с изграждането на небостъргачи в много български градове. Но първо трябва да знае всеки че невбостъргачите са от 100 метра нагоре или от 40 етажа нагоре. По ниските сгради са високи здания.
161
0
 
1
 
! Отговори
Невена Янкова преди 1 година
Участник от Бик Брадър иска да строй небостъргач до Варна висок 1200 метра. Ако не му пречат и построй кулата, Варна ще стане Световно известен град. Това ще бъде символ за държавата и града. Ако бъде построен някога този небостъргач, много българи ще се чувстват горди.
160
0
 
1
 
! Отговори
Асен Георгиев преди 1 година
Има *** който не искат строителство на небостъргачи в центъра на столицата. Дори имаше такива който не искаха да се строй хотела на Солни пазар. Но сега този небостъргач краси столицата.
159
0
 
1
 
! Отговори
Зарко Панов преди 1 година
Ако до хотел Хилтън построет висок въртящ се небостъргач, страната ни ще стане световно известна с новия символ на държавата и столицата.
158
0
 
1
 
! Отговори
Ангевлина Якимова преди 1 година
В столицата ни има много красиви сгради. Ако са над 40 етажа ще се наредят в класация за най красиви небостъргачи. София се нуждае от нови символи.
157
0
 
1
 
! Отговори
Ненка Цанова преди 1 година
Заради корумпирани служители в кметството, забавят строителството на много небостъргачи. Време е вече и в София да се изградят небостъргачи от 60 до 100 етажа. Само така ще забравим за некачествените панелни блокове с изтекъл срок на годност.
156
0
 
1
 
! Отговори
Деспина преди 1 година
Около централна гара прилича на селско бунище. На мястото на старата автогара до бул. Христо Ботев трябва да се разчисти и да се изградят няколко небостъргача с търговски центрове, хотели, офиси и жилища. От страни покрай линийте трябва да бъдат построени много небостъргачи до гара Подуене. Така столицата ще заприлича на Европейски модерен град.
155
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 1 година
България има велики исторически личности. Може и на тях да се кръщават имената на небостъргачите. Например две кули над 80 етажа да се казват Кирел и Методи. Може 60 етажен небостъргач да бъде във форма на робот. Има много форми който може да бъдат използвани при строителството на кули. Хубаво е в София да бъде построен поне един въртящ небостъргач. Колко са по високи толкова са по красаиви небостъргачите.
154
0
 
1
 
! Отговори
Серафим Джендов преди 1 година
България за да не бъде бананова държава, трябва да изгражда големи и красиви небостъргачи, да построй ж.п. линий за свръх скоростни влакове които развиват над 300 км. Трябва да се построй нов Национален стадион годен за провеждане на Евро финали и Световни и Европейски първевнства. Но за целта политиците не трябва да ограбват държавата.
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя където премахва коментарите нека Бог него да премахне.
152
0
 
1
 
! Отговори
Николина преди 1 година
В южните квартали до Витоша строят блокове през два метра и в зелените площи.В същото време между кварталите има не застроени площи където може още един нов град да се построй. До Витоша трябва да се правят много паркове а кварталите да се съединяват със строителство и нови булеварди.
151
0
 
1
 
! Отговори
Ненчо Паунов преди 1 година
Докато корумпираните размотаваят инвеститорите на небостъргачи, турската фирма която щеше да строи на две места фалира.Така корумпираните попречиха и на китаиска фирма която искаше в Равно поле да строй българския Лас Вегас.
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не махай коментарите бе ***.
149
0
 
1
 
! Отговори
Янаки Пашов преди 1 година
Небостъргачите са красиви когато са много и различни и на разалична височина. Така ще бъдат отличителен знак и символ за държавата. Трябва да имат и различна форма. От покрива на истинските небостъргачи ще се вижда прекрасна гледка от целия град. За да не бъдат празни, трябва да имат жилища,офиси и магазини.
148
0
 
1
 
! Отговори
Наташа Янкова преди 1 година
Освевн строителство на болници и детски градини трябва да бъде забранено друго строителство освен небостъргачи. Само така след сто години ще се доближим до цивилизования свят. Но властите и кметството не трябва да пречат за строителството на небостъргачите.
147
0
 
1
 
! Отговори
Николай Евтимовя преди 1 година
Правителството и бастуните от кметството не построиха нов Национален стадион. Освен това не реставрират колизеума в столицата. Превърнаха столицата и държавата в бунище на Европа но никога няма виновни. Затова не затвор а трябва да бъдат екзекутирани. Освен това няма нито един небостъргач над 60 етажа.
146
0
 
1
 
! Отговори
Нина Николова преди 1 година
Сградата на площад Македония е хубава но не е небостъргач. В столицата има много красиви сгради който не са небостъргачи. Това е голяма грешка, защото ако са над 40 етажа или над сто метра вече ще се водят небостъргачи. Кметството в София харесва кпомините на ТЕЦ София до гарата, вместо около нея да се изградят небостъргачи. От цяла София се виждат грозните комини на ТЕЦ София. За цървулите от кметството е гордост да бъде грозно около гарата. Освевн това превръщат столицата ни в най грозния град
145
0
 
1
 
! Отговори
Родриго преди 1 година
Няма един небостъргач където властите да не са попречили за неговото строителство или за ограничаване на височината на небостъргача. Политиците които се плашат от небостъргачите и трамвайните линий е по добре де си ходят на село. Такива селяци не трябва да замърсяват въздуха в големите градове.
144
0
 
1
 
! Отговори
Петракиев преди 1 година
Правителството и кметството освен че пречат за изграждането на небостъргачи те ограничават местата където ще се строят небостъргачи. Първо на всяка сграда не се казва небостъргач. Тия *** неразбраха че небостъргачите са над сто метро или над 40 етажа. Това е дискриминация и некомпетентност да се строят небостъргачи само на две места. Освевн това до небостъргачите строят десетина етажни сгради който загрозяват пейзажа.