Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани

Потърпевши пишат на омбудсМая, на общината, но резултат няма
95
Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани
Снимка: архив, "Булфото"

В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки.

Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време.

От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока.

Още по темата

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец. На 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село.  От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно.

"За пореден път и тази година "Топлофикация" ни изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация" искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори", каза Драгомир Стефанов, който живее в блока.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. В месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред".

Драгомир Стефанов е категоричен, че хората от блока преди няколко години са си сложили най-модерните уреди за измерване с дистанционно отчитане, за да може да няма разминавания и изненади.

От "Топлофикация София" и топлинния счетоводител на блока пък обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.

"Проверката през месец март 2017 г. беше извършена по искане на "Топлофикация София", тъй като установихме, че сградата попада в списъка с тези сгради, при които има отдадена енергия от сградната инсталация, повече от 50%. След проверката установихме, че трябва да се начисляват суми и за т. нар. втори кръг", каза пред БНТ  говорителят на дружеството Елизабет Павлова.

Живеещите в блока писали за проблема си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за защита на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация".

"Аз винаги съм песимистично настроен, когато става дума за "Топлофикация", тъй като те винаги са прави, но ние сме готови да се борим докрай, защото това безобразие не може просто да продължава. Дори и да си спреш радиаторите, те винаги си измислят някакви сметки, така че да им излезе тяхната сметка. Това е истината", заключи Драгомир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Някой обърна ли внимание на октомврийската фактура от топлофикация!?Има начислена сума за сградна инсталация-отопление на имот!!А парното го пуснаха чак през ноември!Това си е документирано престъпление-до кога ще се търпи това!?!!
83
0
 
5
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Андрешко 80,81:НЕ СИ НАЯСНО ПРИЯТЕЛЮ!ИНСТАЛАЦИЯТА В СГРАДАТА Е СОБСТВЕНОСТ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИТЕ В НЕЯ.ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕ ПРИТЕЖАВА ТРЪБИТЕ, ПРЕМИНАВАЩИ ПРЕЗ АПАРТАМЕНТИТЕ!НАЙ-ЕВТИНИЯ ВАРИАНТ НА ТЕЦ Е ПРЕПРАВЯНЕ НА ЦЯЛАТА ИНСТАЛАЦИЯ С ХОРИЗОНТАЛНИ ОТКЛОНЕНИЯ ЗА ВСЕКИ ЕТАЖ И СОБСТВЕН ТОПЛОМЕР ЗА ВСЕКИ ОТ ПОЛЗВАЩИТЕ АПАРТАМЕНТИ.ТОВА ПРЕДПОЛАГА ИНСТАЛАЦИЯТА ДА БЪДЕ СОБСТВЕНОСТ САМО НА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ ПОЛЗВАТ ТЕЦ!АМИН!
82
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До ПомняНикой не знае къде да ги денем ***...
81
2
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Вие плащате данък сгради за площ,която не вие ползвате,а я ползват Топлофикация с техните тръби.
80
4
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Ами така е като плащате за топло само за тръби минаващи през апартаментите ви,вместо вие да осъдите Топлофикация да ви плаща наем за преминаване през частен имот на тръбите им и ще видите как бързо ще си преместят тръбите...
79
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве стига сте ни занимавали с тези циции - като не им аресва да си спрат абонатната станция. Тогава ще се разбере кой пие кой плаща!
78
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е демокрация, т.е. ползват парното, но не искат да плащат. Демокрация ...
77
7
 
6
 
! Отговори
Помня преди 6 години
До Щирлиц 74 Без *** ще е по добре , но къде да ги денем? Путин не ги иска.Ние също.
76
2
 
13
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Кво плачете бе?Флекс немате ли?Па изрежете ги тия търби!
75
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Благодаря на Бог , че нямам парно.Иначе щях да съм без пенсия.
74
15
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Когато си отидат ***,тогава ще има и нормални сметки за парно,по-читави пътища,образование,здравеопазване...Дотогава ще ни цицат до последно.
73
3
 
1
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До дедо гошеДа,ама ще лъсне гушкането ... /така е нарекъл безконтролното писане,за да се краде,някой пао-долу/.
72
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО СЕ ОПЛАКВАТЕ С ТОВА БЕЗБОЖНО ЕВТИНО ПАРНО. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТРЪБИТЕ ТОПЛЯТ, ПИТАЙТЕ И ФАНДЪКОВА, И ТЯ ЩЕ ВИ КАЖЕ.
71
3
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До топлинен счетоводител 58 - продължение. ... между тебе и крадците по улиците и апартаментите? Освен,че онези се трудят по някакъв начин,за да докопат нещо от нормалните хора,а ти и тези като теб тарашите,пишейки това,което искате да получите,а не това,което реално сте доставили. Намери си истинска работа,за да не се срамуват децата ти от теб след някоя и друга година. Освен,ако не намерите начин да измервате "топлината" на тръбите ...
70
9
 
9
 
! Отговори
дедо гоше преди 6 години
въпрос - ползвам 2016/17 парното на макс, 2017/18 се изнасям - от къде накъде ще ми начисляват топло по това което е било предната година? Защо да кредитирам безлихвено Топло...Ше кажете от къде те да знаят ще те няма - да въведат ежемесечно мерене..да, повече хамалогия и напън от тях ама няма все лесното да търсят я!!!егати държавата!
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ОМБУДСМАЯ АКО ПИШАТ НЯМА ПОЛЗА, НО АКО ПИШАТ НА ОМБУДСМАНА, МОЖЕ И ДА СЕ РЕШАТ НЕЩАТА.Не са ли ви учили, че институциите трябва да се уважават?, Затова днешните журналисти никой не ги уважава.
68
6
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До топлинен счетоводител - 58. "Драги" другарю,ако тръбите топлеха,щяхме да си свалим радиаторите. Но не топлят. Има и дело,спечелено от българин,софиянец в СРС, СГС, ВАС /три- и после и пет членен състави/ и после - и в ЕСПЧ в Страсбург. НО ... през 90-те години на миналия век. Откакто ни зачислиха и хрантутници- топлинни "счетоводители",почнаха да топлят и керемидите на покрива! Човекът е зазидал тръбите към стената и "Отоплителите" не успяли да докарат и 1 градус разлика. Каква е разликата
67
2
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Реално Топлофикация винаги си взима нейното. В случая просто е променен начина на отчинате на загубите по сградната инсталация - на тези с двойни тръби ще им е по-висока, а на другите - по-ниска спрямо предходната година. Най-гоелмия проблем с високите сметки се състои в липсата на индивидуален толомер (истински, на входа) за всеки апартамент, в комбинация с бай Пешо, който всеки октомври си монтира радиатор без уред за дялово разпределение и откраднатото се разпределя между всички...
66
3
 
8
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Вижте, Уредите вътре в жилищата имат значение за РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на потреблението между хората. Сметката е по ОБЩИЯ топломер на входа на сградата. Ако сметката е 1 000лв. - въпросът е как ще се разпредели вътре. Тя пак е толкова, не е пораснала - просто тия, които се топлят повече от сградната инсталация, поемат повече от нея.
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дето най-много реват си откачат първо радиаторите, пишат ги откачени и после ги закачат. Снемайте ги с FLIR камери защото в техния апартамент "никой не може да влезе". Правата си знаят, а задълженията хич.