Цветна карта на Витоша заменя грозния фонтан ("биде") на "Витошка"

"Зеленото око" на София ще е от цветен гранитогрес
28
Цветна карта на Витоша заменя грозния фонтан ("биде") на "Витошка"
Снимка: Столична община

Художествено обработена карта на Витоша ще замени злополучния фонтан на едноименния булевард в София.

Проектът за "зеленото сърце на София"  може да бъде видян на сайта на общината.

Още по темата

Автор е професор Боян Добрев от катедра "Стенопис" на Националната художествена академия.

"На това място трябваше да има нещо, което е свързано с Витоша. Витоша е много важен компонент от нашия град и наистина е нашето "зелено сърце". Опитах се да намеря пресечната точка между множеството възможни подходи, които живеят във всеки един от нас на тема изкуство. Потърсих една карта като изказ за ролята на Витоша в София. Това е географска карта на художественото изображение на Витоша. Размерите ѝ са 7.50 на 7.50 метра. Тя би дала възможност на хората да се разхождат по нея и да усетят по различен начин всяко едно от тези места, които знаем от поколения", каза той пред БНР.

Картата е вярна но е "визуално преосмислена" издаде артистът, който ще я изработи от гранит и цветен гранитогрес, за да издържа на времето и откривателския дух на пешеходците, решили да обиколят Златните мостове, Драгалевския манастир, Симеоново и други емблематични места от Витоша.

Преди 2 години Столичната община обяви конкурс за мястото на фонтана, който беше премахнат под обществения натиск и обидните епитети - "биде", които получи водната атракция.

Сега този на проф. Добрев беше одобрен от общинарите. Премахването на фонтана и полагането на "художествено обработената карта" на планината ще струва още 30 хил. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
8
 
! Отговори
пустиняк преди 6 години
Във видин имаше проект за 3 кръгови сумати пари се завъртеха и накрая напрйха кръг от бордюри пълни с кал и един син знак с три стрелкички който символизира Кучета лаят кервана върви
26
1
 
9
 
! Отговори
шадраван преди 6 години
Тоя скапан шадраван е типичен пример за усвояване на пари и слагане на плочки за милиони. може да се остави като паметник на глупостта и корупцията за да може да с еобясни на непросветените как се карат коли за над 100 хилки и как гущери *** ледени кралици у студенткси град ...
25
4
 
0
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
ТОЙ ФОНТАНЪТ И ДА Е ХУБАВ, ПАК ЩЕ ГО СМЕНЯТ.НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ "УСВОЯТ" ЕДНИ ПАРИ.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШибиРиби 20Има на Позитано 20 едни мандраджии правени от БКП-БСП склуптори , там можеш да сереш колкото си искаш.
23
2
 
7
 
! Отговори
Кражби и малоумие преди 6 години
След 2 години ще направят нещо друго. Важното е да има как да се крадат средства. България не е бедна страна. Просто политиците и мафията крадат по-голямата част от бюджета. А го правят, защото българите сме роби.
22
1
 
7
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Искам фандъкова да върне парите които са изхарчени за фонтана щом пак ше го ремонтират. Пари за провинцията няма но за софиянци да си преправят фонтаните има! С парите от фонтана и новата карта може да се асфалтира малък град!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не беше известен като "биде" а като "на кметицата цицата".
20
2
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
До 18Осемнайска, само червеношийки като теб продължават да мечтаят за общинските и държавни хранилки където всеки да бърка в общия казан. Обаче на едни им дават лъжици а на други чирпаци. Ще cepa в зиг заг спираловидни лauнa на такива художества
19
2
 
5
 
! Отговори
цьць преди 6 години
Мдаа има още за лапане...
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШибиРиби 16Личи си простия и неграмотен червен *** . Що за *** си да кажеш , че ще се исереш на фонтана . Това са кадрите на БКП-БСП. Нямам коментар .
17
2
 
6
 
! Отговори
а преди 6 години
да махнат и фонтана от Славейков!
16
9
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Художниците лanaт от общинския гювеч а шараните разхождащи се из Витошка лanaт мухите и измислят имена бидета мидета. Такива проекти трябва да се финансират от всичко друго освен от община и държава. Защото гаднярите художници е продължават да си пробутват шизофреничните продукти завоалирани с разни обяснения пресечни точки и т.н. На тази карта на Витоша ще и се uзcepa по средата и ще си мисля че cepa сред природа.
15
2
 
15
 
! Отговори
От трън та на глог преди 6 години
Биде или карта - все тая.Там просто трябва да има една чешма, но как ли ще се отрази тази чешма на оборота на мутренските заведения по бул. Витоша?!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това на снимката към статията не е въпросният проект за който става дума, а едно от предишните предложения за преправяне на съществуващия фонтан. Явно авторът на статията не е намерил с какво да илюстрира въпросният проект. На мен идеята ми звучи добре, въпросът е да видим и какво точно ще представлява. Дано да е сполучливо...
13
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Да разкарат това от Витошка!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не сложат цветните чадъри от миналия проект? Това на снимката е ужасно! Защо винаги правим грозни паметници? Света София на нищо не прилича, цар Самуил са го превърнали във вампир, има една огромна глава на Стефан Стамболов, този фонтан и много още. Не може ли за разнообразие да се направи нещо красиво?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По една стотинка на платежоспособен български гражданин или 2 стотинки и половина на 2 милионна София
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ ОТ НАСРАНЦИТЕ,ПОНЕ КАЖЕТЕ ИМ КОЛКО ЩЕ СТРУВА КАЯ КАРТА
9
1
 
28
 
! Отговори
Негър Скиор преди 6 години
Шадраванчето поне не уби човек, като този на Славейков. Иначе беше удобно, лятото да минеш със сандалите през него. Просто за свежест. Но 1,5 Млрд. Лева трябва да се усвоят. А Юрданка бърза, че и е за последно. Тя и без това не е от този град и и дреме на Шишарката........
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне го направете с релеф, реалистична Витоша в мащаб, наречена "Зеленото сърце на София". ще бъде красиво, а и някак великански, да погледнеш Витоша през окото на Крали Марко. Релефна реалистична 3D Витоша.