Фалшива новина: 40 проби, 1000 анализа... водата в София е отлична!

Следим системата от язовира до чешмата, обясниха от "Софийска вода"
Обновена: 21 май 2018 14:14 | 21 май 2018 09:00,
106

От "Софийска вода" категорично опровергаха слуховете, плъзнали из социалните мрежи, че качеството на водата е компрометирано.

Питейната вода, доставена на потребителите в София, е с гарантирано качество и отлични характеристики, настояха от дружеството.

Още по темата

"Питейната вода в столицата категорично отговаря на нормативните изисквания. Резултатите са качени на интернет страницата ни. Поради слуховете, ние извънредно взехме над 40 проби и направихме над 1000 анализа.

Проблем с качеството на водата няма! Ние взимаме проби от язовирите, входа в системата и изхода ѝ. Взимаме и от водопроводната мрежа. Водата е следена от язовира до чешмата", подчерта пред Bulgaria ON AIR Любомир Филипов от "Софийска вода".

По думите му водата се тества ежедневно: "Бяхме сигурни, че всичко е наред. Дори и да има най-бегло съмнение в качеството на водата, хората могат да ни сигнализират".

Вчера казусът с чистотата на водата в столицата хвърли в смут хиляди столичани и разгневи много политици.

Представителят на ГЕРБ Александър Иванов, призова на извънреден брифинг БСП да поемат отговорност за статуса на Таско Ерменков в социалната мрежа Facebook, защото той се заиграва с националната ни сигурност.

"Водата е националната сигурност", каза Иванов и отбеляза, че пишейки статус за водата в София, Таско Ерменков се заиграва освен със страховете на хората и с националната сигурност.

Според Иванов БСП трябва да понесат отговорност, а не да коментират, че са му се смели, както предния път. "Този път да излязат и ясно и точно да поемат отговорността за неговия статус", допълни депутатът.

Александър Иванов призовава Таско Ерменков да разкрие кой му е хвърлил бомбата, че водата в столицата е замърсена. Той попита какво цели Ерменков със заиграването със страховете на хората и добави, че това е практика, която БСП не се свени да използва.

А ето и какво написа депутатът от БСП Таско Ерменков в социалната мрежа: "Смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Искам да благодаря на ръководството на ДАНС за бързата реакция. Споделената от мен тук, във Facebook, тревога за състоянието на водата в София във връзка с многобройните сигнали до мен по телефона и на лични съобщения от вчера не е останала без внимание от г-н Димитър Георгиев, председател на Държавната агенция.

В личен разговор ме информира, че подобна информация вече от седмица се носи из София. Съобщи ми също така, че няма основания за тревога. Колкото до предишната ми публикация, смятам, че е мое задължение да реагирам на тревогите на гражданите и да сигнализирам за тях. Виждате, че има резултат! И един въпрос - след като от една седмица това се върти из публичното пространство, защо никой не взе отношение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Като въздуха зимата...
38
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите построиха язовир "Искър", демократите отровиха водата му.Прогрес!
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След концесионирането водата в София е поскъпнала с 1 000%, като качеството и се влоши. Преди двадесет години боливийците с бунтове и стотици убити, изгониха френски мошеници , в други страни също изгониха водната мафия от ЕС. Но в РБ мафиите все още са на власт.
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Правят каквито си искат внушения, включително и това, че средната заплата е 1500 лв и че България е Рай, обаче Тиквен.Посочи къде са казали и написали, че средната заплата е 1500лв
35
5
 
7
 
! Отговори
бо тик вун преди 5 години
лош мат'рял за лошият материал, реципрочност, най-справедлият управник съм! казах, пийте!!
34
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно потвърждение, че БСП е източника на дезинформацията и фалшивите новини в България.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЯЗОВИР ИСКЪР НЯМА УРАН И АРСЕН И МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАМЪРСЕН ОТ ВЪНШЕН ИЗТОЧНИК!ПРИНЦИПНО НЕ ВЯРВАМ НЯКОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ ДА ПОСМЕЕ ДА СИ ИЗХВЪРЛЯ МРЪСОТИЯТА В ЯЗОВИРА НО ВСЕ ПАК СМЕ БЪЛГАРИЯ ТЪЙ, ЧЕ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО :D
32
3
 
19
 
! Отговори
A нещо... преди 5 години
..за годинките на ръждясалите тръби, по които тече тази вода да кажете? От колко години не е сменяна водопреносната мрежа в София - 40, 50 години? Срок на годност на тръбите?Нещо? Някой? А и още да питам ако 1/3 примерно от тръбите се подменят, при затворена система, дали ръждата пак няма да е в тази система или само на 1/3 ще има ръжда? Съвсем се обърках. И последно, ако водата не е годна за пиене, защо е толкова скъпа? Нещо, някой?
31
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те затова не мога да понасям комунистите преоблечени сега като социалисти защото за 73г те не спряха със своята пропаганда лъжи и манипулации всяване на страх и ужас всред населението и сваляне на законно избраното Правителство с такава и през годините още по нагла манипулация и есе им се разминава ама винаги бе ей затова никога комунисти_социалисти на власт
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоСамата вода не струва почти нищо. Това, което плащаш е бутилката, разходите по производство, дистрибуция, търговия и ДДС. Щом ти се свиди, ходи да си пълниш от извора.
29
1
 
14
 
! Отговори
До Жо преди 5 години
Публична истина е че основните приходи на Кока Кола не са от черната киселинна газирана течност, която пробутват под път и над път. Основната им печалба идва от продажбата на ФИЛТРИРАНА (не изворна, мин вода) във всякакви разновидности. А в БГ най "чистата" е тази която разнасят "чистоплътни" момченца на рамо 20л. бутилки за диспенсъри по офисите. Те откровено си я наливат от чешмата, евентуално през филтър, без дори дезинфекция на бутилките. Отделно бактериите в диспенсъра, който никой не чисти
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещата на върха мина, a ние пак сме си на дъното!
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Софийска вода" плаща 2 ст/куб, после я продава за 2 лв/куб на баламите софиянци. Има и за ядене, пиене/не на вода/ и за статии като тази.
26
4
 
15
 
! Отговори
158 преди 5 години
Заигравката с националната сигурност е , когато отдадохте водата на концесия!! Анализите трябва да са от независими лаборатории, а не от самия концесионер. Очевадно водата не е отлична, как да вярваме тогава на статията? Те и хорицата в Хасково са пили една радиоактивна вода, ама кой пое отговорност?
25
2
 
18
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Водата в София е отлична, ама само цената й е отлична. На определени места водата НЕ СТАВА за пиене и е отлична само за самоубийци. На други места става, ама е гадна на вкус. Ние обаче си плащаме като за питейна вода. Я суджуците да не говорят глупости, ами да кажат защо Веолия не е намалила процента на загубите по мрежата каквото задължение имаше, и още се губят по 60% по тръбите.
24
11
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
В една нормална държава Таско вече да е втасал ама тук пак ще го заметат под килима
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно има нещо нередно с водата, защото от 2-3 дни, откакто Ерменков обяви новината, водата от мътна стана бяла. Което означава, че й блъскат яко хлор.ГЕРБ са едни долни лъжци и манипулатори и това го знае всеки българин.
22
2
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НЕ ЗНАЯ дали някой следи "лабораториите" на бутилиращите фирми за минерална, трапезна и изворна вода. Дали това, което предлагат е истинско или е смес от минерална и вода от чешмата. Каква е разликата между трапезна и изворна вода?Защо един литър струва 0,60 лв, което означава, че един кубик струва 600 лв? Тук не е Саудитдска Арабия.Хиляди кубици минерална вода текат от чешмите при изворите в канализацията цяла нощ, но на кой му пука. Ако е толкова скъпа, защо не я събират?
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да й направя химичен анализ, обаче това което виждам като отворя кранчето е, че водата е мътна и ръждива. Живея в Младост-3 и не давам и на кучето да пие от нея.
20
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, успокоих се! Последните дни водата побеляла от хлор, не се пие. Но като се свързах с колцентъра на "Софийска вода", водата прекрасна! Така че вече пия от чешмата. В началото не е приятно, но се свиква.