Официално: 23 000 нови столичани за година! Колко ли са всъщност?

София привлича млади хора, които искат да работят за добри пари
Обновена: 16 ное 2018 14:35 | 16 ное 2018 12:45,
135

Официалната статистика показва, че само за една година хората, които са се преместили да живеят в София са 23 000 души. Това обаче са официални данни, които идват защото именно те са решили да се регистрират, а със сигурност има и такива, които не са го направили. Това е и причината никой да не може да каже колко е всъщност населението в столицата реално.

Архитект Любо Георгиев, директор на общинското предприятие ''Софпроект'', коментира пред Bulgaria ON AIR, че всеобщото мнение, че в София живеят два милиона души е погрешно.

По думите му реално населението е около 1,4 милиона и десетки хиляди хора осъществяват дневна миграция, за да работят в столицата.

"Това е най-големият проблем, че много малко се знае за демографска статистика и информация. От различни места в България идват, идват и от Македония също. София привлича млади хора, които искат да работят и да получават по-високи заплати. Това е основната причина", обясни той.

Архитектът допълни още трафикът остава проблем в столицата, защото метрото само разпределя хората, които ползват градски транспорт, но пътуващите с автобус или друг обществен превоз са колкото тези, които излизат с колите си.

"Хора, София може да поеме, както в съществуващата си форма, така и в предвидените места за раширение на града, но ако всеки реши да се качи на колата си, няма как да стане, просто няма място за това", категоричен беше арх. Георгиев .

По думите му огромна част от трафика се образува от това, че родителите возят децата си на училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се кое е по-малкото зло - сирисйки или БГ селски бежанци .И двете групи се къпят рядко , не говорят български , нахални са и тнт
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
23000 нови селяни !Понеже текущите селски бежанци в София са ми малко .
81
5
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Нека първо да поживеят в столицата 50-60 години и чак тогава да ги определят като столичани.За сега са просто нулево поколение.Някой даже и така не могат да преодолеят синдрома на малката китна къщичка с двор и,че местната лека не е бунище.Останалото е въпрос на еволюция и време.Има хора,които с"летящ" старт се вписват в начина на живот,но други смятат ,че се само-утвърждават като отхвърлят всякакви правила и благоприличие.
80
0
 
8
 
! Отговори
БЕНБЕНИ ЗОНИ-ПАРИ преди 5 години
Колко пари се събират от синя и зелена зона на ден? Колко коли плащат за по час? Няма статистика защото най-вероятно е около половин-един милиона лева на ден. Къде отиват тези пари? Защо не се решава проблема? Всеки ден може да строи по един нов паркинг.
79
4
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
София стана конгломерат от бедни селяни гъсто населени и гневни граждани по бай Тошово време раждани...
78
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вървете по другите големи градове, задръстихте София , от вас за нас вече работа няма селяни смотани !!!
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ХОДЯТ В ПЛОВДИВ - ВАРНА - БУРГАС, КАКВО ВСЕ СОФИЯ , ТА СОФИЯ , АМА ИНАЧЕ ЛАЯТ ПО СОФИЯ
76
2
 
7
 
! Отговори
ники преди 5 години
Нови 'столичани' хахахахахах
75
0
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Кажи сега кога колите са повече?Вариант 1 - София, 100000 коли престояващи в задръстване и движещи се средно по 2 часа на ден, в периода 08:00-20:00 часа или Вариант 2 - нормален - 200000 коли движещи се без задръствания средно по 30 минути на ден в същия интервал. При вариант 1, средно по улциите са
74
1
 
9
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Очевидно не си разбрал как е по света и как е в София, По света, колите се движат и не седят в задръстванията, както е в София. Задръстванията създават илюзията, че колите в София са много, а и наистина увеличават едновременно намиращите се на улицата движещи се коли. Паркирането е друг проблем, но пак опира до кметска некадърност. По света правят паркинги - многоетажни надземни и подземни, в София застрояват съществуващите паркинги и налагат ограничения. По света усвояват всяко подходящо за пар
73
2
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 5 години
Знам ли ли, вероятно съм по-умен от теб, защото отварям разни статистики и чета. В столиците на ЕС, отиващи на работа с кола - на първо място Букурещ - 82%, на второ София - 81,6%, останалите столици са далеч назад. Отиващи на работа с кола - в Дъблин 67% от хората, в Брюксел и Париж - над 60%, в Рим и Хелзинки над 50%, в Осло, Берлин и Мадрид над 40%.
72
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най лошият град за живеене е София. Мръсен, прашен, каруци навсякъде и роми. Пловдив е в пъти по красив и чист град от София.
71
2
 
14
 
! Отговори
до 74 преди 5 години
Никой не се интересува от колите като обща бройка. Интересува се от миграцията на колите из града през делничен ден. За София статистиките са стряскащи спрямо град в ЕС. Немците карат до гара или метро и от там ходят на работа. В Лондон в city-то, с кола ходят само тези с паркомясто към офиса, във Франкфурт- също. За колела и скутери да не говорим- всеки втори ходи така на работа. Никой не си позволява волности като нас- навсякъде с кола без да има паркомясто.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички, които твърдят, че колите в София са много.Толкова ли не разбрахте, че ви лъжат? В България автомобилите се делят на леки, товарни, автобуси, специални и влекачи.В статистиката за брой коли, за България влизат всичките пет вида автомобили без значение чия собственост са, а за другите държави само леките коли, много често само личните леки коли.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички, които твърдят, че колите в София са много.Толкова ли не разбрахте, че ви лъжат? За брой на колите в град София, взимат всички автомобили с регистрация на територията на Столична община и Софийска област, т.е. освен град София, и автомобилите в останалите три града в Столична община и още 36 села, както и цялата Софийска област. След това делят на населението на град София и реват - колите са много. За другите държави броя на автомобилите е само за леки коли, без останалите 4 вида.
68
1
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 5 години
Ти си един дървен философ. Факт- в ЕС хората имат повече коли на 1000 човека от нас. Но с тези коли НЕ ХОДЯТ на работа. Използват транспорт. Жокер- има едни уреди, броящи колите. Данните са публично достъпни. Същите ги има и за много градове в ЕС. Има и графики на миграцията по квартали за много градове. Масово хората пътуват по 30км в ЕС в посока на ден ДО ПОКРАЙНИНИТЕ на града, за да вземат от там транспорт. Не се прави на много умен, далеч си от това.
67
1
 
3
 
! Отговори
Goshko ot Pernik преди 5 години
Vanka, te zavijdat, no v tramvaia za 1300lv si e kofti NEZAVISIMO DALI SI SOFIANEC ILI NE BRATLE :D
66
1
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 5 години
Във Виена личните коли на хората са близо 500 на 1000 човека население, а в София са под 200.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според последното преброяване 45,6% от домакинствата имат кола, много рядко по две, а в нормалните държави от ЕС почти всяко домакинство има кола, често и по две. Според официалната статистика броя на ВСИЧКИ автомобили в България на 1000 човека население е по-малък от средният брой ЛИЧНИ автомобили в ЕС на 1000 човека население. Да се върнем ли на ябълки и круши....
64
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Има радикално и просто решение на софийските проблеми-столицата(т.е. държавната администрация) се премества другаде.Най-добре на ново място да се изгради изцяло нов град.София достатъчно е компроментирана и носи лоша карма.Но за целта нацията трябва да се осъзнае и да намери своя път,а не да се лута като слепец,което прави в момента.Визия за бъдещето и вяра в него е това,което липсва у нас,а другото идва с времето.Ако нещата продължават по същия начин,столицата ще остане без държава.