Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%

Най-скъпо е около Докторски паметник, най-тънко – в Модерно-то
Обновена: 5 дек 2018 05:14 | 4 дек 2018 19:45, Красимир Ангелов
143
Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%
Снимка: Булфото

Имотите в някои столични квартали са поскъпнали с над 50% само за последните три години, сочи проучване на "Труд". Заради фактори като метрото, обемът на излизащите на пазара апартаменти, както и развитието на инфраструктурата в кварталите, скокът в някои квартали е повече, в сравнение с други.

Още по темата
Данни от компании за недвижими имоти показват, че "отличниците" в скока на цените са 5 района, където поскъпването е с над 50% за трите години от средата на 2015 г. до края на второто тримесечие на 2018 г. Иначе средното поскъпване на жилищата в столицата за този 3-годишен период е с 36%.

Трябва да отбележим обаче, че най-сериозен ръст в цените на жилищата в столицата се отчита в кварталите, които преди три години са били с едни от най-ниските цени. Така през 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с поскъпване на имотите с над 50%, цените са били сравнително ниски – между 550 и 660 евро/кв. м. Именно затова имотите в Левски В са скочили с 59,58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски – с по 55 и 53 на сто. В челните места на класацията са и жилищата в Овча Купел 1, където се отчита нарастване от средните цени с 50,55%. В топ 5 по поскъпване влизат и имотите в Яворов, където сега цените са с 56% над нивата от 2015 г.

В топ 10 по поскъпване попадат още четири от крайните столични квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и централния Иван Вазов. В последният квартал скокът на цените се дължи на голямото търсене и ограниченото предлагане на ново строителство.

Най-слабо повишение на цените на жилищата през последните три години се отчита в Симеоново (17,93%), Зона Б-5 (20,47%), Горна баня (20,92%), Драгалевци (21,08%), Витоша (22,19%), Студентски град (24,92%), Подуяне (26,12%), Оборище (26,15%) и Павлово (27,33%).

Според статистиката средната цена на жилищата в София е над 1080 евро/кв. м. Въпреки това на този етап интересът към покупка на жилище остава висок. Това се дължи на подобрението на инфраструктурата в града, на увеличението на жителите му, както и на ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението.

В София най-скъпи са имотите в районите Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище. Най-евтини са жилищата в Модерно предградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
26
 
! Отговори
Параграф 22 преди 5 години
Парадокс в най -бедната и с най-мръсен въздух столица(според данни на ЕВРОСТАТ) цените с 50% нагоре....
74
0
 
15
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Dow изтри близо 800 пункта заради признаци за забавяне на икономикатаТ. нар. инверсия на кривата на доходността предвещава рецесияЧетете!!!!https://investor.bg/sasht/337/a/dow-iztri-blizo-800-punkta-zaradi-priznaci-za-zabaviane-na-ikonomikata-273069/
73
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуСупер си щото си сам.Нека да имаш семейство и две деца,тогава ще видим колко ти е супер в София.Като няма места в детските градини,трафикът е ужасен, докато закараш децата до градина или училище.Не сме всички ергени и да спестяваме пари като теб.
72
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуХахаха.Животът не е само работа.В София заплатите може и да са по-високи,но и разходите са много високи.Кажи ми поне една причина да си оставя голямата къщата,която наскоро съм ремонтирал основно,с двора,в който си имам ливада,цветя, дървета,люлки за децата и да се набутам в някоя маломерна панелка в София.Та да прекарвам по два часа дневно в задръстване,да се чудя къде да паркирам,да слушам шума от съседните апартаменти.Да не съм луд?И двойно повече да получа заплата,не си струва.
71
8
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До от ЮАРСпоред теб колко ще падне цената? Ама пиши за квадрат, колко смяташ, че ще стане?
70
3
 
44
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
Разбира се, че е БАЛОН. Подържа се от мутри и олигархия посредством фейк-нюз като тази статия, понеже държат медиите и направляват общественото мнение. България е един пребоядисан русофилски соц и когато се появи наистина Свободен Пазар, когато се приеме Евро-то, цените ще се СРИНАТ! Понеже е очевидно, че има много повече жилища, отколкото хора за тях. Мутрите купуват по 20 апартамента, които стоят празни. След няколко години чакане ще трябва да продават. Сривът е неизбежен.
69
16
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 77И да, мечтата на 95% от хората е да могат, а и те самите го искат да живеят в София. Ти що не си проведеш едно собствено соц. прочуване вечер в кръчмата като питаш пиянките дали ще откажат, ако имат възможност да живеят без пари в София дали ще го направят. или ще си останат там, където живеят. Пробвай. Пък тогава пак пиши. Тук заплатите почват вече чисто от 1200 лева
68
23
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Който плаща наем, яде хурката. Затова или купувайте на 100%, или си стойте откъдето сте, че иначе ще го изплащате 30 години. А за 30, я камилата, я камиларя. . Аз имам и в Пловдив апартамент, който се дава под наем, но живея в София, щото ми е по-кеф. Тук ако поискам нещо, излизам, понеже живея на центъра и си го купувам за няколко минути. Какво да правя в Пловдив ми кажи?
67
14
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 77Не говоря за мечти, а за реалности. Аз съм майна, роден съм на центъра на Пловдив, на улица Гурко, на 50 метра от кметството. Имах страхотна работа, когато баба ми взимаше заплата 80 лева, аз взимах по 100$ на ден. Всичко обаче в един момент свърши. София дава много възможности за реализация, имам всичко от което се нуждаеш, концентрацията на фирми е точно тук. И не говоря за наеми, чети малко. Аз си купих апартамент, който не изплащам, а в кеш и ми е супер.
66
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуЩо пък мислиш,че на всеки е мечтата да живее в София?Мит е,че София била с 2 милиона население.Хората от страната много повече емигрират,отколкото да мигрират в София.Така и така няма да живеят в родното си място,поне да изкарват пари.Щото в София с 1000 лева заплата като си платиш наем на жилище и други разходи и накрая нищо няма да остане.
65
15
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
От 1000-1200 евро като се спука балона ще паднат цените с цели 10 евро квадрата, ще спестите уникално много, особено, ако си купите нещо над 500 квадрата с 20 спални :)))
64
18
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Има балон, има. Чакайте го да се спука и да си купите евтини имоти. Успех! :)))
63
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раждаемостта в София е по-ниска от смъртността.Хората от провинцията предпочитат да емигрират,а не да ходят в София.Цените са високи единствено, защото се купуват жилища като инвестиция.Ама всяка инвестиция трябва рано или късно да се осребри.И като излязат тези жилища на пазара,цените ще се сринат.
62
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 5 години
С колко се вдигна боксониера от 36 кв, строителство от 1971 год, за цяло семейство от 4 души.
61
0
 
33
 
! Отговори
Строителни войски преди 5 години
При тези цени не би трябвало Ел инсталациите да са с турски кабел, най тънкия, вътрешна стена с 8 см (единичка) тухла, а ВиК с китайски тръби от 3 лв. Покривите на новото протичат, а лятото видях в Несебър Нова сграда, където всички тераси са с обратен наклон - към стаите
60
18
 
14
 
! Отговори
Странно но преди 5 години
България излиза от калта и то въпреки безобразията на държавните власти.Младите българи вече не разчитат на родителите си и на 18г. се изнасят и сами се оправят в живота.А софтуерния бизнес им дава свобода и независимост , която те ценят много.Даже олигарсите се изплашиха и това си личи.Скоро
59
4
 
39
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Какви имоти в България, за същите пари които искат по бетономорието в Испанските брегове предлагат много по-добри имоти. Същото важи и за наемите, видях това лято какви "имоти" се предлагат и в София, и в Пловдив и Черноморието, но също успях да сравня и тези и в Испания. В Испания е по - изгодно да се купува: по-евтини като цена и по- качествено строителство, с много по-уредена инфраструктура и евтин живот.
58
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 6 милиона българи ровят по-кофите да намерят за 5 10 лв да си купят хляб да изкарат деня тия ми пуснат статия за имоти
57
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако останаха балъци да живеят в България нека купуват в мръсната и грозна София. От 12 год. не съм в България и нямам намерение да се връщам, а на тези които им харесва София нека купуват да изплащат скъпите жилища и децата им.
56
4
 
32
 
! Отговори
Васил преди 5 години
Туй, че в цените на жилищата в София нямало балон, ако не е фейк-нюз - Здраве му речи! Пишат и - директно, дюс ни лъжат!